סמכויות שיפוט כאשר הכריכה כנה

: | גרסת הדפסה
תיק רבני
בית דין רבני אזורי אשדוד
31883-2
22.11.2011
בפני :
הרב אברהם מאיר שלוש - דיין

- נגד -
:
פלוני
:
פלונית
החלטה

ענינה של החלטה זו היא, בבקשת המבקש כי בית הדין יקבע את סמכותו לדון בגרושין ובכל הכרוך בהם.

תיאור העובדות:

הצדדים נישאו זה לזה בתאריך 21/8/87 ומנשואי הצדדים נולדו להם שלוש בנות משותפות. למשיבה אלו נישואיה השניים, ויש לה בת נוספת מנישואיה הקודמים.

נישואי הצדדים לא עלו יפה, והבעל הגיש לבית הדין תביעת גרושין בתאריך 2/10/11. לאחר מכן, בתאריך 7/11/12 הגיש ב"כ הבעל לבית הדין כתב תביעה מתוקן. בכתב התביעה המתוקן הוא מבקש מבית הדין לדון בכל הכרוך לגרושין, לרבות חלוקת הרכוש המפורט בכתב התביעה, הזכויות הסוציאליות של הצדדים, וכן תביעה למשמורת הבת הקטינה.

לאחר שהוגשו תביעות המבקש לבית הדין, הגישה המשיבה בתאריך 10/11/11 בבית המשפט לענייני משפחה תביעה למזונות אשה וקטינה, וכן תביעה למשמורת. בתאריך 15/11/11 הגישה המשיבה גם תביעה רכושית לבית המשפט לענייני משפחה.

הצדדים הוזמנו והופיעו בבית הדין בתאריך 21/11/11, אך ב"כ המשיבה טענה בפתח הדיון, כי לבית הדין אין סמכות לדון במכלול התביעות שהוגשו לבית המשפט, וסמכות בית הדין מצטמצמת רק לעניין הגרושין. לדבריה, תביעת הגרושין הראשונה שהגיש הבעל אינה כרוכה כלל, רק לאחר מכן הגיש על ידי בא כוחו תביעת גרושין מתוקנת.

ב"כ המבקש טען כי האשה הגישה לבית המשפט את התביעות רק לאחר שכבר הוגשו התביעות המתוקנות לבית הדין, ואף לא טרחה לציין זאת בפני בית המשפט, בכך נהגה ב"כ המשיבה בחוסר תום לב, ואין בכך כדי לסתור את סמכות בית הדין.

דיון:

כבר קבע בית המשפט העליון בפרשת פלמן (בג"ץ 8497/00 פלמן נ' פלמן, פ''ד נז(2) 118) כי על מנת שתצמח סמכות ייחודית לבית הדין הרבני לדון בעניינים שנכרכו בתביעת גירושין, צריך להתקיים 'המבחן המשולש' לפיו: א. תביעת הגרושין כנה, ב. הכריכה נעשתה כדין, ג. הכריכה היא כריכה כנה. וראה עוד בע"א 118/80 גבעולי נ' גבעולי , פ''ד לד(4) 155.

בשלב ההכרעה בשאלת כנות תביעת הגירושין, אין בית הדין צריך לנקוט עמדה אודות הסיכויים של התביעה להתקבל, כל שעל בית הדין להכריע הוא רק אם תביעת הגירושין מגלה עילה לגרושין.

מהעיון בכתב התביעה שהגיש ב"כ הבעל, ומפירוט מערכת היחסים העכורה שבין בני הזוג, התרשם בית הדין כי טענות המבקש, אם יוכחו, מהוות עילת גרושין. אף האשה הבינה כי נישואי הצדדים עלו על שרטון, ולכך הגישה לבית הדין בתאריך 25/10/11 תביעה לחיוב התובע בדמי כתובתה.

לא זו אף זו, העיון בכתבי התביעה שהגישה האשה לבית המשפט, מלמד על קרע וסכסוך עמוק בין הצדדים. האשה מטיחה האשמות קשות בבעלה, ובכללן התנהגותו האלימה, פיזית ומילולית, עד כדי כך שבעקבות אלימות זאת אף ניסתה לשים קץ לחייה.

בקשתה של האישה למתן צו הרחקה שנידונה בבית המשפט, מלמדת אף היא על חומרת המשבר בין הצדדים. בנסיבות אלו, אין ספק שתביעת הגירושין הינה כנה.

גם כריכת הרכוש לתביעת הגרושין הינה כריכה בכנות וכדין. העיון בכתב התביעה חושף פרטים רבים בדבר רכושם של הצדדים, זכויותיהם וחובותיהם, וכן פרטים בדבר הכנסותיו של הבעל בצרוף תלוש השכר. כתב התביעה כמו גם הבקשה למשמורת שהגיש הבעל לבית הדין, מצביע על רצונו של הבעל שכל הנושאים שנכרכו לתביעות ידונו בפני בית הדין הרבני. נמצא שב"כ הבעל בכתב התביעה המתוקן כרך את התביעות כדין.

אף אם נניח שלבעל יש רכוש נוסף שלא נחשף בכתב התביעה, ופירוט הרכוש שבכתב התביעה לוקה בחסר, אין בעובדה זו כשלעצמה כדי לשלול את היות הכריכה כנה. בשורה ארוכה של פסקי דין מבית המשפט העליון נקבע, שאי פירוט מלוא הנכסים, אין בו הכרח כדי לשלול את כנות הכריכה.

דוגמא לכך היא בר"ע 621/00 פרץ שאול נ' פרץ רותי (פורסם במאגרים המשפטיים), שם הובאו דברי הנשיא שמגר שקבע את הדברים הבאים :

 "אינני מקבל גם את הטענה כי הכנות אשר בכריכה תבחן לפי השאלה אם מי שתובע את הגירושין הביא בכתב התביעה פירוט מלא וממצה של כל רכושו. פירוט כאמור יכול וידרש במהלך הדיונים, אך אין לקבוע ככלל שהוא חייב להיות מובא במלואו ובאופן ממצה בתוך התובענה דווקא."

וראה עוד ע"א 1565/94 מנדלברג נ' מנדלברג מתאריך 1/4/96 (פורסם במאגרים המשפטיים) וע"א 617/78 יחזקאל נ' יחזקאל, לג(1) 69, וכהנה רבות. נמצא שלכל הדעות גם אם ישנם עניינים נוספים שעשויים לעולות לדיון בחלוקת הרכוש, העדר פירוטם אינו פוגע בסמכות בית הדין ועניין זה יוכל לבוא על תיקונו במהלך הדיון.

גם שאלת כנות הכריכה היא שאלה הנבחנת בנסיבות התביעה. כבר נקבע בבג"צ 5747/03 פלוני נ' פלונית, פ''ד נח(5) 776, שהכרעה בשאלת כנות הכריכה תעשה על פי מכלול הנסיבות האופפות את התביעה, תוך בחינת מניעיו של מבקש הכריכה, בשאלה האם הוא מבקש אך לסכל פניה לערכאה אזרחית, או שמא הוא אכן מעוניין בקיום התדיינות צודקת יעילה ומעשית בעניין הכרוך. 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>