הכרעת דין
כתב האישום
נגד הנאשם הוגש כתב אישום, המייחס לו עבירות של תקיפה הגורמת חבלה ממשית, לפי סעיף 380 לחוק העונשין, התשל"ז 1977 (להלן: "חוק העונשין"), הדחה בחקירה לפי סעיף 245(א) לחוק העונשין ועבירה של מרמה והפרת אמונים לפי סעיף 284 לחוק העונשין.
על פי עובדות כתב האישום, ביום 24.1.06 בשעה 9:00, הנאשם, ששירת כשוטר בתחנת הראל, הגיע יחד עם השוטר פאדי שווי (להלן: "פאדי") למסעדת "נעורה" באבו-גוש (להלן: "המסעדה"), שם שהו ראאד סאלח (להלן: "המתלונן") אחד ממנהלי המסעדה, ויוסף ג'אבר (להלן: "ג'אבר"), שנמנה על צוות עובדי המסעדה.
לשאלת המתלונן מהיכן הוא, השיב המתלונן כי הוא מאבו-גוש, וכשהתבקש להציג לנאשם תעודת זהות ופנה כדי להמציאה לנאשם, תפס הנאשם בידו, ורק לאחר שהמתלונן הבהיר לו כי בכוונתו להביא את תעודת הזהות ממגירה במסעדה, הרפה הנאשם את אחיזתו.
לאחר שנטל את תעודת הזהות של המתלונן, אמר לו הנאשם שהתעודה תוחזר לו רק לאחר שיסגיר לרשותם את ה"עובד", שכן הנאשם ופאדי חשדו כי במסעדה מועסק עובד פלסטיני, הנעדר אישורי שהייה כדין בישראל. בעקבות זאת, התפתח ויכוח קולני בין המתלונן ובין הנאשם ופאדי, במהלכו דחפו השניים את המתלונן, הודיעו לו על מעצרו והורו לו להתלוות אליהם לתחנה.
המתלונן הבהיר, כי אין ביכולתו לעזוב את המסעדה, ביקש להגיע מאוחר יותר לתחנה, וסירב להושיט ידיו לשם כבילתן באזיקים. בתגובה, תפס הנאשם את המתלונן וגררו אל עבר הניידת, כשפאדי מסייע לו. כשעמדו סמוך לניידת המשטרה, הכה הנאשם את המתלונן, בהטיחו על ראשו מספר פעמים את האזיקים שהיו ברשותו. כששאל פאדי את הנאשם מדוע הכה את המתלונן, השיב הנאשם כי רק כאשר הוא רואה דם, הוא נרגע.
כתוצאה ממעשי הנאשם, המתלונן נפל, דימם מראשו, נגרמו לו המטומה וחתך באזור קרקפת אוקסיפיטלית, והוא נזקק לתפרים.
לאחר האירוע, הורה הנאשם לפאדי למסור גרסה שקרית, בה יסתיר את העובדה שהנאשם הכה את המתלונן וגרם לו לחבלות המתוארות, ותחת זאת הורה לו למסור גרסה, לפיה המתלונן נפצע כתוצאה מנפילה. בהתאם לאמור, בדו"ח הפעולה מיום 24.1.06 ובחקירתו במשטרה מיום 26.1.06 בשעה 21:02, מסר השוטר פאדי את הגרסה השקרית, בה טען כי במהלך עימות שהתנהל בין המתלונן לנאשם, המתלונן נפל, קיבל מכה בראשו מהאזיקים או מהנשק שהיה על הנאשם, וכתוצאה מכך דימם מראשו.
במעשיו דלעיל, תקף הנאשם שלא כדין את המתלונן, גרם לו לחבלה של ממש, הניע הנאשם את השוטר פאדי למסור הודעת שקר בחקירתו ועשה במילוי תפקידו מעשה מרמה והפרת אמונים הפוגע בציבור.
תשובת הנאשם לכתב האישום
הנאשם כפר במיוחס לו בכתב האישום, אישר כי הגיע למסעדה עם פאדי במסגרת תפקידו, לאיתור שוהים בלתי חוקיים, ולטענתו המתלונן רץ לכיוון המסעדה כשהוא צועק בערבית, נכנס לתוכה, והנאשם דלק אחריו מחשש שהמתלונן מזהיר שב"חים העובדים במקום, שימלטו. בהגיעו למתלונן ביקשו הנאשם להציג בפניו תעודת זהות ולהתלוות אליו מחוץ למסעדה. אך המתלונן סירב וקילל אותו. הנאשם הורה על עיכובו בחשד להעסקת שוהים בלתי חוקיים בעסקו, אך המתלונן סירב וקילל את הנאשם. לאחר שהסביר לו הנאשם, כי אם לא יתלווה אליו ייאלץ לעוצרו, תקף המתלונן את הנאשם, בין היתר בראשו, ואת שותפו. לאור האמור, הודע למתלונן כי הוא עצור.
המתלונן ועובד אחר התנגדו בכוח למעצר המתלונן, תוך שדחפו את הנאשם ופאדי, האחר משך את המתלונן בכוח מהשוטרים על מנת למנוע את הכנסתו לניידת, והמתלונן תקף את הנאשם ופצעו. תוך כדי המאבק בגרירת המתלונן לניידת, ניסה הנאשם לאזוק את המתלונן באזיקי ידיים, אך המתלונן וחברו ניסו למנוע זאת תוך תפיסת ידו של הנאשם, ובמהלך המאבק נפגע המתלונן, ככל הנראה, בראשו.
הנאשם כפר כי היכה את המתלונן באמצעות אזיקי ידיים, כפר מחוסר ידיעה בנזקי הגוף שהמתלונן טוען כי נגרמו לו, וכפר כי ביקש מפאדי למסור גרסה שקרית על נסיבות פציעת המתלונן. לטענתו במהלך הארוע הוא הותקף ונפצע ע"י המתלונן ונזקק לטיפול, כשבנוסף בני משפחה וחברים של המתלונן (להלן המתפרעים), השליכו חפצים על השוטרים ובין היתר זרקו כד חרס גדול, וגם חבריו השוטרים הותקפו קשות, כשלאחד השוטרים שברו המתפרעים את היד.
לאחר שהמתלונן נפצע, נתן הנאשם לפאדי את תחבושתו האישית מהניידת, על מנת שפאדי, כחובש, יטפל בפציעת המתלונן, אך אחיו של המתלונן תקף את הנאשם, היכהו בפניו, גרם לשטפי דם באזור עינו, הנאשם נפל, ביקש את עזרת פאדי, אולם פאדי התעלם מקריאותיו לעזרה, והתנהגותו זו עוררה את חמת הנאשם, כך נמלט התוקף, והנאשם ניגש לניידת והזעיק עזרה.
ראיות המאשימה
מר ראד סאלח, המתלונן - ממנהלי המסעדה, העיד כי בעת שערך בבוקר יום 24.1.06 את שולחנות המסעדה במפלס השלישי בחלק החיצוני של המסעדה (ראה עמ' 2 ש' 9-12 לפרו' מיום 9.6.09), שמע את צלצול הטלפון בחלק הפנימי של המסעדה, ניגש לענות אך לא הספיק, ובדרכו חזרה ביציאתו מדלת המתחם הפנימי, פגש את הנאשם, שתחקר אותו ודרש שיציג תעודת זהות. מאחר ותעודת הזהות היתה במתחם הפנימי בסמוך לטלפון, ביקש המתלונן לחזור לשם כדי להביאה, אך הנאשם תפסו בידו, ורק לאחר שהמתלונן הסביר לו שבכוונתו להביא את תעודת הזהות, הרפה ממנו (ראה עמ' 2 ש' 15-17 לפרו' מיום 9.6.09). המתלונן מסר את תעודת הזהות לנאשם, שמע את הנאשם משוחח עם שוטר נוסף ששהה בניידת והנאשם הלך עם התעודה לכיוון הניידת. השוטר ששהה בניידת התקרב לכיוון המתלונן ואמר לו כי ברגע שיביא את עובד השב"ח שלו, הוא ישיב לו את תעודת הזהות. בין השניים החל ויכוח צעקני, למקום ניגש גם הנאשם, ושני השוטרים ביקשו מהמתלונן להתלוות אליהם לתחנה כיוון שהוא עצור. מששאל המתלונן על שום מה נעצר, השיבוהו השניים כי יבין בתחנה. הוויכוח הקולני המשיך, השוטר השני ביקש מהנאשם לאזוק את המתלונן באזיקים, המתלונן שאל מדוע, אמר כי אינו יכול לעזוב את המסעדה, אך השוטרים התגרו בו, דחפו אותו, וסירבו להצעתו כי ישאיר את תעודת הזהות ברשותם, ויגיע אח"כ לתחנת המשטרה כדי לקבלה, אלא משכוהו, קרעו את חולצתו, תוך שהשוטר השני משכו והנאשם דחפו מאחור, ובהגיעם ליד מדרגת המסעדה, קיבל המתלונן מכה בראשו מחפץ חד, שבדיעבד הסתבר לו, מעיון במצלמות האבטחה, כי היו אלה מכות שנתן לו הנאשם באזיקים שהחזיק. כתוצאה מכך, ראשו של המתלונן נפתח מהקודקוד למטה, והוא נפל מהמדרגה והתעלף:
"התחילו למשוך אותי כמו שמושכים כלב, הם תפסו אותי בצווארון מקדימה ומשכו אותי וקרעו לי את החולצה. השוטר השני התחיל למשוך והשוטר השני התחיל לדחוף מאחורה. לפני הניידת של המדרגה של המסעדה ולפני המדרגה קיבלתי מכה בראש ממשהו חד, שאח"כ התברר לי שז האזיקים כי לא היה שום דבר עם השוטר הראשון חוץ מאזיקים, הוא נתן לי כמה מכות בראש עד שנפתח לי הראש (מסמן מהקודקוד ולמטה). נפלתי מהמדרגה ואח"כ התעלפתי."
ראה: עמ' 3 ש' 7-10 לפרו מיום 9.6.09
המתלונן העיד, כי מצפייתו אח"כ בסרט מצלמות האבטחה שבמסעדה, נכח שאת המכה בראשו נתן לו הנאשם, שמשכו בצווארון, השוטר השני דחפו, והנאשם שהיה אחריו, היכהו בראשו באזיקים שאחז בידו, עד שראשו נפתח והוא נפל מהמדרגה והתעלף (ראה עמ' 3 ש' 9-16 ועמ' 7 ש' 3 עד עמ' 8 ש' 16 לפרו'). כשהתעורר לאחר מספר דקות, הבחין כי השוטר השני מטפל בפציעתו בעודו על הרצפה ליד הניידת, סביבם התגודדו הרבה אנשים, והוא פונה באמבולנס לבית החולים שערי צדק לקבלת טיפול רפואי (ראה עמ' 3 ש' 13-19 לפרו'). בטופס מד"א ת/1 צוינו פרטי נסיבות הפציעה: "הנ"ל מעורב בקטטה, נחבל בראש מכת של רובה"... "בנוסף מתלונן על כאבים בצוואר". כן הוגשו במסגרת עדות המתלונן גיליונות שחרור המתלונן מביה"ח מיום 24.1.06- ת/2 – על חבלת ראש, ומיום 27.1.06- ת/3 – על חתך בקרקפת שנתפר. דא עקא שצילומי מצלמות האבטחה לא הוגשו, שכן המתלונן טען כי הם נשרפו/ נמחקו.