ת"פ
בית משפט השלום חיפה
|
12796-04-10
11/11/2010
|
בפני השופט:
זאיד פלאח
|
- נגד - |
התובע:
פרקליטות המדינה
|
הנתבע:
רביב רז עו"ד ששי גז עו"ד מירב אלגאלי
|
פסק-דין |
(ללא הרשעה)
- ביום 25.7.10 הרשעתי את הנאשם, לאחר ניהול הוכחות, בביצוע עבירה של העלבת עובד הציבור פרופ' גבי ברבש, מנהל בית חולים איכילוב - עבירה על סעיף 288 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "החוק"), וזיכיתי אותו מביצוע עבירות זיוף והתחזות כאדם אחר. הרשעת הנאשם התבססה על תשדורת דואר אלקטרוני שנשלחה על ידו ביום 23.6.08 למנכ"ל משרד הבריאות, לחמשת מנהלי בתי החולים הממשלתיים הגדולים, לגזברי בתי החולים ולמנהלי מערכות המידע בבתי החולים, וזו לשונה:
"לכבוד: מנכ"ל משרד הבריאות, מנהלי בתי החולים, גזברי בתי החולים, מנהלי מערכות המידע.
לאחרונה מפעיל גבי ברבש מסכת לחצים קשה על מנכ"ל המשרד והמנמ"ר שלו, כדי להאריך שוב את ההסכם עם חברת סקר.
לא להאמין, שוב.
הארכה חוזרת כמידיי הנמשכת כבר 10 שנים, כל פעם בשל תירוץ אחר.
העושק של גבי ברבש אותנו, את בתי החולים, בעיקר עבור הצרכים האישיים שלו ועבור בית החולים אותו הוא מנהל, חייב להסתיים מייד.
כבר שנים שתרומה של חברת סקר לפרויקט זניחה.
אנחנו משלמים מיליוני שקלים עבור עסקיו האפלים של גבי ברבש עם אנשי סקר. התירוץ הפעם לפיו סקר חייבת ללוות את העלייה לאוויר של בית החולים תל השומר פשוט לא נכון, שקר מוחלט, ומאד פשוט לבדוק את זה מול אנשי תל-השומר. התירוץ השני לפיו השינויים בחברת
HP
יגרמו לנו בעיות - גם הוא מגוחך לחלוטין כי מי אם לא חברת סקר וישראל עצמו, יזמו את המשבר ואת הפיטורים של שימשי.
עד מתי יגנוב מאיתנו גבי ברבש כסף?
עד מתי ירמה את כולנו?
כמו בפרשת אולמרט יום אחד נגלה את המעטפות שמעבירים ישראל ושות' לגבי ברבש שעושה בכסף שלנו כבתוך שלו.
אני מציע לעצור את המהלך מייד ולבדוק את העבר.
חברים, אל תדומו ותגידו שלא ידעתם, זה הזמן לעצור את הפשע".
- באי-כוח הצדדים חלוקים ביניהם בנוגע לסוג ומידת העונש הראויים בתיק זה - באי-כוח המאשימה טענו, שיש להותיר את הרשעת הנאשם על כנה, ולהשית עליו עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות, ובנוסף מאסר מותנה וקנס, ואילו באי-כוח הנאשם עתרו לביטול ההרשעה וחיוב הנאשם בביצוע עבודות שירות לתועלת הציבור, כהמלצת שירות המבחן.
- ב"כ המאשימה הדגיש את החומרה שבמעשי הנאשם, שבהיותו בכיר בפרויקט מחשוב ממשלתי, ניצל את מעמדו והיכרותו עם המערכת בכדי להשמיץ ולגדף את פרופ' ברבש, תוך שתיארו בביטויים קשים, כמופיע בלשון התשדורת. ב"כ המאשימה ביקש לדחות את הטענה בדבר התנצלות הנאשם בתשדורת השניה, שנשלחה על ידו, ככל הנראה, לאחר שגילה שעלו על עקבותיו, תוך שהפנה להכרעת הדין, שם נקבע שתשדורת זו הועברה מהחשש שמא ייתבע בתביעת לשון הרע, וביקש גם לדחות את הטיעון שהנאשם פעל מתוך רצון לחשוף שחיתות. עוד נטען, שיש לשמור על קו הגבול העובר בין חופש הביטוי ובין אמירת דברים לשם פגיעה והעלבה, והוסיף שאין מקום לבטל את הרשעת הנאשם, בשל מעשיו הפוגעניים, וכי העונש הראוי בגין מעשים אלה הוא עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות, בצירוף ענישה מותנית וקנס כספי.
- ב"כ הנאשם טענה שהמדובר במקרה יוצא דופן, שנסיבותיו מצדיקות הימנעות מהרשעה. הנאשם, כך נטען, הינו "מלח הארץ", שפעל מתוך רצון לחשוף שחיתות, הגם שהתנהלותו היתה בעייתית, כפי שנקבע בהכרעת הדין. הנאשם נשוי ואב לשלושה ילדים, שירת כקצין ביחידה מטכ"לית בצה"ל, סיים תואר ראשון בטכניון בהנדסת מערכות מידע, ותואר שני באוניברסיטת ת"א במנהל עסקים וניהול מערכות מידע, עבר שני ניתוחים בארץ ובחו"ל עקב גידול בראשו והוא נותר משותק בחלק הימני בפניו. הסנגורית הפנתה לתסקיר שירות המבחן, וביקשה, כאמור, להימנע מהרשעת מרשה תוך שסמכה על קביעת בית המשפט העליון בהלכת תמר כתב. לדבריה, הנאשם אמור לעבוד בעבודות ממשלתיות, כפי שעשה בעבר, וכל הרשעה עלולה לסכל עבודה עתידית. גם אשתו, כך נטען, עוסקת בעבודה הדורשת סיווג בטחוני גבוה, והרשעת בעלה עלולה להביא להורדת סיווגה ולפגיעה אפשרית בהעסקתה.
- קצינת המבחן סקרה את מצבו האישי והמשפחתי של הנאשם, את מצבו הכלכלי הקשה אליו נקלע עקב סגירת העסק המשפחתי בו הועסק לאחרונה, מצבו הבריאותי, עברו הצבאי, העסקתו במשרדים ממשלתיים וסיום העסקתו בעקבות הפרשייה נשואת פסק דין זה, השכלתו, מודעותו לעבירה שביצע, הסיבות שהביאוהו לבצעה, החרטה אותה הביע על מעשהו ותחושות האשם והכאב על כך שהוא משלם מחיר אף בטרם גזירת דינו. בסוף התסקיר נכתב, שההליכים המשפטיים הננקטים כנגד הנאשם, והשלכות מעשהו על מצבו ועל עתידו התעסוקתי, מהווים עבורו גורם הרתעתי, והמליצה לבטל את ההרשעה ולהטיל עליו צו של"צ למשך 250 שעות.
- הנאשם דיבר בסוף משפטו, תוך שהסביר את המניע למעשיו ואת הנזק שנגרם לו ולמשפחתו בעקבות אותה פרשייה. הנאשם הוסיף וטען, כי "
... הרשעה בכתב פוגעת בסיווג של רעייתי וסיווגה ירד ואולי יש וועדות שאני לא מכיר והפגיעה היא אנושה ממה שנפגעתי עד היום והפגיעה היא בכל מיני תחומים. העונש שקיבלתי עד היום הוא עונש חמור ואני לא יודע איך אנשים עוברים את ההליכים האלה". הנאשם הוסיף ואמר:
"אני מתחרט חרטה כנה, עמוקה ואמיתית. אם היתה לי רק דרך להחזיר את הגלגל אחורה ולתפוס את המייל לפני שהוא נשלח, הייתי משלם כל מחיר".
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת