פסק דין בתיק ת"צ 11138-09-11
|
ת"צ בית המשפט המחוזי תלאביב-יפו |
11138-09-11
24.1.2013 |
|
בפני : שושנה אלמגור |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: לבנת פישר (מדמון) עו"ד מאיר לפלר עו"ד ארן לוסטיגמן |
: 1. מטרנה תעשיות שותפות מוגבלת 2. מטרנה החזקות בע"מ 3. מעבדות מטרנה בע"מ 4. אסם השקעות בע"מ עו"ד נעם רונן עו"ד נטע פלד |
| פסק דין | |
אליבא דמבקשת, המשיבות הטעו את הציבור בפרסומיהן על אודות תחליפי חלב האם לתינוקות שהן מייצרות ומשווקות. זאת, על-פי הטענה, הואיל ובאתר המרשתת שהן מפעילות מפורסם כי מוצריהן עומדים בתקן של מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) - אף שהאישור נשלל מהם - באופן הגורם לסבור בטעות כי המוצרים הותרו לשיווק בארצות-הברית. עילת תביעה זו מעוגנת בחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981, ונוסף עליה טענה המבקשת כי המשיבות עושות עושר ולא במשפט, לפי חוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979. הנזק, לשיטתה, הוא פגיעה באוטונומיה של הרצון, ועל המשיבות להשיב את הרווחים שצברו ממכירת המוצרים. כמו-כן התבקש בית המשפט לצוות על המשיבות לחדול, בכל דרך שהיא, מפרסום הטענה כי המוצרים מתוצרתן עומדים בתקן האף-די-אי.
המשיבות טענו להגנתן כי הסיבה שלא ניתן למוצרים אישור היא שהתוויות המודבקות על-גבי אריזתם אינן עומדות בדרישות היקף התיווי בשפה האנגלית, בנוסח הדרוש, במידות ובמשקלות המצוינים ובתקני הסימון האמריקניים. נוסף על כך ביקשו המשיבות להבהיר כי לא התכוונו להטעות את ציבור הלקוחות, כי הפרסום נעשה בתום לב, והעיקר - כי רכיביהם של המוצרים והרכבם התזונתי עונים על הבחנים שקבע האף-די-אי לתחליפי חלב אם, ותרכובתם עומדת בתקן האמריקני.
לאחר שהתקיימו כמה דיוני קדם-משפט הגישו הצדדים הסכם פשרה. בין היתר כללו בהסדר הסכמה לשנות את נוסח הפרסום כך שיירשם כי ,,תרכובת המזון לתינוקות של מטרנה ממלאות אחר דרישות תקן 107-100-CFR של הFDA- להרכב תזונתי של מזון לתינוקות''. מאחר שסברתי כי הנוסח המוצע אינו בהיר דיו זימנתי את הצדדים לדיון נוסף, ואז הוצע נוסח מתוקן כדלהלן:
על-פי בדיקות מטרנה, תרכובות המזון לתינוקות ממלאות אחר דרישות תקן 107-100-CFR של ה-FDA להרכב תזונתי של מזון לתינוקות.
כעבור ימים מספר הודיעו הצדדים לבית המשפט כי מוסכם עליהם שהסדר הפשרה יתוקן לפי נוסח זה. ההסדר פורסם בעיתונות המודפסת ולא הוגשו התנגדויות או הסתייגויות. היועץ המשפטי לממשלה לא התנגד להסדר גם הוא, אך ציין כי יהיה ראוי לקצר את משך הזמן עד לתיקון הכיתוב על-פי המוסכם. נוסף לשינוי הנוסח הוסכם שהמשיבות תרמנה תרומה בשווי 120,000 ש"ח ממוצרי המזון לתינוקות שהן משווקות, לפי המחיר המקובל לצרכן ברשתות השיווק הגדולות. לבסוף המליצו הצדדים לפסוק לתובעת גמול בסך 10,000 ש"ח, ולבאי-כוחה - שכר טרחה בסך 65,000 ש"ח, בצירוף מס ערך מוסף.
במקרה זה החלטתי שלא למנות בודק להסדר משני טעמים. הראשון והחשוב הוא שהמשיבות ניאותו לשנות את נוסח הפרסומים שהן מפרסמות באופן שישקף את המציאות. השני - הנזק הנטען, פגיעה באוטונומיה של הרצון, הוא נזק לא-ממוני שקביעת גובהו כל כולה שומה והערכה הנתונות לשיקול דעתו של בית המשפט. אין היא דורשת מומחה לחשבונאות או לכל תחום אחר. ככל שהדברים אמורים בגופים שיזכו לתרומה, הצדדים הציעו שתי עמותות: ,עזר מציון' ו,פתחון לב'. בנסיבות שבהן תיק זה עוסק סבורתני כי יהיה נכון להרים את התרומה כולה לשנייה מביניהן. בבוא המשיבה להעביר את המוצרים הנתרמים לעמותה עליה לציין כי היא מוענקת מכוח הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק-דין, ויש לחלקה לאוכלוסיית המדינה ללא הבדלי דת, מין, גזע או לאום. ביום מתן התרומה ייתוספו לשווייה, 120,000 ש"ח, הפרשי הצמדה ממדד המחירים לצרכן הידוע ביום 05.07.12 ועד לאותו מועד. מחיר המוצרים לצרכן, כהגדרתו בהסדר הפשרה, ייקבע לפי המחיר הנמוך מקרב מחירי רשתות השיווק הגדולות בישראל. המחירים יפורטו בדוח שיגישו הצדדים לבית המשפט תוך שלושים יום מהיום. כמו-כן יוגש אישור הגוף מקבל התרומה בדבר אופן פיזורה.
אשר למועד שבו יתוקנו פרסומי המשיבות - מקובלת עליי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, ולפיכך אני מצמצמת את התקופה ומעמידה אותה על שלושים יום מיום היותו של פסק-דין זה חלוט. את הסכמת הצדדים על הסכומים שישולמו למבקשת ולפרקליטה כגמול וכשכר טרחה ראיתי לאמץ.
בשים לב לכל האמור אני קובעת כי הסדר הפשרה הוא הסדר ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה. קיימות שאלות של עובדה ושל משפט המשותפות לכלל החברים, וסיום ההליך בהסדר פשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה בו. אשר-על-כן ההסדר מאושר, כפוף לשינויים שנמנו לעיל. חברים בקבוצה יהיו כל הצרכנים אשר רכשו את תחליפי החלב מתוצרת המשיבות למן חודש מרס 2011 ועד היום.
הצדדים יגישו דוחות בדבר ביצוע פסק-הדין על חלקיו השונים. דוח ראשון יוגש תוך שלושים יום מהמועד הקבוע לביצועו. דוח שני יוגש עם השלמת התרומה. מחצית מן הגמול ומחצית משכר הטרחה ישולמו אחרי אישור הדוח הראשון, והיתר - לאחר אישור הדוח השני. להגיש לאישורי נוסח מודעה לפרסום בעיתונות. המודעה תפורסם באותם יומונים שבהם פורסמה המודעה הראשונה.
לתזכורת פנימית ביום 01.03.13.
ניתן בלשכתי היום, י"ג שבט תשע"ג (24 בינואר 2013 ).
המזכירות תשגר פסק -הדין לצדדים. הצדדים ישלחו העתק למנהל בתי המשפט וליועץ המשפטי לממשלה.
|
שושנה אלמגור, שופטת |
| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
חיפוש עורך דין לפי עיר
אזור המרכז
עורך דין ב תל-אביב עורך דין ב רמת-גן עורך דין ב בני ברק עורך דין ב פתח תקווה עורך דין ב ראשון לציון עורך דין ב רחובות עורך דין ב נס ציונה עורך דין ב מודיעין עורך דין ב הרצליה עורך דין ב חולון עורך דין ב קרית אונו עורך דין ב רמלה עורך דין ב קריית אונו עורך דין ב בת ים עורך דין ב גבעת שמואל עורך דין ב אזור עורך דין ב גן יבנה עורך דין ב עמק חפר עורך דין ב מודיעין מכבים רעות עורך דין ב מודיעין רעות עורך דין ב סביון עורך דין ב רמת השרון עורך דין ב שוהםאזור הצפון
עורך דין ב חיפה עורך דין ב עפולה עורך דין ב קרית אתא עורך דין ב נהריה עורך דין ב ראש פינה עורך דין ב קרית שמונה עורך דין ב מושב מגדים עורך דין ב מושב ציפורי עורך דין ב סח'נין עורך דין ב עכו עורך דין ב עמק הירדן עורך דין ב נשר עורך דין ב קרית ביאליק עורך דין ב מגדל העמק עורך דין ב קיבוץ לוחמי הגטאות עורך דין ב קיסריה עורך דין ב טבריה עורך דין ב כפר ראמה עורך דין ב אור עקיבאאזור הדרום
עורך דין ב באר שבע עורך דין ב אשדוד עורך דין ב אשקלון עורך דין ב באר טוביה עורך דין ב גן יבנה עורך דין ב ניר הבנים עורך דין ב ערד עורך דין ב קיבוץ זיקים עורך דין ב נתיבות עורך דין ב קרית מלאכיאזור השפלה והסביבה
עורך דין ב יבנה עורך דין ב אשדוד עורך דין ב רחובות עורך דין ב ראשון לציון עורך דין ב מודיעין עורך דין ב באר יעקב עורך דין ב גדרה עורך דין ב כפר רותירושלים והסביבה
עורך דין ב ירושלים עורך דין ב מודיעין עורך דין ב בית-שמש עורך דין ב מבשרת ציון עורך דין ב גיזו עורך דין ב גבעת זאב עורך דין ב נווה אילן עורך דין ב קרני שומרון עורך דין ב שורשאזור השרון והסביבה
עורך דין ב נתניה עורך דין ב הרצליה עורך דין ב רעננה עורך דין ב חדרה עורך דין ב כפר סבא עורך דין ב הוד השרון עורך דין ב אבן יהודה עורך דין ב בנימינה עורך דין ב חריש עורך דין ב קיסריה עורך דין ב קדימה עורך דין ב רמת השרון עורך דין ב תל מונדיהודה ושומרון
עורך דין ב בית אריהאילת
עורך דין ב אילתהצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.