פסק-דין בתיק עפ"ג 423-06-13
|
עפ"ג בית המשפט המחוזי ירושלים |
423-06-13
17.9.2013 |
|
בפני : 1. גילה כנפי-שטייניץ 2. ד"ר יגאל מרזל 3. אריה רומנוב |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: אוסאמה סרחאן עו"ד ג' שוכרי |
: מדינת ישראל - אגף המכס והמע"מ עו"ד ס' חוראני |
| פסק-דין | |
1. לפנינו ערעור על גזר דינו של בית משפט השלום בירושלים (כב' השופט מ' כדורי), מיום 18.4.13, בת"פ 4138/09, על פיו הוטל על המערער עונש מאסר לריצוי בפועל לתקופה של 18 חודשים, בניכוי ימי מעצרו, מאסר על תנאי לתקופה של 10 חודשים וקנס בסך 20,000 ש"ח או 4 חודשי מאסר תמורתו.
2. המערער הורשע, על פי הודאתו, בעבירות לפי חוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975. על פי עובדות כתב האישום בהן הודה, היה המערער, בין השנים 2006-2008, מנהלה הפעיל של חברת ר.ב. תבל שיווק ומסחר בע"מ (להלן: " החברה"), אשר הואשמה במסגרת כתב האישום יחד עם המערער. על פי כתב האישום, בין השנים 2007-2008 ניכתה החברה, באמצעות המערער, מס תשומות בסך של למעלה מ-13 מיליון ש"ח אשר המע"מ הכלול בו מסתכם בכ- 1.8 מיליון ש"ח. ניכוי המס בוצע על סמך חשבוניות מס על שם מספר חברות, אשר לא ביצעו ולא התחייבו לבצע עסקה עם החברה, ומבלי שיש בידי המערער חשבוניות מס כדין, זאת בכוונה להתחמק מתשלום מס בסך כ- 1.8 מיליון ש"ח ובנסיבות מחמירות. עוד נטען בכתב האישום, כי בין השנים 2006-2008 הוציאה החברה לחברות שונות, באמצעות המערער, חשבוניות מס בסכום של למעלה מ- 14 מיליון ש"ח, אשר המע"מ הכלול בהן הינו בסך של כ- 1.8 מיליון ש"ח. זאת, מבלי שהמערער והחברה ביצעו או התחייבו לבצע עסקה עם אותן חברות. בכך פעלו המערער והחברה במרמה ובתחבולה שעה שאפשרו למקבלי החשבוניות להשתמש בהן לצורך קיזוז תשומות שלא כדין במטרה להתחמק מתשלום מס.
3. לאחר תחילת שמיעת הראיות, הגיעו הצדדים להסדר טיעון על פיו יודה המערער בעובדות כתב האישום ויורשע. הוסכם, כי המערער יטען כי הופעל על ידי אחר וקיבל 5,000 ש"ח לחודש וכי המשיבה תטען שאמנם המערער קיבל שכר חודשי ממי שהפעילו, אולם פעל במשך שנתיים להוצאת חשבוניות, גרם להגשת דוחות כוזבים ולנזק של מיליוני שקלים. הוסכם, כי הטיעון בעניין העונש יהיה טיעון חופשי.
4. לאחר שהוגש תסקיר שירות מבחן, אשר לא בא בהמלצה בעניינו של המערער, טענו הצדדים לעונש. בגזר דין שניתן ביום 18.4.13 הטיל בית משפט קמא על המערער, כאמור, עונש מאסר לריצוי בפועל לתקופה של 18 חודשים, בניכוי ימי מעצרו, מאסר על תנאי לתקופה של 10 חודשים וקנס בסך 20,000 ש"ח או 4 חודשי מאסר תמורתו. בית המשפט הדגיש בגזר דינו את החומרה הרבה הטמונה בעבירות לפי חוק מס ערך מוסף, אשר מחד הן קלות לביצוע ומאידך קשות לאיתור, ואת הנזק הכלכלי הכבד שנגרם למדינה ולציבור אזרחיה בגינן. בית המשפט מצא חומרה גם בהיקף הכספי הגדול של העבירות ובהתמשכותן. בהתייחס לטענת המערער, לפיה חלקו במעשים היה קטן וכי הוא שימש "איש קש" בלבד, הפנה בית משפט קמא לפסיקה שהתייחסה לתפקידם החשוב של "אנשי קש" בביצוען של עבירות מסוג זה. לאחר שבית משפט קמא שקל גם שיקולים לקולא בעניינו של המערער, ובכלל זה את הודאתו, הגם שניתנה לאחר שהחלה שמיעת הראיות; את מידת מעורבותו בעבירות; את נסיבותיו האישיות; את העובדה כי הוא נעדר עבר פלילי; ואת הזמן שחלף מעת ביצוע העבירות, גזר בית משפט קמא על המערער את העונשים כמפורט לעיל.
5. בערעור שלפנינו, השיג המערער על מרכיב המאסר בפועל שבגזר הדין. המערער סבור, כי יש להסתפק בענייננו בהטלת עונש מאסר קצר לריצוי בעבודות שירות. לטענת ב"כ המערער, אף שהמערער הודה בעובדות כתב האישום, בנסיבות המקרה שבענייננו חלקו של המערער קרוב יותר להגדרת "מסייע", ועל כן הוא סבור שעל העונש להיות קל יותר. ב"כ המערער טוען בהקשר זה, כי המערער לא יזם את ביצוע העבירות, אלא הוא נגרר על ידי אחר לביצוען, שהוא אשר הפיק את מירב התועלת מביצוע העבירות. עוד טוען ב"כ המערער, כי המערער לא הסתיר את פרטיו של האחר אלא חשף אותם בפני הרשויות, וכי האחר אף אותר ונחקר, אך בסופו של דבר לא ננקטו נגדו הליכים. ב"כ המערער מוסיף וטוען, כי יש מקום להתחשב בנסיבותיו האישיות של המערער, ובפרט בחובות הכבדים בהם הוא מצוי, וכי עונש של מאסר בפועל יביא לקריסתו המוחלטת.
6. לאחר ששמענו את טענות הצדדים, לא מצאנו להתערב בגזר דינו של בית משפט קמא אשר שקל את כל השיקולים הצריכים לעניין. מדובר בעבירות להן נודעת חומרה יתירה, "באשר הן קלות לביצוע וקשות לחשיפה" (רע"פ 10170/08 עיסא נ' מדינת ישראל, 2.3.2009). עבירות מעין אלה, פוגעות בציבור כולו. הן "שקולות לשליחת יד בקופה הציבורית ומשבשות את פעילותו התקינה של מנגנון גביית המיסים ואף פוגעות בניהולו של משק המדינה, ומערערות עקב כך את אמון הציבור בערך השוויון בנשיאה בנטל המיסים" (עפ"ג (י-ם) 33390-06-10 ג'לאג'ל נ' מ.י. בית המכס ומע"מ (21.9.2010), פיסקה 6 לפסק הדין). יוסף עוד, כי בענייננו מדובר בעבירות שהיקפן הכלכלי גבוה ובמעשים שנמשכו תקופת זמן ממושכת. לצד שיקולים אלה, שקל בית משפט קמא גם שיקולים לקולא, ביניהם הודאת המערער, היעדרו של עבר פלילי ומידת מעורבותו של המערער בעבירה, והטיל עונש שאיננו חורג בחומרתו מרף הענישה המקובל המצדיק התערבותה של ערכאה זו. נוסיף ונציין, שלא מצאנו עילת התערבות בגזר הדין בשל הטענה שלפיה המערער היה "פרונטר". כפי העולה מעובדות כתב האישום בהן הודה המערער, חלקו במעשה העברייני היה משמעותי והעבירות בוצעו באמצעותו. אין מקום לקבל אפוא את הטענה, לפיה צריך היה בית משפט קמא בנסיבות המקרה להקל עם המערער, כאילו היה "מסייע" בלבד.
7. הערעור נדחה, אפוא. המערער יתייצב לריצוי עונשו ביום 1.10.2013 עד השעה 10:00, בימ"ר ניצן. על המערער לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס (טל' 08-9787377, 08-9787336).
ניתן היום, י"ג בתשרי תשע"ד, 17 בספטמבר 2013, במעמד המערער ובא-כוחו ובא-כוח המשיבה.
|
גילה כנפי שטייניץ, שופטת |
ד"ר יגאל מרזל, שופט |
אריה רומנוב, שופט |
| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
חיפוש עורך דין לפי עיר
אזור המרכז
עורך דין ב תל-אביב עורך דין ב רמת-גן עורך דין ב בני ברק עורך דין ב פתח תקווה עורך דין ב ראשון לציון עורך דין ב רחובות עורך דין ב נס ציונה עורך דין ב מודיעין עורך דין ב הרצליה עורך דין ב חולון עורך דין ב קרית אונו עורך דין ב רמלה עורך דין ב קריית אונו עורך דין ב בת ים עורך דין ב גבעת שמואל עורך דין ב אזור עורך דין ב גן יבנה עורך דין ב עמק חפר עורך דין ב מודיעין מכבים רעות עורך דין ב מודיעין רעות עורך דין ב סביון עורך דין ב רמת השרון עורך דין ב שוהםאזור הצפון
עורך דין ב חיפה עורך דין ב עפולה עורך דין ב קרית אתא עורך דין ב נהריה עורך דין ב ראש פינה עורך דין ב קרית שמונה עורך דין ב מושב מגדים עורך דין ב מושב ציפורי עורך דין ב סח'נין עורך דין ב עכו עורך דין ב עמק הירדן עורך דין ב נשר עורך דין ב קרית ביאליק עורך דין ב מגדל העמק עורך דין ב קיבוץ לוחמי הגטאות עורך דין ב קיסריה עורך דין ב טבריה עורך דין ב כפר ראמה עורך דין ב אור עקיבאאזור הדרום
עורך דין ב באר שבע עורך דין ב אשדוד עורך דין ב אשקלון עורך דין ב באר טוביה עורך דין ב גן יבנה עורך דין ב ניר הבנים עורך דין ב ערד עורך דין ב קיבוץ זיקים עורך דין ב נתיבות עורך דין ב קרית מלאכיאזור השפלה והסביבה
עורך דין ב יבנה עורך דין ב אשדוד עורך דין ב רחובות עורך דין ב ראשון לציון עורך דין ב מודיעין עורך דין ב באר יעקב עורך דין ב גדרה עורך דין ב כפר רותירושלים והסביבה
עורך דין ב ירושלים עורך דין ב מודיעין עורך דין ב בית-שמש עורך דין ב מבשרת ציון עורך דין ב גיזו עורך דין ב גבעת זאב עורך דין ב נווה אילן עורך דין ב קרני שומרון עורך דין ב שורשאזור השרון והסביבה
עורך דין ב נתניה עורך דין ב הרצליה עורך דין ב רעננה עורך דין ב חדרה עורך דין ב כפר סבא עורך דין ב הוד השרון עורך דין ב אבן יהודה עורך דין ב בנימינה עורך דין ב חריש עורך דין ב קיסריה עורך דין ב קדימה עורך דין ב רמת השרון עורך דין ב תל מונדיהודה ושומרון
עורך דין ב בית אריהאילת
עורך דין ב אילתהצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.