ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות ירושלים
|
1843-08
01/07/2011
|
בפני השופט:
אנה שניידר
|
| - נגד - |
התובע:
אנטולי גורין
|
הנתבע:
אנדשאו טסמה
|
| פסק-דין |
פסק דין
1. עניינה של תובענה זו, שהוגשה ביום 11.3.08 וניתנו בה מספר פסקי דין בשל אי התייצבות מטעם הצדדים, דמי תיווך בסכום של 10,340 שדורש התובע מהנתבע.
2.על פי כתב התביעה, בחודש יולי 2007 פנה הנתבע, שהוא עולה חדש מאתיופיה, אל התובע, שהוא מתווך במקרקעין, לצורך רכישת דירה.
לטענת התובע, הוא נתן שירות לנתבע במשך כשלושה חודשים והראה לו מספר דירות, וביניהן דירה בדרך חברון 148-64 בירושלים, אשר נרכשה בסופו של דבר על ידי הנתבע בסכום של 147,000$.
הואיל והנתבע סירב לשלם לתובע דמי תיווך – הוגשה התביעה שלפנינו.
3.הנתבע מודה בכתב ההגנה כי התובע אכן הראה לו מספר דירות, אולם טוען כי לא הוסכם ביניהם על רכישת הדירה נשוא התביעה.
הנתבע טוען כי מעולם לא חתם על טופס הזמנת שירותי תיווך (להלן – טופס ההזמנה), וכי את הדירה נשוא התביעה הוא רכש בעזרת קרובי משפחתו ולא בסיועו של התובע.
עוד טוען הנתבע , כי התובע מנסה לסחוט ממנו כסף ומנצל את היותו עולה חדש, שאינו שולט בשפה העברית.
4.בדיון שהתקיים בפני ביום 30.6.11 הגיש התובע אישור מאת הגב' דליה אדיזדה (ת/1), בעלת הדירה שנרכשה על ידי הנתבע, לפיו התובע הביא את הנתבע מספר פעמים לדירה.
כמו כן הגיש התובע רשימת שיחות טלפון מהתקופה הרלבנטית בינו לבין הנתבע (ת/2), וזאת על מנת להוכיח כי היה משא ומתן בין הצדדים לגבי הדירה.
5.לעניין טופס ההזמנה (נ/1), אין מחלוקת כי הטופס לא נחתם על ידי הנתבע.
התובע הודה כי ידוע לו שעל פי החוק יש צורך בחתימה על טופס הזמנה , אך טען כי הנתבע לא חתם " בגלל שהוא לא הבין עברית מה שכתוב בטופס" (פרוטוקול עמ' 3 שורות 14-16 ).
6.על פי חוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו – 1996 (להלן – החוק), זכאותו של מתווך במקרקעין לדמי תיווך מותנית, ביו היתר, בחתימתו של הלקוח על טופס ההזמנה והיותו של המתווך הגורם היעיל לקשירת העסקה.
על פי סעיף 9 לחוק, מילוי הטופס כנדרש בתקנות המתווכים במקרקעין (פרטי ההזמנה בכתב) התשנ"ז – 1997 וכמובן חתימתו של המזמין הוא תנאי לזכאותו של המתווך לדמי תיווך.
בהעדרו של מסמך ערוך כדין, כלל לא השתכללה התקשרות המזכה את המתווך בדמי תיווך. (ראה בר"ע מחוזי ירושלים 663/08 מתי פרג'י ואח' נ' גיל אפרתי, פורסם בהוצאת "נבו).
7.במקרה שלפנינו, אין מחלוקת כי טופס ההזמנה לא נחתם על ידי הנתבע, תהא הסיבה לכך ככל שתהא.
בנסיבות אלה, לא מולאה דרישת סעיף 9 לחוק, ולכן מתייתר הצורך להכריע בטענות התובע לפיהן הוא היה הגורם היעיל שהביא להתקשרות, כדרישת סעיף 14 לחוק.
8.כפי שנאמר כבר פעמים רבות בפסיקה, כל שאמור מתווך לעשות על מנת שיהיה זכאי לדמי תיווך הוא מילוי טופס ההזמנה בהתאם להוראות החוק והתקנות. מדובר בדרישה פשוטה וקלה לבצוע, ויש להקפיד עם מי שבכוחו למלא אחר דרישה זו, קרי: המתווך.
9.עם כל ההבנה לתחושה הקשה של התובע אשר עבד על העסקה, דין התביעה להידחות עקב מחדלו שלו באי קיום דרישות החוק, שהתובע עצמו הודה כי ידע עליהן לנוכח עיסוקו כמתוך במקרקעין בעל רישיון על פי החוק.
סוף דבר