חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

אבו אל היג'א ואח' נ' משטרת מרחב חוף/ מטה מרחב חוף- חיפה

תאריך פרסום : 17/03/2014 | גרסת הדפסה
ע"ח
בית המשפט המחוזי חיפה
6824-03-14
13/03/2014
בפני השופט:
אמיר טובי

- נגד -
התובע:
1. גאנם אבו אל היג'א
2. מחמוד המאם

הנתבע:
משטרת מרחב חוף/ מטה מרחב חוף- חיפה

החלטה

1.בפניי ערר על החלטת בית משפט השלום בחיפה (כב' השופט ע' קוטון) מיום 20.2.14, במסגרתה דחה בית משפט קמא את בקשת העוררים להחזיר לידיהם תפוס.

2.העוררים הינם הבעלים של חברה העוסקת באיסוף גרוטאות מתכת שמקום מושבה בכפר טמרה. במסגרת חקירת הונאה המיוחסת לעוררים יחד עם אחרים, נתפסו מידי העוררים המחאות דחויות שסכומם המצטבר עומד על סך 280,000 ₪. לטענת העוררים, מדובר בהמחאות שנמסרו במסגרת עסקאות כשרות כאשר בגין כל עסקה הוצאה חשבונית וסופקה סחורה. תפיסת ההמחאות, כך לדבריהם, מהווה פגיעה אנושה בעסקם ובפרנסתם.

3.בית משפט קמא ציין כי בתום הדיון עיין בעיקרי חומר החקירה והגיע לכלל מסקנה כי בידי המשיבה ראיות המקימות חשד סביר לביצוע העבירות המיוחסות לעוררים. מדובר בעבירות מרמה חמורות כמו גם עבירות בניגוד לחוק איסור הלבנת הון ועבירות מיסים. משכך, נקבע כי המשיבה רשאית להחזיק בהמחאות עד שתוגשנה לבית המשפט, במסגרת ההליך שיינקט כנגד העוררים. הואיל וטרם חלפה התקופה המירבית הקבועה בחוק להחזקת תפוס, ולאור כוונתה של המשיבה לבקש את חילוט שווי ההמחאות עם תום ההליך המשפטי, לא מצא בית משפט קמא מקום להורות על השבת ההמחאות לעוררים, ולכן דחה את הבקשה לעניין זה.

4.לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, שוכנעתי כי דין הערר להידחות.

ראשית, במישור הראייתי, ולאחר שעיינתי בסיכום חומר הראיות ובחלקים נבחרים מן ההודעות שנמסרו על ידי המעורבים בפרשה, מצאתי כי קיימת תשתית ראייתית המקימה למעלה מחשד סביר לביצוע המעשים המיוחסים לעוררים. מדובר בפרשיית הונאה חמורה, מתוחכמת ומסועפת שבה היו מעורבים, לכאורה, מספר גורמים. המשיבה ביצעה חקירה מאומצת, גבתה מספר רב של הודעות ואספה חומרי חקירה רבים שהונחו בפניי ואשר יש בהם, כאמור, כדי להקים תשתית ראייתית לחשד סביר. על פי החשד, מדובר בעבירות הונאה כמו גם עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון ועבירות מיסים.

5.המסגרת הנורמטיבית של הדיון מצוייה בסעיפים 32 ו-39 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש] התשכ"ט-1969 (להלן:"הפקודה"). בנוסף, מורה סעיף 26 לחוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000, כי סמכויות החיפוש והתפיסה לפי הפקודה יחולו בשינויים המחוייבים גם לעניין רכוש שביחס אליו ניתן לתת צו חילוט לפי אותו חוק. בית המשפט העליון הכיר בנתיבים מקבילים אפשריים לביצוע התפיסה, הן לפי פקודה והן לפי חוק איסור הלבנת הון, גם כאשר מדובר בתפיסה מכח עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון (ראו: ע"פ 1236/97 מ"י נ' חוזה (5.6.1997); בש"פ 5015/99 התאחדות משפטנים בלתי תלויה נ' מ"י, פד"י נה(1) 657 (21.11.1999)).

סעיף 32 (א) לפקודה קובע כי שוטר רשאי לתפוס חפץ אם יש לו יסוד סביר להניח כי באותו חפץ נעברה, או עומדים לעבור עבירה, או שהוא עשוי לשמש ראיה בהליך משפטי בשל עבירה, או שניתן כשכר בעד ביצוע עבירה או כאמצעי לביצועה. סעיף 39 לפקודה מורה כי בית משפט רשאי, בנוסף לכל עונש שיטיל, לצוות על חילוט החפץ שנתפס לפי סעיף 32 אם האדם שהורשע במעשה העבירה שנעשה בחפץ או לגביו הוא בעל החפץ.

שעה שבית המשפט נדרש לשאלת החזרתם של תפוסים שנלקחו מידי חשוד בביצוע עבירה, עליו לערוך איזון בין האינטרסים של הבעלים, ובראשם זכותו של אדם בקניינו, המעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו אל מול האינטרס הציבורי בתפיסת חפצים ששימשו לצורך ביצוע העבירה או איפשרו ביצועה. אותו אינטרס ציבורי כולל מניעת בעליו של החפץ מלעשות בו שימוש לביצוע עבירה נוספת, הבטחה כי החפץ יוכל לשמש כראיה בהליך משפטי עתידי ושמירת האפשרות להורות על חילוטו של החפץ על ידי בית המשפט, בין היתר כאלמנט מניעתי או עונשי במצבים המצדיקים זאת. (ראו: בש"פ 6686/99 עובדיה נ' מ"י, פד"י נד(2) 464 (22.5.2000)).

6.בענייננו, גם אם מדובר בהמחאות שנמסרו לעוררים במסגרת עסקאות כשרות, הרי שייתכן כי יידרשו כראייה בהליך הפלילי, ככל שיוגש כתב אישום כנגד העוררים. בנוסף, רשאית המשיבה להחזיק בכספים על מנת לעתור לחילוטם בתום ההליך הפלילי היה והעוררים יורשעו. יש לזכור כי מדובר, על פי החשד העולה מחומר החקירה, בהונאה בהיקף עצום של מליוני שקלים.

7.בהתאם להחלטה שניתנה על ידי בית משפט קמא, מוצגים השיקים לפרעון לפי מועד פרעונם, וזאת על מנת לשמור על ערכם. הכספים שמורים בידי המשיבה וככל שלא יוגש כתב אישום או לחלופין, לא יורה בית המשפט על חילוט ההמחאות, יוחזרו הכספים לידי העוררים.

8.אציין כי לא נעלמה מעיניי האפשרות שהחזקת המחאות בהיקף שכזה עלולה לפגוע בפרנסת העוררים. בנסיבות, ועל מנת לאזן בין האינטרסים של הצדדים, ולמזער במידת האפשר את הפגיעה בעוררים, הם נשאלו במהלך הדיון בפניי באם ביכולתם להציע למשיבה ערובה אחרת כגון מקרקעין נקיים משעבוד או רכבים נקיים מזכויות צדדים שלישיים, על מנת שניתן יהא לחלטם בבוא היום, באופן שיאפשר השבת השיקים שנתפסו. תשובתם היתה כי אין בידם להציע בטוחה אחרת.

לאחר הדיון המציא ב"כ העוררים הודעה שהוכתרה במילים "הסכמה להצעת בית המשפט" ובה נאמר כי העוררים הצליחו לאתר בן משפחה המוכן לשעבד מכונית ששווייה כ-230,000 ₪ על מנת לקבל את השיקים נשוא הערר. בהחלטה שניתנה בו ביום הוריתי לב"כ העוררים להפנות הצעתו לצד שכנגד. נקבע כי ככל שתבוא הסכמה, יודיעו על כך הצדדים לבית המשפט. בתגובה שהגישה המשיבה היום נדחתה הצעת ב"כ העוררים. נאמר כי אף לפי רישיון הרכב שצורף להודעת ב"כ העוררים, עולה כי מדובר ברכב לגביו רשום עיקול לטובת בנק הפועלים, כך שלא מדובר בנכס הנקי מזכויות צד ג'. בנוסף, פלט עדכני של בעלויות מלמד כי הבעלים המצוין ברישיון הרכב אותו הציגו העוררים, אינו הבעלים הנוכחי של הרכב. דומה כי אין צורך להוסיף על הדברים שהועלו בתגובת המשיבה וראוי היה שהצעת העוררים לא היתה מועלית מעיקרה.

9.סוף דבר – לאור הנימוקים שמיניתי לעיל, לא מצאתי מקום להתערב בהחלטת בית משפט השלום ועל כן, אני מורה על דחיית הערר.

נציגי המשיבה ידאגו לקבל חזרה את חומר החקירה שהושאר ברשותי, מידי העוזרת המשפטית בלשכתי.

ניתנה היום, י"א אדר ב תשע"ד, 13 מרץ 2014, בהעדר הצדדים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ