אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> התקדים מ-2015 התהפך – אבות חד מיניים לא זכאים לדמי לידה נפרדים

התקדים מ-2015 התהפך – אבות חד מיניים לא זכאים לדמי לידה נפרדים

מאת: עו"ד ויקטוריה גלפנד | תאריך פרסום : 03/04/2016 17:21:00 | גרסת הדפסה

צילום: cc by 2.0 See-ming Lee, flickr

בית הדין הארצי לעבודה הפך לאחרונה את החלטת בית הדין האזורי וקבע כי בני זוג חד מיניים שנולדו להם תאומים מאותו היריון ולידה, זכאים לדמי אשפוז, מענק ודמי לידה פעם אחת, כמו בכל משפחה עם תאומים.

ב-2009 נישאו בני זוג חד מיניים בקנדה, ונרשמו במשרד הפנים בארץ. על מנת להקים משפחה הם פנו להליך פונדקאות בקנדה, ומצאו פונדקאית שתישא את ההיריון.

לייעוץ בתחום

פנו ל - פורום דיני עבודה

בהליך הפונדקאות הופרו שתי ביציות מאותה תורמת (שאינה הפונדקאית). אחת מזרעו של האחד, והשנייה מזרעו של בן הזוג שלו. הביציות הוחזרו לרחם בתקווה לתאומים. בדצמבר 2010 התגשמה משאלת לבם כאשר הפונדקאית ילדה תאומים – בן ובת – שאמם הביולוגית זהה ואבותיהם שונים, כאמור.

הליך הבאת התאומים מקנדה לישראל היה כרוך בליווי ונוכחות של האב הביולוגי של כל אחד מהאבות, וארך כמאה ימים. משכך, כשהאבות חזרו לארץ הם פנו, כל אחד בנפרד, לביטוח הלאומי וביקשו שיכיר בהם כהורים יחידנים הזכאים לדמי אשפוז, מענק לידה ודמי לידה.

הביטוח הלאומי קיבל רק תביעה אחת מהשתיים. בעקבות החלטה זו, פנה בן הזוג השני אל בית הדין האזורי לעבודה, וטען כי מדובר במקרה חריג בו לכל אחד מהילדים אב שונה, ומשום שכל אחד מבני הזוג נאלץ לעזוב את עבודתו כדי להסדיר את הליך האבהות והאזרחות הנדרשים על פי הדין הקנדי – על הביטוח הלאומי להתחשב בכך.

כמו כן נטען כי בפועל אף אחד מבני הזוג לא קיבל הכרה על ילדו של האחר, גם לא כהורה מאמץ, לכן הביטוח הלאומי לא יכול להתעלם מבקשתם לדמי לידה נפרדים.

הביטוח הלאומי מנגד טען כי מאחר שתביעתו של אחד מבני הזוג התקבלה, וכיוון שמדובר בתאומים שנולדו באותה לידה, הרי שבני הזוג זכאים לדמי ומענק לידה כתא משפחתי אחד.

בהחלטה תקדימית, בית הדין האזורי בתל אביב קיבל לפני כשנה את התביעה, וקבע כי במקרה הספציפי הליך רישום האבהות והבאת הילדים לארץ מצדיק אישור מענק אשפוז, לידה ודמי לידה נפרדים לכל אחד מבני הזוג עבור ילדו הביולוגי.

במאי 2015 ערער הביטוח הלאומי על פסק הדין לבית הדין הארצי לעבודה.

כמו משפחה מסורתית

הרכב השופטים, הנשיא יגאל פליטמן (אב"ד), אילן איטח ומשה טוינה קיבל את הערעור. ראשית הם ציינו כי אין מחלוקת על כך שבני זוג מאותו מין זכאים להקים תא משפחתי משותף, ומתוקף זכות זו הם זכאים לתנאים שווים כמו משפחה מסורתית.

משכך, ומאחר שבמקרה זה מדובר בהיריון אחד ולידה אחת, קמה לבני הזוג זכאות אחת למענק אשפוז, זכאות אחת למענק לידה (מוגדל משום שמדובר בלידת תאומים) וזכאות אחת לדמי לידה.

לאור האמור קבעו השופטים כי הסברו של בית הדין האזורי לעניין רישום הילדים והליך הבאתם לארץ אינו רלוונטי לקביעת הזכות לפי החוק.

לפיכך בוטל פסק דינו של בית הדין האזורי. לאור הסכמת הצדדים ובהתחשב בנסיבות המקרה, נפסק כי מסכום ההחזר שעל בן הזוג לשלם יופחתו 5,000 שקל.

לדעתי, כמי שמשרדה מלווה שנים רבות מאות משפחות חד-מיניות במאבקים מתמשכים להכרה בהן בכל מוסדות המדינה – אמנם מדובר בחדשות מעציבות עבור זוג האבות הספציפי, אך מה שחשוב לקחת מפסק הדין הוא אותן אמירות משמעותיות שהושמעו בעד הקהילה הגאה, לרבות התייחסות לזכותם של בני זוג מאותו המין להקים תא משפחתי כאל זכות חוקתית.

לקריאת פסק הדין

  • ב"כ המערער: עו"ד שרון חג'ג' 
  • ב"כ המשיב צוין כפלוני בפסק הדין

* עורכת דין ויקטוריה גלפנד עוסקת בפונדקאות וידועים בציבור

** הכותבת לא ייצגה בתיק

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את גט לויר

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ