אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> 23 שנים אחרי: קצבת אלמנת מנכ"ל רה"מ הופחתה בשליש

23 שנים אחרי: קצבת אלמנת מנכ"ל רה"מ הופחתה בשליש

מאת: עו"ד ויסאם מוקטרן | תאריך פרסום : 05/11/2014 13:23:00 | גרסת הדפסה

cohdra, morguefile.com

במשך שנים רבות קיבלה אלמנת מנכ"ל משרד רה"מ המנוח, מתתיהו שמואלביץ, קצבה מוגדלת. כשהמדינה גילתה את הטעות, היא החליטה להפחית את הקצבה בשליש. הפרשה, שהגיעה לדיון בבית הדין הארצי לעבודה, הסתיימה באישור ההפחתה: מדובר בכספי ציבור. 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מתתיהו שמואלביץ ז"ל, פרש מתפקידו בדצמבר 1984 בהיותו בן 65 לאחר שכהן במשרה קצת פחות מחמש שנים. חודשיים קודם לכן, קבע מנהל יחידת הגמלאות והרווחה כי המנכ"ל הפורש זכאי לפנסיה בשיעור של 65.33% מהמשכורת, המורכבת בין היתר מתוספת של 2% מהמשכורת עבור כל שנה שהיה מעל גיל 50 בעת הפרישה (סה"כ 15 שנים). זאת, למרות העובדה שלא כיהן בתפקיד המנכ"ל חלק גדול משנים אלה.

לכתבות נוספות בנושא:

בדצמבר 1995 שמואלביץ נפטר, ואלמנתו החלה לקבל קצבת שארים בהתאם לפנסיה של בעלה המנוח. כ- 13 שנים אחרי, בפברואר 2008, החליט הממונה על הגמלאות להפחית את הקצבה בשליש, כיוון שלטענתו, החישוב עבור תוספת הגיל של המנוח היה שגוי.

בקשת האלמנה לבטל את הקיצוץ לא הועילה, והיא הגישה תביעה נגד הממונה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

ביה"ד קבע שההחלטה המקורית הייתה מנוגדת לחוק ולכן הממונה רשאי היה להורות על שינויה. תביעת האלמנה, שהלכה בינתיים לעולמה, נדחתה.

אלא שיורשיה לא ויתרו וערערו בשמה לביה"ד הארצי. לטענתם, ההחלטה המקורית הייתה סבירה וסופית. עוד לדבריהם, גם אם הייתה זו החלטה שגויה, לא היה מקום לפגוע בקצבתה של אלמנה קשישה, בשל טעות הרשות שהתגלתה בחלוף שנים רבות בהן הסתמכה עליה.

המדינה, לעומת זאת, טענה כי מרגע שהתגלתה הטעות היה עליה לתקנה, בפרט לנוכח העובדה שמדובר בכספי ציבור. לדבריה, היא גם ערכה איזון נכון בין האינטרס הציבורי לבין זכות הקניין של האלמנה בכך שלא הורתה על יישום התיקון רטרואקטיבית.

תוספת לא מוצדקת

השופט עמירם רבינוביץ קבע, שהחלטתו המקורית של מנהל הגמלאות הייתה בלתי סבירה: מתן תוספת לקצבה גם עבור שנים בהן אדם לא כיהן בתפקידו, אינו מוצדק.

מרגע שהטעות התגלתה הייתה המדינה מחויבת לתקנה, שכן לא ניתן להמשיך בתשלום קצבה שגויה, הפוגעת בקופת הציבור.

השופט הסכים עם טענת המדינה, כי במקרה זה הקפידה לערוך את השינוי תוך איזון נאות של אינטרסים, כך שהאלמנה לא נדרשה להחזיר את הסכומים ששולמו לה ביתר לאורך שנים.

משכך, השופט רבינוביץ דחה את הערעור. לא נפסקו הוצאות.

 

* עו"ד ויסאם מוקטרן עוסק בדיני עבודה.

** הכותב לא ייצג בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה
פיטורי עובד מבוגר – הפליה אסורה?
עו"ד איריס אלמוג, צילום: גיל הדני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ