אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> העליון קבע: האישה תקבל חצי מהזכויות בדירה שרכש הבעל לפני הנישואים

העליון קבע: האישה תקבל חצי מהזכויות בדירה שרכש הבעל לפני הנישואים

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 27/12/2012 12:38:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין אלמונית נ' אלמוני

האם בתום הנישואים מגיעות לאישה מחצית הזכויות בדירת המגורים שרכש הבעל לפני שנישאו ונרשמה על שמו בלבד, הגם שהאישה לא השקיעה בה דבר? ברוב דעות, השיב ביהמ"ש העליון על השאלה בחיוב.

בני זוג, שהתגוררו בדירה שרכש הבעל לפני הנישואים ונרשמה על שמו בלבד, התגרשו לאחר 15 שנות נישואים שלאורכן ידעו מחלוקות רבות, והאישה עזבה את הדירה. במסגרת תביעה רכושית שהגישה נגד הגרוש, היא ביקשה לקבל את מחצית הזכויות בדירה. ביהמ"ש לענייני משפחה קיבל את בקשתה, אלא שביהמ"ש המחוזי קיבל ערעור שהגיש הגרוש על ההחלטה, והפך אותה. לפיכך, הגישה האישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון.

האישה טענה, כי לאורך שנות הנישואים הבטיח לה בעלה דאז, למכור את דירת המגורים, ולרכוש מהתמורה בצירוף 400 אלף שקל שחסכו במשותף, דירה חדשה שתירשם על שניהם. לטענתה, השניים אף מצאו דירה וניהלו לגביה משא ומתן ממושך, עד אשר שהבעל חזר בו מהבטחתו. לטענתה, בהתחשב בכך שמדובר בדירת המגורים בה התגוררה עם הגרוש במשך שנים, ונוכח הבטחותיו כאמור, הוכח כי התכוון לחלוק עמה את הזכויות בנכס.

הגרוש טען מנגד, בין היתר, כי קביעה שהדירה שרכש מכספו לפני הנישואים, שהאישה לא השקיעה בה, שייכת לשניהם, מנוגדת משמעותית לחוק, בפרט כשחייהם המשותפים לא היו הרמוניים. עוד טען, כי האישה לא הוכיחה כי הסתמכה על הבטחתו לרכוש דירה חדשה, ולחלופין- גם אם הבטיח לה דבר שכזה, רשאי היה לחזור בו.

בדעת רוב, קיבלו השופטים דנציגר ועמית את בקשת רשות הערעור והערעור גופו, כנגד דעתו החולקת של השופט זילברטל.

השופט דנציגר קבע, כי הנחת המוצא, כי נכס שהיה בבעלות אחד מבני הזוג טרם הנישואים יוחרג מהנכסים המשותפים אינה סוף פסוק, כאשר מוכח שיתוף בנכס הספציפי מכח דינים כלליים, כמו דיני הקניין, החוזים ועקרון תום הלב, זאת בפרט, כשמדובר בדירת מגורים, שהינה נכס משפחתי מיוחד. אולם על מנת שלא לבטל כליל את הוראות החוק, נקבע, כי יש להוכיח את כוונת השיתוף באמצעות 'דבר מה נוסף', המעיד על החזון המשותף בנכס, מעבר לעצם החיים המשותפים.

במקרה זה, נקבע כי הבטחות המשיב למכור את דירת המגורים ולרכוש תחתיה דירה משותפת באמצעים כלכליים משותפים, מהווות את אותו 'דבר מה נוסף', בפרט כשחיי הנישואים היו ארוכים והתאפיינו ככלל, בשיתוף. נקבע, כי אין לקבל את הטענה כי התחייבות המשיב ניתנת לביטול ולא מבססת הסתמכות, שכן הוכח כי הבטחותיו עמדו במשך שנים על הפרק.

כאמור, השופט זילברטל חלק על תוצאה זו במקרה הספציפי, בקובעו כי מאחר שיחסי הנישואים בין הצדדים התאפיינו בבידוד וניכור, לא ניתן להגיע למסקנה כי הייתה כוונת שיתוף בנכס של המשיב.

לדעת עו"ד אלינור ליבוביץ' העוסקת בתחום המשפחה, "בתי המשפט רואים בדירת המגורים ששימשה את המשפחה כ'גולת הכותרת' של נכסי בני הזוג, בשונה מכל רכוש אחר שנצבר על ידם."

עו"ד ליבוביץ מסבירה, כי "בדרך כלל, ביהמ"ש לומד על כוונת שיתוף בנכס 'חיצוני לנישואים' מאורח החיים של בני הזוג, מצורת ההתייחסות כלפי הנכס, וכן מהשקעות נוספות בו. במקרה דנן, כוונת בני הזוג למכור את דירת המגורים ולרכוש דירה אחרת משותפת, היא שהיוותה את האינדיקציה לכוונת הצדדים".

לדבריה, "פסק דין זה רק ממחיש עוד יותר את הצורך לערוך הסכמי ממון טרם נישואין כאשר אחד הצדדים מגיע עם נכס לנישואין".

לפסק הדין בעניין אלמונית נ' אלמוני

למדור: דיני משפחה

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ