אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> משפחה כיחידה חוקתית בת זמננו

משפחה כיחידה חוקתית בת זמננו

מאת: אירית רוזנבלום, עו"ד | תאריך פרסום : 18/04/2001 12:00:00 | גרסת הדפסה

"החיים יוצרים מציאות שהמשפט חייב להתמודד עמה, אנו נתקלים במשפחה החד הורית, ידוע הקשר בין גבר לאישה ללא נישואין, אך תוך יצירת תא משפחתי, במסגרת הידוע והידועה בציבור. הקשר ההומוסקסואלי דורש את הכרתנו השיפוטית. אנו נתקלים בתופעה הולכת וגוברת של הנישואין האזרחיים. המשפט ניצב בפני שאלות חדשות שהוא חייב להתמודד עמן. בית המשפט ניצב בפני מציאות חדשה, הוא חייב לתת לה פתרונות. עם זאת מציאות חדשה זו, בעיקרה אינה מבקשת למוטט את מושג המשפחה. הוא מבקשת להסתפח אליה. היא מבקשת לתת לה מובן חדש."

)דברי נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק "הגישור בסכסוכי משפחה גשר בין בית המשפט לענייני משפחה לבית הדין הדתי", הרצאה שניתנה בנובמבר 1998 במרכז הארצי לגישור וליישוב סכסוכים במשרד המשפטים.(

מציאות חיים זו והדינמיקה של חיי המשפחה בישראל, הן הנותנות את הצורך לפעול למען רפורמה חברתית, אשר ראשיתה בשינוי התפיסה המסורתית של מוסד המשפחה וסופה שתבוא לידי ביטוי במערכת המשפטית, אם בדרך של חקיקה ראשית ואם בדרך של חקיקה שיפוטית.

בשנים הקרובות אנו עתידים למצוא עצמנו מול וריאציות רבות מאד, של הרכבים משפחתיים שונים ואולם כולם יחד מתנהגים כיחידה אוטונומית ברמה הרגשית, הכלכלית והחברתית.

כבר היום, %42 מהתאים המשפחתיים בישראל נמצאים בצורה זו או אחרת מחוץ לתפיסה השמרנית של המשפחה, תפיסה שמצאה את ביטויה בראשית התהוותה של החברה בארץ לפני כ- 53 שנה, אולם במהלך השנים נוצרו ישויות משפחתיות אחרות מאלו שהיו מוכרות לנו בעבר. ישויות משפחתיות המתפקדות כמשפחה לכל דבר ועניין אך אינן זוכות להכרה ככאלה. יחד עם זאת, אין עוד אפשרות להתעלם מהן וגם לא נכון יהיה לנסות לפגוע בהן בכל דרך שהיא.

ה"משפחה" אשר כאמור אינה זוכה להכרה חוקתית או חוקית הופכת אפוא לישות, חסרת משמעות ככל שמדובר בנושאים כלכליים, הומניטריים וחברתיים. כך למשל נמצא כי, כאשר יוזמת הממשלה או המחוקק רפורמה כלכלית, כמו זו שהונחה על שולחן הכנסת במחצית שנת 2000, לא זכתה בה המשפחה לכל התייחסות כי מן הסתם היא אינה נחשבת ליחידה כלכלית ובוודאי שלא יחידה כלכלית אוטונומית, אשר הכללתה ברפורמה גורפת שכזו אך מתחייב. כך בעניינים כמו: מעמד האישה בעסק המשפחתי, מעמדם של הידועים בציבור, הכרה לצורך ניכוי מס בהוצאות עוזרות ומטפלות ובתשלומי המשכנתא ועוד.

באותו אופן אנו מוצאים זילות במעמדה של המשפחה כאשר מדובר בעבירות של הפרת זכויות האדם במשפחה )כמו אינוס, גילוי עריות, ניצול שיעבוד ועד לרצח(. זילות זו באה לידי ביטוי בכל מישורי החיים מעצם התפיסה שעבריינות בתוך המשפחה אינה נחשבת להפרת זכויות אדם ומשום כך גם מדיניות הענישה, האכיפה ואפילו הטיפול בה סלחניים מדי, בהשוואה לאותה עבריינות מחוץ למשפחה.

מציאות חיים זו במדינה דמוקרטית שחרטה על מגילת עצמאותה שוויון לכל אזרחיה מחייבת אותנו לתקן את העיוותים שנוצרו במהלך השנים ובראש וראשונה להגדיר מהי משפחה, ולו על מנת להקנות לה את המעמד הראוי לה. עד עצם היום הזה לא קם גוף אשר ביקש לחולל את השינוי, ליצור תפיסת עולם חדשה, להנחות מאבק חברתי עקרוני למען הכרה בערך "משפחה". לראשונה בישראל מוביל ארגון משפחה חדשה את היוזמה לחקיקת חוק יסוד : המשפחה.

העובדה שהמשפחה לא זכתה להכרה חוקתית עד כה אל מול מציאות חדשה, היא זו שהנחתה אותנו בכתיבת המדריך לזכויות המשפחה, המקבץ לראשונה, את אוסף הזכויות המשפחתיות בישראל, ביחס למשורי חיים שונים ולגבי כל צורות ההתקשרות הזוגית והמשפחה החד הורית. מידע אשר כמותו לא פורסם עד כה.

לעיון במאמרים ופסקי דין נוספים בדיני משפחה לחצו כאן

כל המידע הכלול במאמר זה הנו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר והמערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה משפטית ו/או אחרת המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות
שחיקת עיקרון אי קבילות חומרי ביקורת פנים בבית משפט
השופט ד"ר מנחם (מריו) קליין, מתוך: אתר הרשות השופטת

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ