אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> הגרלות והימורים - בחירה רנדומאלית מהווה לעיתים הגרלה לגיטימית

הגרלות והימורים - בחירה רנדומאלית מהווה לעיתים הגרלה לגיטימית

מאת: טל קדש, עו"ד | תאריך פרסום : 17/08/2009 12:00:00 | גרסת הדפסה

הגרלות והימורים - בחירה רנדומאלית מהווה לעיתים הגרלה לגיטימית

טל קדש, עו"ד

האם משחק המשלב הימור או הגרלה הינו 'משחק אסור' ? מתי יראו במבצע שיווקי המשלב הגרלה כאסור ע"פ החוק ? בכל אלה ועוד, דן מאמרו של עו"ד טל קדש.

 
 

מבוא

השאלה אם משחק מסוים עונה על הגדרת 'משחק אסור', כלומר משחק שתוצאתו תלויה במזל יותר מאשר ביכולת, היא מטבע הדברים שאלה עובדתית באופייה, כלומר, הבדיקה היא לגבי הגורם העיקרי המשפיע על סיכוי הזכייה, ולא מה הם הסיכויים לזכות במשחק מבחינה סטטיסטית.

משחקים המשלבים לצד עריכתם הימורים או הגרלות הינם תחום רגיש בלשון המעטה מדינת ישראל, החולש אל עבר שטחים אפורים שאינם ברורים דיים, על כן ומטבע הדברים חברות מסחריות או גורמים פרטיים המתכננים להוציא אל הפועל מודל שיווקי או קונספט עסקי חדשני הנסמך על סוג כזה של פעילות, ניצבים לא אחת בפני דילמה לנוכח חוסר הוודאות המשפטית והסיכון הכרוך בהגשמת הרעיון ולנוכח מדיניות רשויות האכיפה בהתייחס לסוג זה של פעילות.

חברות מסחריות ובתי עסק המבקשים לקדם את מכירותיהם ולחשוף את מוצריהם לקהל יעד רחב ככל שניתן, עורכים חדשות לבקרים הגרלות במסגרת מבצעי שיווק נושאי פרסים יקרי ערך כדוגמת דירות, כלי רכב, זכייה בסכומי כסף נכבדים ועוד, כאשר כל חברה או בית עסק מתאימים משחק או פעילות שיווקית באופן פרטיקולארי לקונספט העסקי שלהם, אם תוך שילוב משחקי ידע ויכולת אישית אם תוך שילוב הגרלות והימורים, אם תוך שילוב של שני האלמנטים גם יחד.

מבצעי שיווק

כאשר אנו נדרשים לחוות את דעתנו המשפטית באם מבצע שיווק או מודל שיווקי חדשני עולה כדי 'משחק אסור' בהתאם לחוק העונשין במדינת ישראל, יש ליתן את הדעת לכל אחד ואחד מן השלבים במשחק בראייה כוללת תוך, בין היתר, בחינת תכלית המשחק, הרציונל לעריכתו, שקיפות ומצגים של החברה שעורכת את המשחק מול קהל המשתתפים ועד כמה ההגרלה או ההימור הם דומיננטיים ותופסים מקום מרכזי של ממש במשחק לכשעצמו.

מבלי לקבוע מסמרות, במקרים מסוימים משחק המשלב אלמנטים של יכולת וידע ביחד עם הגרלה המשמשת אד-הוק כמכשיר לסינון כמות המשתתפים, יכול לקבל הכשר משפטי לעריכתו.

כך למשל, בחירה רנדומאלית של זוכה בין משתתפים ומועמדים רבים הינה תנאי הכרחי לעריכת סינון לגיטימי לשם הגשמת מטרות המשחק ועצם היכולת להוציאו אל הפועל ולארגנו, ועל כן לא ניתן לומר כי בחירה שכזו אשר כל מטרתה להסב הנאה לכל מי שייטול חלק בתחרות, עולה באופן גורף כדי 'משחק אסור'.

יש לזכור כי 'משחק אסור' הינו משחק בו הגורם הדומיננטי המשפיע על סיכויי הזכייה הינו פועל יוצא של מזל ולא של יכולת.

לפיכך, וככל שייבנה פורמט שיווקי בו ההגרלה הינה נדבך שולי שנועד להגשים את ערכי מבצע השיווק, בעוד המשחק עצמו, מקוריותו, חדשנותו, והתכלית שהוא בא להגשים, הם בעלי תפקיד מרכזי, הרי שניתן יהא לקבל היתר לארגון המשחק ועריכתו.

עתירת התאחדות הפוקר

כך, לשם המחשת הפאניקה השוררת בקרב חלק מן החברות המנסות להוציא אל הפועל משחקים המשלבים לצד הידע מרכיב בולט של הימור וסיכון כספי, ניתן ללמוד מעתירת התאחדות הפוקר בישראל בע"מ לבית המשפט הגבוה לצדק, שיצהיר כי רשאית היא לקיים טורניר של משחקי פוקר טקסס הולדם, ובדלת האחורית ייחלה למעשה, לקבל הכשר לחוקיות המשחק בהסתמך על חוות דעת של מומחה לסטטיסטיקה להוכחה כי המדובר במשחק המבוסס על יכולת.

בית המשפט דחה את העתירה מבלי שנכנס כלל לשאלת חוקיות המשחק, ושלח את ההתאחדות לקבל אישור לעריכת הטורניר מהמשטרה, כפי שעשתה בעבר כאשר ערכה את הטורניר.

לסיכום

להפגת הערפל השורר בתחום זה, בנסיבות מסוימות ניתן לומר תוך בחינה מדוקדקת של כל מבצע שיווק או מודל שיווקי חדשני לגופם, כי הגרלה בין שווים בנתוניהם תוך יצירת איזון בין האינטרסים של השחקן התמים בזירה לבין האינטרס הציבורי בדבר מניעת סיכון שבהגרלות לא חוקיות, יכולה להוות אמצעי מתאים לבחירת הזכאים ולהגשמת תחרות מאורגנת.

באופן זה, ובכפוף לעמידתם של עורכי ההגרלה בתנאים שנקבעו בהיתר הכללי לעריכת הגרלות לפרסומת מסחרית שפורסם על ידי מנכ"ל משרד האוצר (ככל שההגרלה נערכת על פי תנאי ההיתר הכללי), תינתן לעיתים הגושפנקא המיוחלת לעריכת הגרלות במסגרת מבצעי השיווק הללו.


לפסק הדין המוזכר במאמר:


* עו"ד טל קדש, שותף במשרד עוה"ד אלסברג קדש ושות' (מגדל משה אביב, רמת גן), עוסק בענפי המשפט האזרחי והמסחרי לרבות ייצוג בבתי משפט, עריכת הסכמים מסחריים ומתן חוות דעת משפטיות, דיני תאגידים, דיני עבודה, הקמה ליווי וייעוץ לחברות ולנושאי משרה, יסוד ופירוק חברות, תובענות ייצוגיות, צווי מניעה, ייצוג בהליכי חדלות פירעון, פשיטות רגל והוצאה לפועל, עסקאות מקרקעין ודיני מקרקעין. למשרד התמחות ייחודית בייעוץ והפחתה במיסוי מקרקעין ובמיסוי מוניציפאלי לסוגיו (ארנונה, אגרות בנייה והיטלי פיתוח). אתר: www.ak-law.co.il

** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.


המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ