אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> מסקנה ממשבר הקורונה: לערוך ייפוי כוח מתמשך, ועכשיו

מסקנה ממשבר הקורונה: לערוך ייפוי כוח מתמשך, ועכשיו

מאת: עו"ד רונן ליבוביץ | תאריך פרסום : 11/05/2020 10:04:00 | גרסת הדפסה

עורך דין ייפוי כוח מתמשך, מסקנה ממשבר הקורונה: לערוך ייפוי כוח מתמשך, ועכשיועו"ד רונן ליבוביץ

מספר המונשמים בתקופת ההתפרצות העלה דילמות קשות: מי יקבל את ההחלטות על הטיפולים הרפואיים וכיצד יטופלו ענייניהם הכספיים והאישיים? מי שהיה בידיו ייפוי כוח יכול היה לעשות זאת בקלות ולעזור לחולים במהירות.

מגיפת הקורונה שינתה את מציאות חיינו וחייבה אותנו להסיק מסקנות בתחומי חיים רבים, כולל ביחס לדאגה לגבי העתיד שלנו במקרה שנגיע למצב שלא יאפשר לנו לדאוג לעניינינו באופן עצמאי.

עדויות של רופאים ואחיות שהתפרסמו לאחרונה בעיתונות הכתובה והאלקטרונית מחדדות את חוסר האונים בהתמודדות מול נגיף הקורונה, משום שהמצב הרפואי יכול להידרדר ללא התראה, ואדם שהיה לפני רגע צלול ובהכרה מלאה עלול תוך שניות להיות תחת הרדמה והנשמה.

תהיתם מי ידאג לענייניו הרכושיים והרפואיים בזמן שהוא מורדם ומונשם? מי יקבל החלטה על המשך טיפול רפואי בשמו ומי יוכל לבצע עבורו פעולות פיננסיות הכרחיות?

עד לפני כמה שנים מצב כזה דרש הליך משפטי מסורבל ומייגע של מינוי אפוטרופוס. לו החוק היה נשאר כמו שהוא מצב החירום היה מציב בפנינו משוכה משמעותית שכן גם בתי המשפט הושבתו מחמת המגיפה. אף שהליכי אפוטרופסות הוכרזו כעניין דחוף, הסיכוי למינוי בתקופה כזו קלוש נוכח העובדה שהם מצריכים את תגובת האפוטרופוס הכללי וגורמי הרווחה.

אבל למרבה המזל חוק הכשרות והאפוטרופוסות תוקן ב-2016 וכיום הוא מציע פתרון יעיל ומהיר למצב שבו אדם אינו יכול לדאוג לענייניו וזקוק לבן משפחה, קרוב, חבר או איש מקצוע  שיעשה זאת עבורו: חתימה על ייפוי כוח מתמשך.

אתם קובעים 

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי להתמודד עם מספר רב של סיטואציות שבהן אדם מאבד את הכושר והיכולת לדאוג לענייניו בשל מצב רפואי קשה או בעיה קוגניטיבית עקב אירוע מוחי, דמנציה ואלצהיימר.

את המסמך אתם עורכים בעודכם צלולים וכשירים, ובמסגרתו עליכם למנות אדם או מספר אנשים שיהיו מיופי הכוח שלכם לעניין מסוים או למספר עניינים שונים:

  • בפן הרכושי – אפשר למנות ממונה שיטפל בחשבונות בנקים, כספים, תיקי השקעות, נכסים, שכירויות, מתן הלוואות, מתנות ועוד.
  • בפן הרפואי – אפשר לייפות את הכוח לצורך ביצוע וקביעה של בדיקות, מעקבים רפואיים, אשפוזים, הסכמה לניתוחים ופעולות רפואיות, צילומים, בדיקות הדמיה ועוד.
  • בפן האישי – אפשר להסמיך את מיופה הכוח להתנהל מול רשויות הרווחה, להוציא לדיור מוגן או לרשום אתכם לפעילויות תרבות ופנאי וכדומה.

החוק מאפשר למנות מיופה כוח יחיד שיהיה אחראי לכל סוגי העניינים שמנינו כאן או לקבוע שיהיו מספר מיופי כוח שלכל אחד מהם סמכות מוגדרת.

אם מדובר במספר אנשים אפשר לקבוע שהם מוסמכים לבצע את הפעולות רק בהסכמה משותפת, או לייחד תפקידים לכל אחד מהם. כמו כן, אפשר למנות חליפים שייכנסו לנעליו של מיופה הכוח המקורי במקרה שהמינוי שלו פקע מסיבה כלשהי.

כמו כן, אתם יכולים לקבוע הוראות שונות שישקפו את רצונותיכם ולתת למיופי הכוח הנחיות לפעול בהתאם. לדוגמא: העדפה להמשך מגורים בבית על פני דיור מוגן, מתן הסכמה לטיפולים רפואיים מסוימים או סירוב לטיפולים אחרים, אופן ודרך השקעת כספים וניהול הנכסים שלכם ועוד.

בנוסף, יש לכם שליטה על המועד שבו ייכנס ייפוי הכוח לתוקף. בענייני הרכוש ניתן לקבוע שהתוקף יהיה מיידי, כשאתם עדיין צלולים וכשירים. כשמדובר בעניינים אישיים ורפואיים ייפוי הכוח ייכנס לתוקף ברגע שבו איבדתם את היכולת להבין ולבצע את הפעולות המצוינות במסמך, וכאן השליטה היא על המנגנון: אתם יכולים לקבוע שהוא ייכנס לתוקף רק לאחר שתתקבל חוות דעת מקצועית של פסיכוגריאטר או מומחה אחר או שדי באישור של רופא משפחה.

עם זאת, חשוב לדעת שאין אפשרות להשאיר את ההחלטה בידי מיופה הכוח. כלומר, לא ניתן לקבוע שייפוי הכוח ייכנס לתוקף על פי שיקול דעתו הבלעדי. בכלל זה היגיון רב, שכן המטרה היא למנוע מצב של ניצול. בצד זאת אפשר בהחלט לקבוע שהכניסה לתוקף תהיה בהחלטה משותפת של מיופה הכוח וגורם נוסף.

יתרונות בולטים על פני מינוי אפוטרופוס

מהירות:  די בהצהרה שעורך ייפוי הכוח אינו כשיר בצירוף אסמכתא כדי לאפשר למיופה הכוח לפעול בשמו. לעומת זאת, מינוי אפוטרופוס מצריך פנייה לבית משפט, קבלת עמדה של האפוטרופוס הכללי, תגובה של בני משפחה ולעיתים של גורמי רווחה והמתנה להחלטה שיפוטית.

אגרה: הפקדה והפעלה של ייפוי כוח מתמשך לא מצריכה תשלום אגרה בעוד שבקשה למינוי אפוטרופוס מחויבת באגרה.

גמישות: באופן עקרוני אפשר לבטל את ייפוי הכוח ולשנות את הנוסח ואת זהות מיופי הכוח (אלא אם זכות הביטול הוגבלה מלכתחילה). כשמדובר במינוי אפוטרופוס יש צורך בהליך משפטי נוסף שמצריך תגובות של כל הצדדים הרלוונטיים.

עצמאות ושליטה: בייפוי הכוח אתם מביעים את רצונכם המדויק. ההחלטה מי יטפל בענייניכם, מתי ובאיזה אופן היא שלכם, ומאפשרת לכם להבטיח מראש שהדברים ייעשו על ידי אנשים שאתם סומכים עליהם ובוטחים בהם. מנגד, בהליך אפוטרופסות זהות הגורם שיפעל בשמכם נקבעת על-ידי בית המשפט וכך גם קשת הפעולות שהוא רשאי לבצע. קרוב לוודאי שהבחירה לא תשקף את רצונכם האמיתי. 

לפני סיום כדאי להדגיש כי רבים סבורים שייפוי כוח מתמשך נועד לבני הגיל השלישי. אלא שמגיפת הקורונה שפרצה לחיינו הוכיחה שמדובר במסמך חיוני לכל אדם, בכל גיל ומצב, שכן אף אחד אינו יודע מתי חלילה יאבד את כושרו ויכולתו לדאוג לענייניו השוטפים.

* עו"ד רונן ליבוביץ בעל משרד בתחום האזרחי-מסחרי ומוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ