אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> האם אח משני ההורים זכאי לחלק גדול יותר מהאח למחצה?

האם אח משני ההורים זכאי לחלק גדול יותר מהאח למחצה?

מאת: עו"ד יאיר שרף | תאריך פרסום : 16/05/2022 19:03:00 | גרסת הדפסה

עורך דין ירושה, האם אח משני ההורים זכאי לחלק גדול יותר מהאח למחצה?עו"ד יאיר שרף | צילום: דני כתרי (אילוסטרציה: shubham sharma on Unsplash)

גבר יתום, נשוי וללא ילדים, הלך לעולמו. היו לו שני אחים – אחד מאותם אם ואב והאחר מהאם בלבד. כיצד תחולק הירושה שלו?

בית המשפט למשפחה בנצרת נדרש לאחרונה לקבוע כיצד תחולק ירושה שהשאיר אחריו גבר יתום שנפטר כשהוא נשוי, ללא ילדים והיו לו שני אחים – אחד משני ההורים והאחר מהאם בלבד. השופטת ג'מילה ג'בארין כליפה פסקה כי לפי חוק הירושה, בסיטואציה כזו, אלמנתו של המנוח זכאית לשני שלישים מהירושה. באשר לאחים, הם זכאים לחלוק בשליש שנותר מכוח זכות הירושה של הוריהם המנוחים. מכאן, שהאח משני ההורים זכאי לנתח גדול יותר מהאח למחצה.

המנוח הלך לעולמו לפני 24 שנים וצו הירושה שלו ניתן כשנתיים וחצי לאחר מכן ונקבע בו שאלמנתו זכאית לשני שלישים מהעיזבון ואחיו משני הוריו לשליש. אחיו למחצה מאמו, לא אוזכר בו כלל.

כ-20 שנים לאחר מכן, הגיש בנו של האח למחצה בקשה לתיקון צו הירושה בטענה שאלמנת המנוח השמיטה אם שם אביו מרשימת היורשים.  עו"ד מטעם היועץ המשפטי לממשלה הודיעה שאין בעיה להוסיף את האח לצו הירושה אבל התיק הופנה לבית המשפט למשפחה בשל \מחלוקת לגבי חלקו בעיזבון, כשהיועמ"ש טענה שמגיע לו 1/12 בלבד ואילו בנו טען שלאביו מגיע 2/12.

הבן טען כי החלוקה צריכה להיות חצי לבת הזוג וחצי לשני האחים מכוח ירושת ההורים או לחילופין שני שליש לבת הזוג ושני האחים צריכים לחלוק שווה בשווה בשליש שנותר. לדבריו, את החלק שהאחים מקבלים במקום ההורים שנפטרו צריך לחלק בצורה שווה, שאחרת תיווצר העדפה של אחים מלאים על פני אחים למחצה – העדפה שהחוק לא יצר מעולם והיא גם לא מוצדקת.

עוה"ד מטעם היועמ"ש טענה לעומת זאת כי חוק הירושה כן מבחין בין "סוגי האחאות", שכן כל אחד מהאחים מקבל למעשה את זכות הירושה של ההורה שנפטר. מאחר שאח אחד הוא בנה של האם בלבד, הרי שהוא זכאי לקבל רק את חלקה ולא את חלקו של האב. מכאן, שאם בת הזוג זכאית לשני שלישים מהירושה ושני ההורים המנוחים היו חולקים בשליש לו היו בחיים, הרי שהאח משניהם זכאי ל-3/12 ואילו האח למחצה ל-1/12 בלבד.

עיקרון הנציגות

השופטת ג'מילה ג'בארין כליפה הסכימה עם עמדת היועמ"ש. היא קבעה כי מאחר שהמנוח לא השאיר אחריו ילדים, צאצאים או הורים חוק הירושה קובע שזוגתו זכאית לשני שלישים מהעיזבון ולא לחצי. החלק שנשאר היה מיועד להורים אבל אם שניהם נפטרו חל "עיקרון הנציגות" שלפיו חלקו של כל הורה עובר לצאצאים שלו. מכאן, שחלקו של אח למחצה לא שווה לחלקו של אח מלא.

במילים אחרות, האחים לא יורשים באופן ישיר את אחיהם שנפטרו. הירושה שלהם היא מכוח היותם צאצאים של ההורים. לפיכך, אח למחצה זכאי רק לחלק של ההורה שלו ואילו האח המלא לחלקם של שני הוריו.

לפיכך, השופטת קבעה כי החלוקה הנכונה היא 8/12 מהעיזבון לבת הזוג של המנוח, 3/12 מהעיזבון לאח משני ההורים ו-1/12 לאח מהאם. לא נפסקו הוצאות.

  • ב"כ המבקש: עותמאן הריש, עורך דין ירושה
  • ב"כ האפוטרופוס הכללי במחוז חיפה והצפון: עו"ד רולא חמאתי 
עו"ד יאיר שרף עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
הצוואה אמיתית או מזויפת? כך בודקים
אילוסטרציה: alvaro serrano, unsplash
צו השעה: צריך לאפשר עריכת צוואות מרחוק
עו"ד זאב ולנר | צילום: ניר קידר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ