אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> הוצאה לפועל >> "קרש הצלה": זכתה במחיקת חובותיה בהוצל"פ בעקבות "חוק השמיטה" החדש

"קרש הצלה": זכתה במחיקת חובותיה בהוצל"פ בעקבות "חוק השמיטה" החדש

מאת: עו"ד אורי גילת | תאריך פרסום : 15/06/2016 16:03:00 | גרסת הדפסה

צילום: jdurham, www.morguefile.com

בספטמבר 2015, ימים ספורים לאחר כניסתו לתוקף של "חוק  השמיטה" המאפשר לחייבים לקבל הפטר מחובותיהם בהוצאה לפועל, הגישה החייבת בקשה למחיקת החובות שאיתם היא מנסה להתמודד בעשור האחרון. הנושים לא הגיבו ורשם ההוצאה לפועל נענה לבקשה.

"חוק השמיטה" נכנס לתוקף בספטמבר 2015 ונועד לסייע ליותר מ-20,000 חייבים מעוטי יכולת לקבל בלשכות ההוצאה לפועל צו הפטר המוחק את כל חובותיהם, מבלי להיזקק להליכי פשיטת רגל.

רוצים לקבל פטור מהחובות?

עורך דין הוצאה לפועל

על פי תנאי החוק, ההפטר יינתן רק לחייבים שהוכרו כ-"מוגבלי אמצעים", שהסתבכו בתום לב בחובות, שאין להם רכוש והם אינם יכולים לפרוע את חובותיהם.

ימים ספורים לאחר כניסתו של החוק לתוקף, חייבת שתיק ההוצאה לפועל שלה מתנהל מאז שנת 2005 הגישה ללשכת ההוצאה לפועל בנצרת בקשה לקבלת צו הפטר בהתאם לחוק. 

לאחר קבלת כל המסמכים הדרושים אישר הרשם את פתיחת התיק במסלול הפטר ונקבע מועד לדיון.

ההזמנות לדיון נשלחו לכל הנושים של החייבת גם לנושים בהוצאה לפועל וגם לנושים חיצוניים עליהם היא הצהירה. בהתאם לחוק, מועד הדיון פורסם על ידי לשכת ההוצאה לפועל באתר האינטרנט.

אלא שלדיון עצמו רק החייבת ועורך דינה התייצבו. אף אחד מהנושים לא הופיע וגם לא הגיש התנגדות בכתב.

הנושים אדישים

הרשם עופר שורק הבהיר שמטרתו של הליך ההפטר בהוצאה לפועל היא לאפשר לחייבים לקבל בהוצאה לפועל את ההפטר שהיו זכאים לקבל אילו פנו להליך פשיטת רגל.

הרשם הדגיש כי העיקרון שבבסיס צו הפטר הוא ההכרה באינטרס הלגיטימי של פושט הרגל שנקלע בתום לב לחובות ואינו יכול לפרוע אותם לצאת לדרך חדשה. "החברה המתוקנת רואה בהושטת קרש הצלה לחייבים, ובגאולתם מהשתעבדות מתמשכת לחובות אין קץ, ערך חשוב", כתב הרשם.

במקרה זה החייבת הוכרזה כ"מוגבלת באמצעים" בשנת 2005 ונפתח נגדה "תיק איחוד" המאגד את תביעות כל נושיה בהוצאה לפועל. נקבע כי עליה לשלם  200 שקל בחודש והיא עומדת בתשלום אלא שסכום ההחזר הנמוך אינו מכסה אף את הריבית של החובות.

הרשם פירט את נסיבותיה האישיות הלא פשוטות של החייבת ‒ אלמנה שאינה עובדת, הסובלת מבעיות רפואיות ומתקיימת מקצבת שאירים של כ-2,900 שקל בחודש ועזרה ממשרד השיכון של כ-1,090 שקל בחודש.

הרשם ציין שלחייבת אין נכסים שניתן למכור והיא גרה בדירה שכורה. בעלה נפטר לפני כשנתיים והותיר אחריו חובות רבים.

לדבריו, חובותיה של האישה נוצרו מכיוון שרצתה לעזור לבעלה המנוח בעסק שהיה לו. מדובר בשיקים שנתנה לו בשנת 1996 ונמסרו על ידו לנושים.

הרשם הסיק כי מכיוון שאף נושה לא התייצב להליך אין להם עניין בו והם אדישים לתוצאותיו.

בנסיבות אלה קבע הרשם כי החייבת עומדת בתנאים שבחוק למתן צו הפטר והוא מקבל את הבקשה למחיקת כל חובותיה.

בהמשך לקביעה זו הורה הרשם לסגור את כל תיקי ההוצאה לפועל נגד האישה, לבטל את הכרזתה  כמוגבלת באמצעים ולהסיר את כל המגבלות שהוטלו עליה.

בנימה אישית, חשוב לומר שאני בראש ובראשונה מברך על התיקון שהובילה וקידמה שרת המשפטים איילת שקד, שיאפשר למספר רב של חייבים לקבל הפטר מחובותיהם בדרך מהירה ויעילה. 

עם זאת, אני מוכרח לציין בגילוי דעת שככל שחולף הזמן, נראה כי רשמי ההוצאה לפועל ממעטים לתת את ההפטר המיוחל לחייבים, ורק בודדים זכו לסיים עם חובותיהם. חשוב לזכור שהמחוקק פעל לתיקון החוק במטרה חיובית לאפשר לעשרות אלפי חייבים לסיים עם חובותיהם, אך נראה כי בפועל הדברים בשטח רחוקים מלענות על הציפיות.

לכן אני פונה למחוקק לבקר את יישום החוק בלשכות ההוצאה לפועל, ולבדוק מדוע תיקון חוק שיצא בקול תרועה גדולה, במיוחד מצד המחוקק, עתיד להגיע לסיומו בקול ענות חלושה.     

 

לקריאת ההחלטה

  • שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין

* עורך דין אורי גילת עוסק בייצוג חייבים בהוצאה לפועל ובהליכי פשיטת רגל

** הכותב לא ייצג בתיק

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
1

מסלול ההפטר בהוצל"פ קשה יותר ומסוכן לחייב לעומת פש"ר

קיימים תנאים שמסייגים הפטר בהוצל"פ אף מעבר לתנאים הנדרשים לקבלת הפטר בהליך פש"ר. הפרוצדורה מורכבת ולא פשוטה בכלל. חייב יכול להתחיל בהליך כזה, ולחשוף עצמו לחקירה מחודשת שעלולה להביא להגדלת צו התשלומים או ביטול הכרזתו כמוגבל, במקום לקבל הפטר. נוכח הסייגים הרבים והקשים לקבלת הפטר בהוצלפ, טוב יעשה חייב (ובא כוחו) אם יחשבו פעמיים לפני שיתחילו בהליך זה.
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום הוצאה לפועל באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום הוצאה לפועל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ