אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> נאמנות: למי זה טוב ולמה?

נאמנות: למי זה טוב ולמה?

מאת: עו"ד שירי מלכה | תאריך פרסום : 30/08/2015 17:12:00 | גרסת הדפסה

צילום: איציק שוקל

מרבית מבעלי ההון בארה"ב בוחרים לנהל את כל רכושם בדרך של נאמנות משיקולים שונים וביניהם, חסכון במס עזבון. בישראל זו אחת השיטות הפחות מוכרות, וחבל. עו"ד שירי מלכה מסבירה מהי נאמנות למה זה כדאי.

קצת על נאמנות

נאמנות היא גוף שמקבל על עצמו להחזיק ולנהל נכסים לטובת מישהו אחר - הנהנה. לדוגמא, הורים יכולים להפקיד נכסים לטובת ילדיהם, שישמשו אותם לאחר מותם או כבר במהלך חייהם. "הנאמן" הוא אדם פרטי, ארגון או חברה, המעניק ליוצר הנאמנות (למשל, ההורים בדוגמא) מעין 'שירות' משפטי ופיננסי אישי וארוך טווח. לרוב, מדובר בחברות בינלאומיות ומוסדות פיננסים בעלי מוניטין וותק.

שורשיו של מוסד זה עוד בימי הביניים. היוצאים למסעות צלב השתמשו בו כדי להבטיח שרכושם יועבר למשפחתם במקרה שלא ישובו. יש גם מי שטוענים שהנאמנות הייתה קיימת כבר בתקופת התנ"ך, ורואים בשבועת אליעזר לאברהם שלא יביא לו כלה ממשפחה אחרת ושלא יברח עם הרכוש, הסכם נאמנות שבו דרישותיו של אברהם מהוות את התנאים או מה שמכונה כיום "כתב משאלות".

בעבר הרחוק מוסד הנאמנות התבסס על רגשות של נאמנות שבטית ועקרונות של כבוד, כיום הוא מעוגן בחקיקה ובפרקטיקה, ונעשה בו שימוש ברחבי העולם למגוון מרשים של צרכים.

תהליך עריכת הנאמנות

הלקוח מפרט במסמך המכונה "כתב המשאלות" כיצד הוא מעוניין שינהגו בנכס, מהי מטרת הנאמנות, מי המוטבים, האם היא מוגבלת בזמן וכו'. לא כל ההוראות הן טכניות, שכן אחוז ניכר של הנאמנויות מופקד על נכסים פיננסים, שעלולים לאבד מערכם אם יושקעו במעין "טייס אוטומטי" ולא יזכו למעקב קבוע ובחינה מקצועית שיטתית.

ניהול נכסים אלו, שיכולים להגיע למאות מילונים של דולרים ואף יותר, דורש תשומת לב, ידע מקצועי וניסיון. ניהול קרן השקעות לדוגמא, מצריך לעיתים קבלת החלטות על מכירת נכסים שצפויים לאבד מערכם וקניית אחרים במקומם. החלטות אלו נעשות תוך הפעלה של שיקול דעת והן אלו שדורשות את אמונו של יוצר הנאמנות במוסד בו הוא מפקיד את נכסיו. לפיכך ב"כתב המשאלות" נקבע בין היתר מרחב שיקול הדעת שיש לנאמן ומהן הסמכויות שניתנות לו במסגרת אחריותו על הנכס.

לאיזו תקופה מוחזקים נכסים בנאמנות?

נאמנות מתייחסת לפרק הזמן בו הנכס אינו שייך יותר לבעליו אך טרם הועבר לבעליו הבאים. הגדרת משך התקופה תלוי ברצון יוצר הנאמנות ובמטרה שלה. נאמנות לצרכי ירושה תמשיך כל עוד יוצרה בין החיים, בעוד נאמנות לטובת מימון הקמת עסק תמשיך כל עוד המוטב לא קיבל החלטה לפתוח עסק. 

בעבר, קבע 'כלל הנצחיות' שמשך הנאמנות לא יכול היה לעלות על מאה שנים. כיום, מרבית שיטות המשפט אינן מכירות בו ואין הגבלה למשך הנאמנות.

על פי חוק הנאמנות, בישראל הבעלות בנכס אינה עוברת לנאמן. במדינות אחרות בעולם מבנה הנאמנות שונה, ואחד התנאים לכינונה הוא העברת הנכס לבעלותו הרשמית של הנאמן.

הנאמנות ככלי לשמירה על הון משפחתי

נאמנות מאפשרת לנו לדאוג לכך שילדינו או נכדינו לא יקבלו את הרכוש בגיל צעיר מדי בו אין להם עדיין את הכלים להתמודד עם ניהול כסף, רכוש וזכויות. באמצעותה נוכל לחנך וללוות אותם תקופה מסוימת, בהתאם לבחירת המוריש, גם כאשר אנחנו כבר לא בין החיים.

יתרונות מוסד הנאמנות

מוסד הנאמנות מאפשר לשמור על ההון בתוך המשפחה לאורך דורות, ולצמצם אפשרות להשתלטות גורמים חיצוניים.

כך, ניתן להגדיר מראש את הקריטריונים להעברת הרכוש מדור לדור תוך הגנה עליו מפני צדדים שלישיים, שאינם בני משפחה מקשרי דם, להתגבר על סכנה שרכוש יעבור לנושים או לנוכלים אחרים במקרה של ירידה קוגניטיבית או חוסר כשרות משפטית של הנהנים בקרן.

הנאמנות מאפשרת גם "לעקוף" או לדלג על חלק מהפרוצדורות והדרישות של צווי ירושה, ובכך להקל על תהליך העברת הרכוש ולהרחיב את אפשרויותיו.

פן חיובי נוסף הוא היכולת להגן על נכסים מפני תביעות מצד בני זוג במקרה של גירושין, או של יורשים במקרה של פטירה, מאחר שהעברת נכס לנאמנות מוציאה אותו מהעיזבון ומהרכוש המשותף של בני הזוג.

כמו כן, ברוב המדינות ניתן לתקוף נאמנות רק אם יש חשד לעבירות פליליות או תרמית ולכן קשה יותר מבחינה משפטית לתקוף נאמנות מאשר צוואה.

בצוואות חכמות, במסגרת ההעברה הבין-דורית של הרכוש המשפחתי, המוריש מעניק את רכושו, כולו או חלקו, בדרך של נאמנות. כלומר, היורש אינו יכול לעשות ברכוש ככל העולה על רוחו, אלא כפוף לתנאים, מגבלות ואף ניהול של הרכוש על ידי צד ג' נאמן שהמוריש בחר.

* עו"ד שירי מלכה בעלת משרד בו מחלקה העוסקת בהעברה בינדורית של עסקים ועסקים משפחתיים וניהול סיכונים משפחתיים- פרט, משפחה ועסק.

** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
גירושין: כיצד "לעשות את זה יפה" ומבלי להסתכן
עו"ד אילן יעקובוביץ, צילום: מלי אורן
״בניית הסכמות״: לתכנן את הזקנה ולשמור על המשפחה
עו״ד אסנת הכהן (צילום: רינת בורג)
משפחה במשבר: גישור וגירושין בצל הקורונה
גילה עיני, עורכת דין ומגשרת

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ