אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ת"א 65679-06-16 י. ינקוביץ,הנדסה בניין ופיתוח בע"מ נ' חברת החשמל לישראל בעמ

ת"א 65679-06-16 י. ינקוביץ,הנדסה בניין ופיתוח בע"מ נ' חברת החשמל לישראל בעמ

תאריך פרסום : 01/09/2016 | גרסת הדפסה

ת"א
בית משפט השלום חיפה
65679-06-16
25/08/2016
בפני השופט:
אורי גולדקורן

- נגד -
המבקשת:
חברת החשמל לישראל בע"מ
עו"ד ערן וינר
המשיבה:
י. ינקוביץ הנדסה בניין ופיתוח בע"מ
עו"ד ישראל הרפז
החלטה

 

בבקשה לדחייה על הסף עקב היעדר סמכות מקומית

 

1.המשיבה, שזכתה במכרז של המבקשת לביצוע עבודות להקמת מרכז לוגיסטי בעכו, הגישה נגדה תביעה לסעד כספי ולצו מניעה קבוע. הסעד הכספי נתבע לפיצוי המשיבה בגין נזקים שנגרמו לה, לטענתה, על-ידי המבקשת עקב התארכות לוחות הזמנים של ביצוע העבודות ובגין תמורה המגיעה לה עבור ביצוע עבודות חריגות. נתבע אף צו שימנע מהמבקשת לדרוש מהבנק את חילוטה של ערבות בנקאית שמסרה המבקשת למשיבה על-פי דרישתה.

 

2.המבקשת הגישה בקשה לדחייה על הסף של התביעה עקב היעדר סמכות מקומית, ולחילופין - להורות על העברת התובענה, לאור קיומה של תנית שיפוט ייחודית בהסכם, בה נקבע כי "מקום השיפוט הייחודי לדיון בכל דבר ועניין הנוגעים להסכם זה ובכל טענה ו/או עילה הנובעים ממנו הוא בית המשפט המוסמך במחוז תל-אביב", ולאור הוראת תקנה 5 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984.

 

3.בתשובה לבקשה טענה המשיבה כי סעיף תנית השיפוט הייחודית הינו תנאי מקפח, לאור הוראת סעיף 4(9) לחוק החוזים האחידים, התשמ"ג-1982 (להלן: חוק החוזים האחידים או החוק) ולנוכח העובדה שמקום ביצוע העבודה מושא ההסכם הינו בעכו, ומשרדיה הראשיים של המבקשת והמחלקה המשפטית שלה הינם בחיפה. עוד נטען כי משקדמה לבקשה הנוכחית, שהוגשה ביום 21.7.2016, בקשה של המבקשת להבהרת החלטה, אותה היא הגישה ביום 17.7.2016, אין לומר כי הבקשה הנוכחית הוגשה "בהזדמנות הראשונה", ולפיכך יש לקבוע כי היא החמיצה את המועד לטעון טענת חוסר סמכות.

 

4.בתשובה לתשובת המשיבה טענה המבקשת כי אין מדובר בתניה מקפחת וכי המשיבה לא הצביעה על שיקולים כבדי משקל המצדיקים חריגה מהסכמה מפורשת של הצדדים. עוד נטען כי הבקשה הוגשה "בהזדמנות הראשונה", אותה יש לפרש באופן מהותי ולא באופן טכני צר, תוך הסתמכות על בקשת הבהרה שהיא הגישה. צוין אף כי הבחירה במחוז תל אביב לא נעשתה באופן שרירותי, וכי משרדי אגף ביצוע פרויקטים של המבקשת ומחלקת המכרזים של האגף מצויים בה, כמו גם מקום מושבה של ועדת המכרזים החטיבתית.

 

5.ראשיתה של ההלכה בסוגיית תניית שיפוט כסעיף מקפח בחוזה אחיד ברע"א 188/02 מפעל הפיס נ' כהן, פ"ד נז(4) 473 (2003) (להלן: הלכת מפעל הפיס). שם נקבע כי יש להחיל את מבחן ההרתעה על חלופה (9) בסעיף 4 בחוק החוזים האחידים, הקובע חזקות של קיפוח, ובה נאמר: "תנאי הקובע מקום שיפוט בלתי סביר, או המעניק לספק זכות לבחור על דעתו בלבד את מקום השיפוט או הבוררות שבהם יתברר הסכסוך". הודגש כי מבחן זה אינן מסתפק בפגיעה בנוחות, שהיא שיקול משני על-מנת לפסול תניה, אלא הוא מחייב פגיעה מהותית בזכות להתדיינות משפטית. צוין כי ככלל, קשה להעלות על הדעת מצב שבו מקום התדיינות כלשהו בישראל ירתיע אדם מפני הגשת תביעה ואולם בפועל אין לפסול מראש את האפשרות שאכן עשוי להתקיים מצב כזה במקרים חריגים.

 

ביום 1.6.2004 שונה נוסח חלופה (9) של סעיף 4 האמור, וכיום הינו כדלקמן:

"תנאי המתנה על הוראת דין בדבר מקום השיפוט או המקנה לספק זכות בלעדית לבחירת מקום השיפוט או הבוררות שבהם יתברר הסכסוך".

 

בע"א 6916/04 בנק לאומי נ' היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 127 לפסק דינו של השופט י' אלון (פורסם בנבו, 18.2.2010) נפסק כי "לא נס ליחה של הלכת מפעל הפיס". ברע"א 1108/10 מאיר חברה למכוניות ומשאות בע"מ נ' ברפי (פורסם בנבו, 7.4.2010) הוסבר כי תכלית תיקון נוסח חלופה (9) הייתה להרחיב את היקף החזקה ולקבוע כי כל תניה בחוזה אחיד אשר יש בה כדי להתנות על הדין הרגיל בדבר מקום השיפוט חזקה שהיא מקפחת, ולפיכך - משנקבע כי מדובר בתניה שנופלת בגדרי חלופה זו, יש לבחון אותה על יסוד סעיף 3 לחוק, תוך עשיית שימוש במבחן ההרתעה שנקבע בהלכת מפעל הפיס, על מנת לקבוע אם הצליח הספק לסתור את חזקת הקיפוח. נכתב כי "ככל שיצליח הַסַּפָּק להראות כי אין בתנית השיפוט כדי להרתיע את הלקוח מעמידה על זכויותיו המשפטיות, כן ייטה בית המשפט לקבוע כי התניה אינה מקפחת בנסיבות העניין".

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ