אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק ערעור 44/13

פסק-דין בתיק ערעור 44/13

תאריך פרסום : 03/04/2014 | גרסת הדפסה

ערעור
בית הדין הצבאי לערעורים
44-13
05/06/2013
בפני השופט:
1. תא"ל דורון פיילס המשנה לנשיא
2. אל"ם אורלי מרקמן
3. אל"ם ירון רוזן


- נגד -
התובע:
התובע הצבאי הראשי
עו"ד סרן רעות מתוק-רחמן
הנתבע:
סגן נ. ד.
עו"ד רס"ן גלי שטיינר-גולדגרבר
עו"ד סרן אבי פינרסקי
פסק-דין

 

כללי

1.      סגן נ.ד. (להלן: המשיב), הורשע בבית-הדין הצבאי מחוז שיפוטי מטכ"ל, לפי הודאתו, בעברות, שיוחסו לו בכתב האישום אשר הוגש נגדו. עניינן של אלו במרמה והפרת אמונים לפי סעיף 284 לחוק העונשין, תשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין); קבלת דבר במרמה לפי סעיפים 414 ו-415 לחוק העונשין; עבירה במסמכים צבאיים לפי סעיף 105(4) לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955 (להלן: חוק השיפוט הצבאי) והתנהגות שאינה הולמת לפי סעיף 130 לחוק השיפוט הצבאי.

על המשיב נגזרו בבית-הדין קמא, בהתאם להסדר טיעון, שלושה חודשי מאסר לריצוי בפועל בדרך של עבודה צבאית; ארבעה חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך של 5,000 ש"ח. במחלוקת בין הצדדים על אודות היקף הפגיעה בדרגה, קיבל בית הדין קמא את עמדת ההגנה והורה על הורדתו של המשיב לדרגת סג"ם.

התביעה הצבאית ערערה לפנינו על קולת העונש שנגזר למשיב בכל הנוגע לרכיב הפגיעה בדרגה, ועתרה להורידו לדרגת טוראי.

פרטי המעשה ונסיבותיו של העושה

2.      הנסיבות אשר בבסיס הרשעתו של המשיב התבססו על כתב האישום והפרטים הנוספים שהובאו לפני בית-הדין קמא. בהתייחסו לנסיבות אלו, פירט בית הדין קמא כדלקמן:

"מכתב האישום עולה כי עובר ליום 5.4.11, פנו הנאשם וסגן ד. ב. , אל סמ"ר א' ר', אשר שירת באותה עת במדור ביטחון מידע במחנה מטכ"ל XXX (להלן "המחנה"), וביקשו כי יסייע להם בקבלת אישור כניסה לרכב למחנה בתמורה לסיוע בהסדר פטור משירות מילואים, עבור סמ"ר ר'. בסמוך ליום 5.4.11, קיבלו הנאשם וסגן ב. מידי סמ"ר ר' תעודות המאפשרות, בין היתר, בשנת 2011, כניסה הן ברכב והן של כל אדם נלווה, למחנה (להלן: "תעודות VIP"). כן עולה מכתב האישום כי עובר ליום 24.5.12, סמ"ר ר' פנה אל הנאשם וביקש ממנו כי יסדיר עבורו פטור משירות מילואים בתמורה לקבלת תעודת VIP לשנת 2012. הנאשם נעתר להצעה, שינה ברישומי הצבא את שיבוצו החזוי של סמ"ר ר' משיבוץ למאגר מילואים לשיבוץ חזוי לפטור ובכך נרשם ברישומי הצבא כי סמ"ר ר' פטור משירות מילואים. בתמורה, ביום 24.5.12, קיבל הנאשם מידי סמ"ר ר' תעודת VIP לשנת 2012. הנאשם עשה שימוש בתעודות ה-VIP לשנים 2011-2012 שניתנו לו כמפורט לעיל, ביודעו כי הוא אינו זכאי להחזיק בהן.

מן הפרטים הנוספים ( ת/1) עולה כי חקירתו של הנאשם החלה לאחר שביום 6.9.12 ביקש להיכנס ברכבו האישי למחנה והציג בשער הכניסה למחנה תעודת VIP. בחקירתו הראשונה הודה הנאשם במיוחס לו בכתב האישום, הביע חרטה וציין כי ביקש לקבל את תעודת ה-VIP לצרכי שירותו הצבאי. עוד עולה מן הפרטים הנוספים, כי הנאשם קיבל מידיו של סמ"ר ר' תעודת VIP לשנת 2011 אולם לא ביצע כל שינוי בפועל בשיבוצו של סמ"ר ר' בשירות מילואים לשנת 2011, הואיל וסמ"ר ר' היה פטור משירות מילואים בעת הרלוונטית. כמו כן, למדנו, כי הנאשם מסר בחקירתו כי שינה את שיבוצו החזוי של סמ"ר ר' משיבוץ למאגר מילואים לשיבוץ חזוי לפטור, לאחר שהניח כי סמ"ר ר' לא יידרש לשירות מילואים. הנאשם מסר עוד, בחקירתו כי, עשה שימוש בתעודה לשם הכנסת חיילים בשירות מילואים שהיו מקבלים אישור כניסה אילו נתבקש עבורם, ועשה זאת על מנת 'לחסוך בירוקרטיות'."

3.      להשלמת התמונה נציין, כי סגן ב. הורשע לפי הודאתו בעברה של התנהגות שאינה הולמת, לפי סעיף 130 לחוק השיפוט הצבאי ונדון, במסגרת הסדר טיעון, לחודש מאסר בפועל בעבודה צבאית, לצד מאסר מותנה וקנס בסך 2,000 ש"ח. במחלוקת בין הצדדים על אודות היקף הפגיעה בדרגה, קיבל בית הדין קמא את עמדת ההגנה, והורידו לדרגת סג"ם. אף בעניינו של סמ"ר ר' הוגש כתב אישום, אך משפטו טרם הסתיים.

4.      מטעם ההגנה העידו המשיב, שניים ממפקדיו ואביו. בנוסף, הוצגו תעודת הצטיינות ומסמכים שונים מתקופת השירות הצבאי. ההגנה פרסה תמונה מקיפה ובהירה, המלמדת על היותו של המשיב קצין מסור וחרוץ, שהיווה עמוד תווך ביחידתו ושמש דוגמא ומופת לחבריו. המשיב ביקש לקשור את עתידו בצבא ומעיון בחוות הדעת של מפקדיו ניכר, כי אלמלא המעשים בהם נכשל, צפוי היה להשתלב ולהתקדם במסגרת הצבאית. המשיב ואביו תארו בהרחבה את השבר הנפשי שחווה המשיב בעקבות החקירה בעניינו, כפי שבא לידי ביטוי אף במסמך הקב"ן שהוצג. בעקבות החקירה הודח המשיב מתפקידו ובהמשך, בגין הפרשה, סיים את שירותו הצבאי.

5.      המשיב טען בעדותו בבית הדין ואף במהלך חקירתו במצ"ח, כי מעשיו נעשו במסגרת המשימות שהוטלו עליו ולמען תפקידו. כך, נטען כי המשיב נעזר ברכבו האישי, אותו החנה בתחום המחנה, בימים בהם צפוי היה לסיים את משימותיו בשעות מאוחרות ואף הסיע ברכבו חיילי מילואים, אשר שרתו ביחידתו. המשיב אף הטעים, כי מן הבחינה המקצועית, נוכח טיב שיבוצו של אותו סמ"ר ר' במאגרי המילואים, ממילא האחרון לא היה צפוי להיקרא לשירות מילואים.

  נימוקי גזר דינה של הערכאה הראשונה

6.      בפני בית הדין קמא הוצג הסדר טיעון, במסגרתו עתרו הצדדים במשותף, להשית על המשיב שלושה חודשי מאסר בפועל בדרך של עבודה צבאית, לצד מאסר מותנה וקנס בסך 5,000 ש"ח. אשר לסוגיית הפגיעה בדרגה, נחלקו הצדדים בעמדותיהם. התביעה עתרה בפני בית הדין קמא להוריד את המשיב לדרגת טוראי ואילו ההגנה עתרה להורידו בדרגה אחת לדרגת סג"ם.

7.      בהידרשו לסוגיית עונשו של המשיב, עמד בית הדין קמא בהרחבה על היקף הפגיעה בערכים החברתיים, הכרוכה במעשיו של המשיב, ופרט את הדברים הבאים:

"הנאשם הופקד במסגרת תפקידו ומכוח האמון הרב שניתן בו על משימה חשובה ומרכזית עליה נשען חוסנו של צבא ההגנה לישראל - ליטול חלק בתכנון והתוויית כוחות המילואים של צה"ל. הנאשם עשה שימוש פסול בתפקידו זה ובנגישותו למאגרי מידע על מנת לזכות בטובת הנאה, שהרי מדובר בשינוי שיבוצו של חייל המיועד לשירות מילואים משיבוץ במאגר שאינו פטור למאגר הפטור משירות מילואים פעיל וזאת תמורת תעודת VIP להכנסת רכבו האישי, וכל אדם, לשטח המחנה בו שירת.

מתן פטור לחייל משירות מילואים מתוך שיקולים זרים פוגע אנושות באמון הציבור בצבא ובאינטרס החברתי של קידום השוויון בנטל השירות הצבאי, אשר תכליתו להגן על חוסנו של הצבא ועל לכידותה של החברה הישראלית. הנאשם, קצין ומפקד בשורות צה"ל, במשך תקופה ארוכה בת שנתיים ימים עשה שימוש בתעודת ה-VIP שניתנה לו תמורת שינוי השיבוץ למרות שידע שאינו זכאי לה, כאשר רצף השימוש נקטע רק בשל גילוי הפרשה."

8.      אשר לדבריו של המשיב, שלפיהם תעודת הכניסה למחנה הייתה נחוצה לו למילוי תפקידו, ציין בית הדין קמא כי "יש בטענת הנאשם בעניין זה מידה מסוימת של היתממות, שכן יכול היה לשרת באותם התנאים, מבלי לעבור את העבירות, לו היה מוכן לשלם מכיסו הפרטי חנייה לרכבו". עוד הוטעם, כי "לא מן הנמנע כי במקרים מסוימים עשה הנאשם שימוש בתעודת ה-VIP על מנת להגיע לבסיס בשעות העבודה הרגילות וזאת מטעמי נוחות". בדומה, דחה בית הדין קמא את עמדת ההגנה, כי יש להתחשב לקולה בטענתו של המערער, שלפיה, ממילא, סמ"ר ר' היה צפוי שלא להיקרא לשירות מילואים: "לדידנו, עצם ההימצאות במאגר שאינו פטור משירות, מעידה על כך שיתכן שהיה נקרא למילואים. גם סמ"ר ר' ראה בשינוי שיבוצו הטבה, שאחרת לא היה מתנה כך את הוצאת התעודה". עם זאת, בשים לב לנקודות הזכות שצבר המשיב לאורך שירותו הצבאי ובהתחשב בנסיבותיו האישיות, סבר בית הדין קמא, כי ראוי לכבד את הסכמת הצדדים כמפורט לעיל.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ