אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עע"ם 7189/11

פסק-דין בתיק עע"ם 7189/11

תאריך פרסום : 09/10/2013 | גרסת הדפסה

עע"מ
בית המשפט העליון
7189-11
09/10/2013
בפני השופט:
1. כבוד המשנה לנשיא מ' נאור
2. א' חיות
3. ע' פוגלמן


- נגד -
התובע:
1. סמיר אזחימאן
2. בית ספר אמגד י-ם לנהיגה בע"מ

עו"ד סלאמה בדראן
הנתבע:
1. מדינת ישראל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
2. אגף הרישוי במשרד התחבורה

עו"ד נחי בן-אור
פסק-דין

המשנה לנשיא מ' נאור:

           לפנינו ערעור על פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע (השופטת ר' ברקאי), בו נקבע כי המערער, שהוא מורה לנהיגה במקצועו, אינו זכאי להשתתף בקורס להסמכת מדריכים לנהיגה בכלי רכב מסוג "מכונה ניידת".

           על פי הוראות הנוהל שקבע אגף הרישוי במשרד התחבורה, המשיב 2 (להלן - רשות הרישוי), השתתפות בקורס ההסמכה היא תנאי לקבלת היתר לשמש כמדריך לנהיגה במכונה ניידת. על כן, משמעות הקביעה כי המערער אינו זכאי להשתתף בקורס האמור, היא כי הוא לא יהיה רשאי להעביר הדרכות ייעודיות על מכונה ניידת. מכאן ערעורו לבית משפט זה.

רקע נורמטיבי

הדין עד לשנת 2005

1.             תקנה 1 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן - תקנות התעבורה) כוללת, בין היתר, הגדרות לסוגים שונים של כלי רכב, בכללם "מכונה ניידת". "מכונה ניידת" היא "רכב מנועי שלפי מבנהו מיועד לביצוע עבודות ואינו מיועד לגרירה". משקלן של מכונות ניידות אינו אחיד. ישנן מכונות ניידות שמשקלן נמוך מ-14,000 טון וישנן מכונות ניידות שמשקלן עולה על 14,000 טון.

2.             עד לשנת 2005, אדם שביקש לנהוג במכונה ניידת לא נזקק לרישיון נהיגה מיוחד. די היה בכך שברשותו רישיון נהיגה לרכב פרטי או לטרקטור, בכפוף לכך שהוא בקיא בהפעלת המכונה הניידת ובשימוש בה (בהתאם לתקנה 25 לתקנות התעבורה, הקובעת כי "לא ינהג אדם רכב אלא אם הוא בקי בהפעלתו ובשימוש בו").

3.             על הוראת נהיגה במכונה ניידת חלשה באותה עת תקנה 249 לתקנות התעבורה. לפי תקנה זו, רישיון להוראת נהיגה במכונה ניידת ובטרקטור היה רישיון מסוג 1: 

סוגי רשיונות ההוראה

249. סוגי רשיונות ההוראה יהיו כאמור להלן:

סוג 1 - רשיון להוראת נהיגה במכונה ניידת ובטרקטור;

סוג 2 - רשיון להוראת נהיגה ברכב נוסעים פרטי וברכב פרטי דו-שימושי;

[...]

הדין בשנים 2010-2005

4.             בשנת 2005 תוקנו תקנות התעבורה הרלוונטיות, באופן ששינה את הדין החל על הוראת נהיגה ונהיגה במכונה ניידת.  ראשית, בוטלה תקנה 249 לתקנות התעבורה, אשר הסדירה כאמור את סוג רישיוןהוראת הנהיגה הדרוש ללימוד נהיגה במכונה ניידת (תקנות התעבורה (תיקון מס' 3), התשס"ה-2005, ק"ת 6360 (9.1.2005), בתוקף מחודש ינואר 2007).  שנית, הוספו הגבלות על נהיגה במכונה ניידת, בהתאם למשקלה. כך, למשל, בעלי רישיונות נהיגה לרכב פרטי או לטרקטור הורשו לנהוג במכונה ניידת שמשקלה עד 14,000 טון בלבד (תקנות התעבורה (תיקון מס' 5), התשס"ה-2005, ק"ת 6370 (17.2.2005); תקנות התעבורה (תיקון מס' 3) (תיקון), התשס"ה-2005, ק"ת 6424 (27.9.2005)).

הדין משנת 2010

5.             בשנת 2010 שונו תקנות התעבורה הרלוונטיות פעם נוספת (תקנות התעבורה (תיקון מס' 6), התש"ע-2010 (להלן - התיקון העיקרי)). בתיקון העיקרי בוטלו  ההגבלות על נהיגה במכונה ניידת בהתאם למשקלה. נקבע כי די ברישיון נהיגה לרכב פרטי או לטרקטור על מנת לנהוג במכונה ניידת, ללא הגבלת משקל (ראו: תקנות 180-179 לתקנות התעבורה).

           יחד עם זאת, בתיקון העיקרי הוסף תנאי לנהיגה במכונה ניידת שלא היה קיים קודם לכן, והוא חיוב נהגים לעבור הדרכה ייעודית (תקנה 39א(ט) לתקנות התעבורה, להלן - ההדרכה הייעודית):

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ