אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עא 1320/06

פסק-דין בתיק עא 1320/06

תאריך פרסום : 25/08/2009 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט המחוזי נצרת
1320-06
01/09/2008
בפני השופט:
1. האשם ח'טיב - אב"ד
2. זיאד הווארי
3. עאטף עילבוני


- נגד -
התובע:
חיאזם אמין
עו"ד זוהיר נערה
הנתבע:
1. מגדל חברה לביטוח בע"מ
2. סעאידה זיאד

עו"ד שור אמנון
פסק-דין

כב' השופט עאטף עיילבוני :

הקדמה :

לפנינו ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בנצרת (כב' השופט ס' יוסף) מיום 20/9/06 (ת.א.103/96) בו נדחתה תביעה שהגיש המערער לפיצויו בגין נזקי גוף שנגרמו לו עקב פציעתו בתאונת דרכים שאירעה לפני למעלה מ-13 שנים בשטחי הגדה המערבית, ונקבע כי הוא אינו זכאי לפיצויים מכוח צו המושל הצבאי בדבר פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (יהודה ושומרון)(צו מספר 677) תשל"ו-1976 (להלן: "צו המושל הצבאי") וכי זכאותו לפיצוי מושתתת על הדין הפלסטיני המקומי, שהינו בבחינת "דין זר" שלא הוכח.

רקע עובדתי והשתלשלות ההליכים בתיק :

המערער, תושב ג'נין, נפגע בתאונת דרכים ביום 26/6/95, אשר אירעה בפתח הכפר זבאבדה שבגדה המערבית, כנוסע ברכב נהוג בידי נהג ישראלי ומבוטח על ידי חברת ביטוח ישראלית, המשיבה מס' 1, "מגדל" חב' לביטוח בע"מ (להלן: "המשיבה").

פגיעותיו של המערער בתאונה האמורה לא היו קלות ומומחים רפואיים שמונו בידי בית המשפט קמא העמידו את נכותו הרפואית המשוקללת על 36%, המורכבת בעיקרה מנכות בתחום הנוירולוגי.

במסגרת הדיון בבית משפט השלום, כפרה המשיבה בחבותה לפצות את המערער בגין נזקיו והכחישה כי נפגע בנסיבות הנטענות על ידו וכי נפגע בתאונת דרכים. בנוסף, טענה המשיבה כי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1976 (להלן: "חוק הפיצויים") אינו חל על התאונה הנדונה. ביום 25/4/02 קבעה כב' השופטת מויאל ז"ל, במסגרת גלגולו הראשון של התיק בבית משפט השלום, כי המערער הוכיח שנפגע בנסיבות הנטענות על ידו, וכן הוכיח כי נפגע בתאונת דרכים במובן חוק הפיצויים.

על החלטה זו הגישה המשיבה בר"ע לבית המשפט המחוזי (ע"א 2144/02), ורשות הערעור הוגבלה לשאלה האם המערער זכאי לפיצויים מכוח חוק הפיצויים, אם לאו. ביום 26/5/03 קבע בית המשפט המחוזי, מפי כב' השופט ממן, כי המערער אינו זכאי לפיצוי מכוח חוק הפיצויים, וכי זכותו להיפרע מהמשיבה פיצויים עומדת מכוח "הדין הפלסטיני המקומי".

במסגרת בקשת רשות ערעור שהגיש המערער לבית המשפט העליון (רע"א 9263/03) הוסכם כי לאור החלטת בית המשפט המחוזי, יוחזר התיק לבית משפט השלום, אשר ישלים את הדיון הנדרש בהתבסס על ההכרעות המשפטיות כפי שנקבעו בבית המשפט המחוזי.

פסק דינו של בית המשפט קמא :

במסגרת הדיון בפני בית המשפט קמא, הגיעו הצדדים להסכמה דיונית אשר קיבלה תוקף של החלטה שיפוטית, לפיה, לצורך השלמת הדיון בשאלת החבות, יוגשו סיכומים בשאלות האם המערער זכאי לפיצויים מהמשיבה מכוח צו המושל הצבאי, והאם צו המושל הצבאי חל על התאונה נשוא כתב התביעה, אם לאו, וכלשונם של הצדדים:

"האם התובע זכאי לפיצויים מהנתבעת מכוח צו המושל הצבאי בדבר פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (יהודה ושומרון)(צו מספר 677) תשל"ו-1976? דהיינו, האם הצו האמור חל על התאונה נשוא כתב התביעה?"

כב' השופט סוהיל יוסף, אשר לפניו נוהל הדיון בגילגול השני בבית משפט השלום, סקר את המצב המשפטי החל בשטחים, תוך אבחנה בין המצב המשפטי שקדם לחתימת ההסכמים בין מדינת ישראל לבין הרשות הפלסטינית לבין העידן שלאחר חתימתם, והגיע למסקנה כי מבחינה עובדתית ומשפטית, השאלה מהו הדין החל על תושב שטחים אשר נפגע בתאונת דרכים שאירעה בשטחים במהלך שימוש ברכב ישראלי המבוטח בחברת ביטוח ישראלית, תלויה באזור בו אירעה התאונה.

לפי קביעתו של בית המשפט קמא, הואיל והתאונה דנא אירעה באזור המוגדר כשטח "A", דהיינו שטח בו הוחלה ריבונות פלסטינית נפרדת ואחריות פלסטינית מלאה בעניינים אזרחיים, מקור החובה לפצות את המערער בגין התאונה הינו הדין הפלסטיני המקורי, שהוא בבחינת "דין זר" הטעון הוכחה ככל עובדה אחרת, ולא צו המושל הצבאי עליו נסמך המערער בטיעוניו.

בית המשפט קמא איבחן את פסקי הדין אליהם הפנה המערער מהמקרה שלפניו, בציינו כי רק פסקי הדין שעניינם תאונות דרכים שאירעו בשטח "A" לאחר חתימת ההסכמים בין מדינת ישראל לרשות הפלסטינית - רק הם רלוונטיים לצורך בחינת השאלות העומדות על הפרק.

בסיכומם של דברים קבע בית המשפט קמא כי הואיל והתאונה אירעה בשטח "A" הרי המערער אינו זכאי לפיצויים מכוח צו המושל הצבאי ולנוכח העובדה שזכאותו של המערער לפיצוי מושתתת על הדין הפלסטיני המקומי, שהינו בבחינת "דין זר" שלא הוכח - דין התביעה להידחות.

זוהי הקביעה העומדת ביסוד הערעור שלפנינו, עליה משיג המערער, ובה מצדדת המשיבה.

טענות הצדדים :

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ