אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק ע"א 7276/07

פסק-דין בתיק ע"א 7276/07

תאריך פרסום : 02/09/2012 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט העליון
7276-07
28/08/2012
בפני השופט:
1. כבוד המשנה לנשיא (בדימ') א' ריבלין
2. ע' ארבל
3. ח' מלצר


- נגד -
התובע:
כונס הנכסים הרשמי בתפקידו כמפרק בנק צפון אמריקה בע"מ
עו"ד משה קפלנסקי
עו"ד יפית נחום
הנתבע:
1. אשורנס גנרל דה פרנס
2. י.מ.טוקטלי ובניו בע"מ

עו"ד אהוד שטיין
פסק-דין

השופט ח' מלצר:

1.            בפנינו ערעור וערעור-שכנגד על פסק-דינו של בית משפט המחוזי בתל-אביב-יפו (כב' השופטת ר' רונן), בגדרו נדחתה תובענת המערער והמשיב-שכנגד לקבלת תגמולי ביטוח מהמשיבות והמערערות-שכנגד.

במוקד הערעור עומדת שאלת זכותו של המערער לקבלת תגמולי ביטוח מהמשיבות על רקע פרשת קריסתו של בנק צפון אמריקה בע"מ (להלן גם: הבנק).

אביא כעת, בתמצית, את העובדות הצריכות לענייננו.


העובדות הצריכות לעניין


2.            בנק צפון אמריקה בע"מ נוסד בשנת 1977. לבנק מונו דירקטורים, וביניהם גב' הדסה מונסה (להלן: מונסה), מר יהושע הלפרין (להלן: הלפרין) ומר משה שטרן (להלן: שטרן). בנוסף להיותם דירקטורים, הלפרין, מונסה ושטרן מונו לתפקידים נוספים בבנק: הלפרין נתמנה כיושב ראש מינהלת הבנק, מונסה נתמנתה למשנה למנכ"ל הבנק, ושטרן כיהן כמנהל סניף ירושלים של הבנק. לאחר פטירתו של מנכ"ל הבנק, בינואר 1985, מילאה מונסה את תפקיד המנכ"ל בפועל.

3.            בעקבות אי סדרים שהתגלו בבנק, נתפס הבנק בתאריך 13.08.1985 על ידי בנק ישראל, ובתאריך 28.8.1985 מונה לו מנהל מורשה. הבנק המשיך בפעילותו הבנקאית כשנתיים נוספות תחת מנהל מורשה, עד שבתאריך 29.10.1987 הוחל פירוקו מחמת חדלות פירעון, והכנ"ר מונה לו כמפרק זמני, והוא הפך לימים (בתאריך 14.03.88) למפרק קבוע של הבנק. הכנ"ר בתפקידו כמפרק הוא המערער והמשיב-שכנגד בתיק זה (להלן: המפרק). המפרק הגיש תביעה נזיקית נגד הדירקטורים של הבנק בגין פרשות מעילה, זיוף, גניבה והפרות אמונים (ראו: ת"א (י-ם) 400/89 כונס הנכסים הרשמי בתפקידו כמפרק בנק צפון אמריקה בע"מ נ' זוסמן, תשנ"ד (2) 3 (1993) (להלן: פרשת זוסמן); ע"א 610/94 בוכבינדר נ' כונס הנכסים הרשמי בתפקידו כמפרק בנק צפון אמריקה בע"מ, פ"ד נז(4) 289 (2003) (להלן: פרשת בוכבינדר)). בד בבד, מונסה, שטרן והלפרין הועמדו לדין פלילי בהתאם לכתבי אישום בהם הואשמו, בין היתר, בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים הפוגעת בתאגיד, גניבה בידי מנהל, גניבה בידי מורשה, זיוף בנסיבות מחמירות, זיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות (הוגש כתב אישום נוסף בפרשה נגד עו"ד שמואל ברזל, שהיה באותה תקופה דירקטור חליף ויועצו המשפטי של הבנק ואולם פעולתו במכלול איננה קשורה לערעור שלפנינו). שטרן ומונסה הורשעו על פי הודאתם (ת"פ (י-ם) 233/86 מדינת ישראל נ' שטרן (1986); ת"פ (י-ם) 137/86מדינת ישראל נ' מונסה (1986) (להלן: ההליך בעניינה של מונסה)). לאחר מכן, הורשע גם הלפרין וערעורו נדחה (ת"פ (י-ם) 74/87 מדינת ישראל נ' הלפרין; ע"פ 752/90 ברזל והלפרין נ' מדינת ישראל, פ"ד מו(2) 539 (1992)).



פוליסת הביטוח


4.            בתאריך 12.11.1984 הוציאה המשיבה 1, אשורנס ג'נרל דה פרנס (להלן: חברת הביטוח), על ידי נציגותה בישראל, המשיבה 2, י.מ. טוקטלי ובניו בע"מ (להלן: הסוכנות, וביחד: המשיבות), פוליסת ביטוח בנקאי שתוקפה מתאריך 8.8.1984 ועד לתאריך 7.8.1985 (להלן: הפוליסה), לטובת הבנק. בתאריך 16.8.1985, לאחר תפיסת הבנק על ידי בנק ישראל, שלח הבנק מכתב לסוכנות והודיע לה על אפשרות להתרחשותו של מקרה ביטוח (להלן: הודעת הבנק). וכך נכתב בהודעת הבנק:

"הרינו להודיעכם, כי נתגלו אי סדרים המראים על אפשרות למעילה בסכומים גדולים בסניף ירושלים של בנק צפון אמריקה.

הדבר נמצא עדיין בבדיקה של בנק ישראל והנהלת בנק צפון אמריקה.

במידה ויתבררו פרטים נוספים, נודיעכם.

לוטה הודעת הבנק כפי שניתנה לפרסום".

להודעת הבנק צורף הדו"ח המיידי, שנמסר מאת הבנק לבורסה לניירות ערך בת"א, לרשות לניירות ערך ולרשם החברות. בגדרו של דיווח זה נאמר, בין השאר, כי בתאריך 14.08.1985 הושג הסדר לניהול הבנק על-ידי הבנק הבינלאומי הראשון, זאת לאחר שממצאי הביקורת של הפיקוח על הבנקים חשפו חשד למעילה בדרג ניהולי בכיר ואי-סדרים המחייבים שינוי הצוות הניהולי של הבנק וחיזוקו.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ