אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק ע"א 3721/12

פסק-דין בתיק ע"א 3721/12

תאריך פרסום : 28/04/2014 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט העליון
3721-12
27/04/2014
בפני השופט:
1. כבוד המשנה לנשיא מ' נאור
2. א' רובינשטיין
3. ד' ברק-ארז


- נגד -
התובע:
תופאפ תעשיות
עו"ד אליעזר צוקרמן
עו"ד אמנון רפאל
הנתבע:
פקיד שומה
עו"ד קמיל עטילה
פסק-דין

המשנה לנשיא מ' נאור:

נכסו של נישום ניזוק. הנכס מבוטח ובגין אירוע הנזק, זכאי הנישום לשיפוי מחברת הביטוח, קרי לפיצויים. האם פיצויים אלה חייבים במס או פטורים ממס; ואם קמה חבות במס - האם היא במס הכנסה; במס רווח הון; או, שמא, במס שבח?האם מיסוי הפיצויים אינו פוגע באפשרות הכלכלית לשקם את הנכס שניזוק? בכך נעסוק בהליך זה.

העובדות הרלוונטיות

המערערת היא יצרנית מוצרי תפוחי אדמה ומוצרי מזון קפואים אחרים (להלן - טוגנים). לקוחותיה העיקריים הם תנובה ואלוניאל בע"מ, הזכיינית הבלעדית בישראל של חברת מקדונלדס העולמית. ביום 10.3.1994 קיבלה המערערת הטבת מס להקמת מפעל בבאר טוביה, על-פי חוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959: תשלום מס בשיעור של 25% לתקופה בת 7 שנים (משנת 1999 עד לשנת 2005) בגין חלק מהכנסות המפעל. הובהר באישור כי הטבת המס לא תחול על הכנסות הנובעות משירותי קירור, שאינם משמשים לייצור מוצרי המפעל.

 ביום 3.12.2004 פרצה שריפה במפעל בבאר טוביה. השריפה גרמה נזקים כבדים וכילתה את מרבית הציוד ואת רוב המלאי שהיו במפעל. בעקבות השריפה קיבלה המערערת פיצוי מחברת הביטוח, בהתאם לחוות-דעת שמאי, בסך של 82,235,000 ש"ח. ביום 4.5.2005 הגישה המערערת דיווח על רווח הון בגין אירוע השריפה ושילמה למשיב מקדמת מס בסך של 3,686,646 ש"ח.

במהלך שנת 2005 החליטה המערערת לוותר על שיקום המפעל, בשל חוסר כדאיות כלכלית שנבע מעודף כושר ייצור בענף. חלף זאת, הקימה המערערת מרכז קירור לוגיסטי ששירותיו הושכרו לכל דורש. בתי הקירור שנפגעו בשריפה הוקמו מחדש ובתי קירור חדשים נוספים נבנו.

אף-על-פי שהמפעל לא שוקם, לא נטשה המערערת את פעילותה בתחום הטוגנים. היא המשיכה לאסוף תפוחי אדמה ולמיינם, כאשר העיבוד בוצע במפעל פרי גליל שבחצור הגלילית. כמו כן, היא ייצרה טוגנים באמצעות קבלני משנה בארץ וייבאה טוגנים מחו"ל. ביום 14.6.2005 חתמה המערערת על הסכם עם תעשיות תפוגן בע"מ (להלן - תפוגן). במסגרת ההסכם המחתה המערערת את כל התחייבויותיה וכל זכויותיה בקשר עם מקדונלדס לחברה שבבעלותה המלאה, תופאפ 2005 בע"מ (להלן - תופאפ). בהסכם נקבע שתופאפ תמוזג לתוך תפוגן, תמורת מניות של תפוגן, שתועברנה למערערת. ביום 1.12.2005 אושר המיזוג על-ידי רשות המיסים לפי סעיף 104א בפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 (להלן - פקודת מס הכנסה או הפקודה).

ביום 30.1.2007 הגישה המערערת למשיב דוח לשנת 2005. בדוח דווח, בניגוד לדיווח הקודם מיום 4.5.2005, על תקבולים הוניים שאינם חייבים במס בסך של 51.1 מיליון ש"ח, מתוכם 49.5 מיליון ש"ח פיצוי בגין הנזקים שנגרמו למבנים ולציוד ו-1.6 מיליון ש"ח בגין נזק לתשתיות אחרות: דמי שכירות מחסן הקירור ופיצוי למגדלי תפוחי האדמה, אשר שולם בגין אי עמידת המערערת בהתחייבות חוזית לרכוש את יבוליהם. המערערת דיווחה כאן על תשלום הפיצוי כהוצאה פירותית.

ביני לביני, ביום 25.9.2005 החליט מרכז ההשקעות להמליץ על ביטול כתב האישור ולדרוש את המענקים שקיבלה המערערת בחזרה, וזאת לנוכח ההחלטה לא לשקם את המפעל שנשרף. השגותיה של המערערת על החלטה זו נדחו. ביום 13.2.2008 שילמה המערערת סך של 34,848 ש"ח כהחזר מענקים.

ביום 18.11.2008 הוציא המשיב צווי שומה למערערת לשנים 2004 ו-2005. בצווי השומה נקבע כי המערערת חייבת במס רווח הון בגין הפיצוי ששולם לה. בנימוקי השומה לשנת 2004 נאמר:

"בעקבות שריפת המפעל שקרתה בתאריך 3.2.2014 נוצר אירוע של "מכירה" כהגדרתה בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה, שכן מדובר ב"אירוע שבעקבותיו יצא נכס כלשהו מרשותו של אדם"... הפיצוי שנתקבל מחברת הביטוח מהווה "תמורה" כהגדרתה בסעיף 88... [ו]לחברה נוצר רווח הון "ממכירת" הנכסים שנשרפו."

           זו, כזכור הייתה גם עמדתה המקורית של המערערת. על צווי שומה אלה הגישה המערערת ערעור לבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

פסק הדין של בית המשפט המחוזי

הצדדים הגישו לבית המשפט המחוזי רשימה מוסכמת של עובדות, פלוגתאות ומוצגים. הפלוגתא המרכזית שהוצגה לבית המשפט היא שאלת סיווג הפיצוי שנתקבל מחברת הביטוח וחבותו במס רווח הון או במס שבח. שאלה נוספת שנתעוררה היא האם חלה הוראת סעיף 32(5) בפקודת מס הכנסה במקרה זה. ולבסוף, האם הייתה למערערת פעילות ייצורית בשנת 2005, וכפועל יוצא, האם היא זכאית להטבת מס בשל מפעל מאושר בשנה זו.

בית המשפט המחוזי (השופט מ' אלטוביה) דחה את הערעור. נקבע כי המערערת התעשרה כתוצאה מקבלת הפיצוי מחברת הביטוח. מאחר שהפיצוי ניתן בגין נכסי הון שניזוקו, הרי שלפי הכלל בדבר "דין הפיצוי כדין הפרצה" יש לסווג את הפיצוי כהכנסה המצמיחה רווח הון למערערת. קבלת הפיצוי מהווה אפוא "מכירה" כמובנה בסעיף 88 בפקודת מס הכנסה. בית המשפט דחה את הטענה שבתי הקירור "שוקמו" וקבע שאף אם בתי הקירור "נבנו מחדש", הרי שמדובר בהקמה של מבנים חדשים ולא בשיקום של מבנים שניזוקו.

           אשר לסך של 1,600,000 ש"ח מתוך הפיצוי, ששולם כאמור בגין השכרת מחסן קירור ותשלום פיצוי למגדלים, קבע בית המשפט כי מדובר בפיצוי פירותי. זאת, בשים לב לכך שההוצאות שבגינן נתבקש הפיצוי נתבעו על-ידי המערערת כהוצאות פירותיות. גם סיווג זה תואם אפוא את הכלל של "דין הפיצוי כדין הפירצה."

           אשר לפעילות בשנת 2005, קבע בית המשפט כי לנוכח ההחלטה לא לשקם את המפעל, "חדל המפעל בבאר טוביה לפעול בייצור טוגנים קפואים והפך לכל היותר "'מרכז קירור לוגיסטי'" (ההדגשה במקור - מ.נ.). על כן, לא עמדה המערערת בתנאים לקבלת הטבת מס בשנת 2005.

הטענות בערעור

חמש טענות מרכזיות בפי המערערת. ראשית, טוענת המערערת כי שגה בית המשפט בקבעו שהמפעל לא שוקם, שכן בתי הקירור שנשרפו שוקמו. הם הוקמו על יסודות בתי הקירור הקודמים תוך שימוש בתשתיותיהם. לדברי בא-כוח המערערת:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ