אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק א 216154/02

פסק-דין בתיק א 216154/02

תאריך פרסום : 28/10/2008 | גרסת הדפסה

א
בית משפט השלום תל אביב-יפו
216154-02
11/06/2008
בפני השופט:
אליהו בכר

- נגד -
התובע:
ראבי מחמד סאלח
עו"ד י. נבות
הנתבע:
1. עולה מוחמד עודה
2. קרנית חברה לבטוח בע"מ

עו"ד גילה אנידז'ר
פסק-דין

א.     רקע

בתאריך 25.5.08 התובע נפגע בתאונת דרכים בה היה מעורב כנוסע ברכב הנמצא בבעלותו ואשר היה נהוג ע"י אחיינו -  הנתבע 1.

הרכב בו נהג הנתבע 1 בוטח בפוליסת ביטוח חובה בחב' הביטוח הכשרת הישוב. אין מחלוקת בין הצדדים כי לנתבע 1 לא היה רישיון נהיגה בר תוקף במועד התאונה (עמ' 6 לפרוטוקול מיום 1.11.05, סעיף 4א לסיכומי התובע, וסעיף 1ג לסיכומי הנתבעת 2), ולפיכך, הביטוח אינו חל.

לטענת התובע, הוא לא ידע ובנסיבות העניין גם לא היה סביר שידע, כי אין לנתבע 1 רישיון נהיגה בר תוקף, ולפיכך, התובע הגיש תביעתו הן כנגד הנתבע 1 והן כנגד קרנית מכוח סעיף 12(ב) לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 (להלן: "חוק הפלת"ד" או "חוק הפיצויים").

הנתבעת 2 טענה, כי אינה חבה בפיצוי התובע שכן, התובע התיר את שימושו של הנתבע 1 ברכב ללא רשיון נהיגה בר תוקף ביודעין. לפיכך, נשללה זכאותו בהתאם להוראות סעיף 7(6) לחוק הפלת"ד.

במקביל הוסיפה, כי ככל שתוטל עליה אחריות, יש להפנותה לנתבע 1 ולפיכך שלחה הודעה לצד ג' כנגד הנתבע 1 וזאת מכח סעיף 2(ב) ו-9 לחוק הפלת"ד.

ביהמ"ש נדרש להכריע בשאלת החבות לאחר שהתקיים דיון הוכחות בשאלה, והתובע וכן הנתבעת 2, אף הגישו סיכומיהם לעניין זה.

לאחר שצד ג' לא הגיש סיכומיו, למרות פרק הזמן שניתן בידו, נפנה ביהמ"ש למתן פסק דינו.

ב.     דיון

         סעיף 7(6) לחוק הפלת"ד קובע כדלקמן:

"נפגעים אלה אינם זכאים לפי חוק זה:

(6)  בעל הרכב או המחזיק בו, שהתיר לאחר לנהוג ברכב כשאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או כשהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה ושנפגע בתאונת דרכים שאירעה באותה נהיגה, בין בהיותו ברכב ובין מחוצה לו."

מכאן ולכאורה, בעל רכב שמסר את רכבו לנהג חסר רישיון נהיגה לא יוכל לתבוע פיצויים לפי חוק הפלת"ד, אם הוא עצמו נפגע בתאונת דרכים באותו רכב.

עם זאת, תכליתו של חוק הפיצויים היא תכלית סוציאלית ולפיכך ראוי הוא לפרשנות מקלה. לפיכך, בע"א 353/83 שולמן נ' ציון חברה לבטוח בע"מ , פ"ד מב(2) 844, 875, נקבע כי:

"...יש להעדיף פתרון המעניק פיצוי לניזוק והמפזר את המעמסה של הפיצוי על הציבור, על פני פתרון השולל ממנו פיצוי או המטיל את המעמסה על מזיק אינדיווידואלי".

כך נקבע גם בפסה"ד בעניין רע"א 2853/96, קרנית נ' פרח,  פ"ד נג(1) 693.

במקרה זה דובר בנפגע שנתן לחברו לנהוג ברכבו, כאשר הנפגע יושב לצידו ואירעה תאונת דרכים. בדיעבד התברר, כי לנהג לא היה רישיון נהיגה תקף ונשאלה השאלה האם התובע זכאי לפיצויים מאת קרנית לאור הוראות סעיף 7(6) לחוק הפלת"ד. כב' השופט חשין קבע, כי החוק לא נתכוון לשלול את זכותו של הנפגע לפיצויים, במקום שהנפגע לא ידע, ובנסיבות העניין גם לא היה זה סביר שידע כי לנהג לא היה רישיון נהיגה, וכי בשל-כך - אין כיסוי ביטוחי לאותה נסיעה.

מכאן, שקיימים שני תנאים מצטברים לאי חלותו של החריג הקבוע בסעיף 7(6) לחוק הפלת"ד:

1.      התובע לא ידע כי לנהג -  הנתבע 1 -  לא היה רישיון נהיגה בר תוקף.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ