אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פלונית נ' פלוני ואח'

פלונית נ' פלוני ואח'

תאריך פרסום : 20/02/2018 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
3347-16
20/02/2018
בפני הרכב השופטים:
1. נ' הנדל
2. ג' קרא
3. י' וילנר


- נגד -
המערערת:
פלונית
עו"ד אליס קאופמן
עו"ד ענת קאופמן
המשיבים:
1. פלוני
2. עירייה פלונית

עו"ד דרור ארד אילון; עו"ד גיא זאבי [בשם המשיב 1]
עו"ד לורן פלקס [בשם המשיבה 2]
פסק דין

                                          

 

 

השופט נ' הנדל:

 

           בפני איזו ערכאה משפטית תתברר תביעה הכוללת עוולות נזיקיות בגין מעשי אינוס וסדום לצד עוולות בגין הטרדות מיניות שבוצעו במסגרת יחסי עבודה? האם תביעה כזו תפוצל בין שתי ערכאות – בית המשפט המחוזי ובית הדין לעבודה, או שמא היא תידון כולה בפני אחת מן הערכאות? זו השאלה הניצבת במוקד ערעור זה. מצד אחד, מתעוררת שאלה של סמכות עניינית, וככזו, הניתוח המשפטי חייב להיות פורמלי ומסודר. מצד אחר, ניצבת סוגיית מעמדו של הטוען להיותו קורבן לפגיעות מיניות כתובע בהליך האזרחי. ההכרעה המשפטית דורשת שיקול דעת רחב.

 

רקע וטענות הצדדים

 

  1. המערערת הגישה תובענה לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו. וזהו סיפורה. המערערת החלה לעבוד אצל משיבה 2 – עירייה פלונית (להלן: העירייה) – בשנת 2000 כמוקדנית במרכז שליטה של העירייה. בזמנים הרלוונטיים לתביעה, משיב 1 (להלן: המשיב) שימש כאחראי משמרת של מרכז השליטה והיה קובע, בין היתר, את סידור עבודתה של המערערת. על פי כתב התביעה, במהלך תקופת עבודתה, המשיב העביר את המערערת "מסכת התעללות נפשית ומינית" שתחילתה בהטרדות מיניות וסופה בביצוע מעשי סדום ואונס. כתב התביעה אינו מצביע על כל המועדים המדויקים בהם התחוללו המעשים, אלא מציין כי חומרת המעשים הלכה ועלתה בהדרגה – מהטרדות מיניות עד למעשי אונס. עוד נטען כי בראשית הדרך המערערת הצליחה למנוע מהמשיב לקיים עמה יחסי מין מלאים, אך לאחר כשנה הוא החל לקיים עמה יחסי מין בכפייה ובאונס במשך תקופה של כשנה וחצי עד אשר המערערת הביאה לסיום פרשת ההתעללות בחודש דצמבר 2008 או בינואר 2009. תביעתה של המערערת לבית המשפט המחוזי הוגשה הן כנגד המשיב והן כנגד העירייה, אשר שימשה כמעסיקתם של המערערת והמשיב בעת ביצוע המעשים הנטענים.

 

           בתגובה, הגיש המשיב בקשה לדחיית התובענה על הסף משלושה טעמים: היעדר סמכות עניינית לבית המשפט המחוזי, התיישנות ושיהוי. ראשית, נטען כי על פי סעיף 10 לחוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998, לבית הדין לעבודה מסורה סמכות ייחודית לדון בהליכים אזרחיים שעניינם הטרדות מיניות במקום העבודה. מכאן, שיש לפצל את התביעה בין הערכאה האזרחית לבין בית הדין לעבודה. ההבדל יהא בין מעשים העונים על ההגדרה של הטרדות מיניות במקום העבודה, לבין אלה שלא, כגון אינוס ומעשה סדום. שנית, נטען כי התביעה התיישנה זה מכבר מכיוון שבמועד סיום ביצוע המעשים הנטענים תקופת ההתיישנות הייתה שלוש שנים, ואילו התביעה הוגשה בחלוף תקופה זו. שלישית, המשיב עותר לדחיית התביעה מחמת שיהוי מאחר שחלפו כשבע שנים מיום ביצוע המעשים הנטענים.

 

           בית המשפט המחוזי קבע כי לבית הדין לעבודה נתונה סמכות עניינית ייחודית לדון בעוולות הנטענות בגין הטרדה מינית ואילו הסמכות לדון בעילות הנוגעות לפגיעות המיניות החמורות יותר הוענקה לבית המשפט המחוזי ולא לבית הדין לעבודה. אי לכך, נקבע כי אין מנוס מלהורות על פיצול התביעה בין הערכאות המתאימות. באשר לטענת ההתיישנות נקבע כי ביחס למעשים המיניים החמורים שאינם נובעים מהחוק למניעת הטרדה מינית חל סעיף 5(1) לחוק ההתיישנות, התשי"ח-1958, הקובע כי תובענה שאינה במקרקעין מתיישנת בחלוף שבע שנים. התביעה הוגשה בתאריך 12.11.2015, ולכן – על המעשים שהתחוללו, לכאורה, לפני יום 12.11.2008 חלה התיישנות. טענת השיהוי נדחתה.

 

  1. מכאן הערעור שבפניי, בגדרו טוענת המערערת כי ההחלטה לפצל את התביעה הינה שגויה ממספר סיבות. ראשית, פיצול הדיון יחייב את המערערת להעיד בפני שתי ערכאות שונות על שעברה, באופן שעלול לעורר אצלה תחושות קשות. עוד נטען כי קיים קושי מהותי להפריד בין הנזקים הנפשיים שנגרמו למערערת ממעשי האונס לבין הנזקים שנגרמו לה כתוצאה מן ההטרדות המיניות. לנוכח קושי מובנה זה, מתעורר החשש כי המערערת תצא נפסדת מן הניסיון להפריד בין הנזקים. בנוסף, פיצול הדיון יגרום לסרבול ההליך ולהארכתו, והוא אף עלול להוביל להכרעות סותרות. לנוכח זאת, המערערת הציעה לעשות שימוש בהלכת הטפל הולך אחר העיקר ולקבוע כי מכיוון שמעשי ההטרדה המינית טפלים למעשים המיניים החמורים יותר, על התביעה בכללותה להתברר בפני בית המשפט המחוזי.

 

           בנוסף, המערערת עותרת נגד קביעת ערכאה קמא כי המעשים שהתרחשו לפני יום ה-12.11.2008 – שבע שנים לפני מועד הגשת התביעה – התיישנו. סעיף 6 לחוק ההתיישנות קובע כי "תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התובענה". סעיף 89 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] מוסיף לענייננו כי "היום שבו נולדה העוולה" הינו היום שבו חדל המעשה הנמשך או התגלה הנזק. לדברי המערערת, המעשים שבוצעו על ידי המשיב לאורך השנים מהווים מקשה אחת. המעשה הנמשך – "מסכת התעללות נפשית ומינית", במילותיה של המערערת – חדל להתקיים בחודש ינואר 2009, ומכאן שבמועד הגשתה, התביעה טרם התיישנה. עוד נטען כי תקופת ההתיישנות החלה ביום שבו נתגלה הנזק, קרי ביום שבו נחשפה הפרשה והתפרצה מחלתה הנפשית של המערערת בחודש אוקטובר 2009. בנוסף, טוענת המערערת כי בהתאם לסעיף 9 לחוק ההתיישנות, תקופת ההתיישנות מתחילה ביום הודאת הנתבע בקיום זכות התובע. בחודש פברואר 2010 המשיב הודה במשטרה בקיום יחסי מין עם המערערת בהסכמה. לגישת המערערת, בכך המשיב הודה בעבירה של בעילה אסורה, ועל כן יש למנות את תקופת ההתיישנות ממועד הודאתו. המערערת אף מסתמכת על סעיף 11 לחוק ההתיישנות, אשר מחריג מתקופת ההתיישנות את "מניין הזמן שבו התובע לא היה מסוגל לדאוג לעניינו מחמת ליקוי נפשי או שכלי, זמני או קבוע". מצבה הנפשי של המערערת היה כה קשה במשך תקופה של שנה וחצי ממועד חשיפת הפרשה באופן המצדיק להחריגה ממניין תקופת ההתיישנות.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ