אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פחימה נ' המוסד לביטוח לאומי

פחימה נ' המוסד לביטוח לאומי

תאריך פרסום : 11/02/2014 | גרסת הדפסה

ב"ל
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
32756-08-13
04/02/2014
בפני השופט:
יעל אנגלברג שהם

- נגד -
התובע:
אסתר פחימה
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
פסק-דין

פסק דין

עניינה של תביעה זו הכרה בתאונה כ"פגיעה בעבודה".

רקע עובדתי

1.ביום 26.8.12 השתתפה התובעת, העובדת כבלנית במועצה הדתית בבאר שבע, בהשתלמות שהתקיימה במלון לאונרדו בים המלח (להלן - "ההשתלמות").

2.במהלך יום ההשתלמות ביום 26.8.12, ירדה התובעת לחדר ההדרכה על מנת להצטרף להרצאה שעמדה להתקיים בבית המלון. עם כניסתה לחדר ההדרכה, כאשר עברה בסמוך לעמדת השתייה, החליקה התובעת על מים או נוזל אחר שהיו על הרצפה וכתוצאה מכך נפלה ונחבלה בגופה (להלן - "התאונה").

3.לאחר התאונה טופלה התובעת על ידי רופא בית המלון ופונתה לבית החולים סורוקה בבאר שבע שם נערכה לה סדרה מקיפה של בדיקות וצילומים ואובחנו פגיעות שונות.

4.התובעת הגישה לנתבע תביעה לתשלום דמי פגיעה בגין התאונה ואולם ביום 6.12.12 נדחתה תביעתה על ידי הנתבע בנימוק:

ש"על פי הפרטים והעובדות שבידינו פגיעתך בתאריך 26.8.12 אירעה במהלך השתלמות שאורגנה על ידי האיגודים המקצועיים.

מדובר בהשתלמות בנושאים כלליים, אשר התקיימה מחוץ למקום העבודה, ובחלקה אף מחוץ לשעות העבודה, ולא הוכח שלמעבידך עניין ריאלי בקיומה.

בנסיבות הנ"ל אין לראות בפגיעתך כפגיעה תוך כדי ועקב עבודתך אצל מעבידך או מטעמו, ואף לא כפעילות נלווית הקשורה לעבודה".

טענות הצדדים

5.לטענת התובעת, ארעה התאונה בעת ששהתה בהשתלמות שאורגנה מטעם מקום העבודה ומומנה על ידה, כאשר המעביד אף שילם את מלוא שכרה בזמן ההשתלמות. התובעת טענה, כי המעביד מעודד את היציאה להשתלמויות ועובדת מטעמו היתה אחראית לריכוז התשלומים ולהעברת טפסי ההשתלמויות לעובדים ולגוף המארגן את ההשתלמות. התובעת מוסיפה וטוענת, כי הפעילות נועדה לרווחת העובדים, לגיבושם, לשיפור האווירה והמודעות העצמית במסגרת העבודה. לדבריה, אין לראות בפגיעה בזמן ההשתלמות כאילו ארעה במסגרת פעילות פרטית או חברתית אלא כאירוע שהתרחש במסגרת ההשתלמות עצמה שהיא פעילות נלווית לעבודה. ועל כן נכללת היא בגדר "פגיעה בעבודה".

6.לטענת הנתבע, אין מדובר בתאונת עבודה כמשמעותה בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי וכאשר נבחנת מהות האירוע והזיקה של ההשתלמות לעבודה, יש לבחון את העניין שיש למעביד בקיומו של האירוע. לעמדת הנתבע במקרה דנן, אין מדובר בהשתלמות שאורגנה על ידי המעביד, למעביד לא היה כל עניין בקיום ההשתלמות או בנושאים הנלמדים בה, הוא לא יזם את ההשתלמות ולא נשא בהוצאות הנסיעה אליה. הנתבע גורס, כי התובעת היא שבחרה את ההשתלמות במועד שהיה נוח לה וכי מדובר היה בהשתלמות כללית שהשתתפו בה אנשים שונים מכלל רשויות המדינה ולא בהשתלמות מקצועית ספציפית המיועדת לעובדי המועצות הדתיות. לטענת הנתבע, ההשתלמות אורגנה באמצעות האיגוד המקצועי אשר החברות בו נתונה לבחירת התובעת אשר בחרה אף את ההשתלמות שאליה היא מבקשת לצאת ואף נשאה בהוצאות הנסיעה להשתלמות. הנתבע טוען, כי העובדה שלא הופחתו לתובעת ימי חופשה בגין ההשתתפות בימי ההשתלמות והשכר שולם במלואו, אין בה כדי להעיד על זיקה לעבודה והתובעת לא הרימה את הנטל להוכיח כל זיקה שכזו בין ההשתלמות לבין העבודה.

המחלוקת

7.הצדדים לא חלקו בנוגע לעובדות המקרה, היינו, באשר לעובדת נפילת התובעת בדרכה להרצאה במסגרת ההשתלמות. עיקר המחלוקת בין הצדדים נוגעת לשאלה האם יש לראות בהשתלמות עצמה משום פעילות נלווית לעבודת התובעת, אם לאו. וכפועל יוצא, האם יש לראות בתאונת התובעת משום פגיעה בעבודה.

הכרעה

8.סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, קובע:

"תאונת עבודה - הינה תאונה שארעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו ...".

9.בפרשת אילוז קבע בית הדין הארצי מבחן דו שלבי על מנת לבחון האם אירוע תאונתי שארע לעובד עומד בקריטריון שקבע המחוקק "תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו" וכך נקבע:

"בשלב הראשון תיבחן, מהותו של האירוע כפעולה נלווית לעבודה, כאשר הדיבור "עבודה" יפורש בהקשר ל"מפעל" ולפעולתו של המפעל. במסגרת זו משקיפים אנו על מערכת יחסי העבודה במפעל ובמיוחד על מידת העניין שיש למעביד באירוע. אלה אף אלה, אינם קופאים על מקומם ותכנם או תכליתם עשויים להשתנות עם השתנות העתים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ