אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> נדחתה עתירה לביטול החוק המאפשר הארכת מעצר באמצעות Video-Conference

נדחתה עתירה לביטול החוק המאפשר הארכת מעצר באמצעות Video-Conference

תאריך פרסום : 15/07/2008 | גרסת הדפסה

בג"צ
בית המשפט העליון
1548-07
14/07/2008
בפני השופט:
1. א' פרוקצ'יה
2. ס' ג'ובראן
3. י' אלון


- נגד -
התובע:
לשכת עורכי הדין בישראל
עו"ד אביגדור פלדמן
עו"ד מירי הרט
הנתבע:
1. השר לביטחון פנים
2. שר המשפטים

עו"ד ענר הלמן
פסק-דין

השופטת א' פרוקצ'יה:

1.        זוהי עתירה בעלת אופי חוקתי לביטול חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (היוועדות חזותית - הוראת שעה), התשס"ז-2007 (להלן: החוק), הקובע הסדר ניסיוני לעריכת דיונים משפטיים בבקשות להארכת מעצר או בבקשות לשחרור בערובה של חשודים בגירים בהליכים ראשוניים, טרם הגשת כתב אישום, באמצעות היוועדות חזותית ( Video-Conference). משמעות שיטה דיונית זו היא כי בעת הדיון המשפטי בעניינו של חשוד, הוא נותר מוחזק בבית המעצר, באולם מיוחד המוקצה לצורך כך, ובו ציוד אלקטרוני המותאם לקליטה במראה ובקול של הדיון המשפטי המתקיים באולם בית המשפט. מוקד זה מחובר למוקד נוסף המותקן באולם בית המשפט, בו מתקיים הדיון המשפטי, המאפשר למשתתפים בדיון לצפות במראה ובקול בחשוד, ולשמוע את דבריו. הדיון מתקיים במעמד השופט, בא-כוח התביעה, סניגורו של החשוד, וכל גורם נוסף המעורב בהליך. מתקיים קשר אודיו-ויזואלי הדדי מתמיד בין החשוד לבין המעורבים בהליך הדיוני, ולחשוד ניתנת אפשרות להשמיע את דברו בדיון באמצעות המערכת האלקטרונית, וכן לנהל שיחה חסויה עם סניגורו. הסדר דיוני זה, לגישתה של העותרת, פוגע פגיעה מהותית בזכויות החשוד להליך פלילי תקין.  

2.        ביום ה-15.1.07 התקבל בכנסת החוק נשוא עתירה זו, לפיו בתקופה שמיום תחילתו ועד לתום שנה, יתווסף לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), התשנ"ו-1996 (להלן: חוק המעצרים) סימן ז', שכותרתו 'היוועדות חזותית', והוא בן סעיף אחד. זו לשון ההוראה:

"65א.(א)   בסעיף זה, "היוועדות חזותית" - תקשורת בין שני מוקדים המאפשרת העברת תמונה וקול בזמן אמת.

       (ב)      ניתן לערוך דיון בבקשה להארכת מעצרו של חשוד או לשחרורו בערובה, באמצעות היוועדות חזותית, אם מתקיימים לגביו כל אלה:

(1)   הוא בגיר;

(2)   טרם הוגש נגדו כתב אישום;

(3)   הוא מיוצג בידי סניגור;

(4)   הוא הסכים לעריכת הדיון כאמור, לאחר שניתנה לו הזדמנות סבירה להיפגש עם סניגורו פנים אל פנים ולהיוועץ בו.

       (ג)      לצורך קיום דיון לפי הוראות סעיף קטן (ב), יובא החשוד למקום שקבע מנהל בתי המשפט, בהתייעצות עם המפקח הכללי של המשטרה או נציב שירות בתי הסוהר, לפי הענין, והחשוד ישהה בו לקראת הדיון ובמהלכו.

       (ד)      דיון לפי סעיף קטן (ב) ייערך בדרך שתבטיח כי יתקיימו כל אלה:

(1)   החשוד יראה וישמע את הנעשה במהלך הדיון בבית המשפט;

(2)   השופט, הסניגור, והשוטר או התובע, לפי הענין, יראו וישמעו את החשוד וסביבתו במהלך הדיון;

(3)   תתאפשר שיחה חסויה בין החשוד לסניגורו לפני הדיון ובמהלכו; על אף הוראות חוק האזנת סתר, התשל"ט-1979, לא ניתן להתיר האזנת סתר לשיחה חסויה כאמור בפסקה זו, וסעיף 13(א)(2) לחוק האמור לא יחול לגביה.

       (ה)      הובא החשוד למקום כאמור בסעיף קטן (ג), יראוהו, לענין מנין התקופה הקבועה בחוק להבאתו לפני שופט, כאילו הובא לפני שופט, ובלבד שעם הבאת החשוד למקום כאמור נמסרה על כך הודעה לשופט.

       (ו)      השר לביטחון פנים יקבע, בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, תקנות לביצוע סעיף זה.

       (ז)      אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהאפשרות לערוך דיון בבקשה להארכת מעצר או לשחרור בערובה שלא באמצעות היוועדות חזותית.

       (ח)      בית המשפט רשאי, מטעמים מיוחדים שיירשמו, להורות על עריכת דיון בבקשה להארכת מעצר או לשחרור בערובה שלא באמצעות היוועדות חזותית, אף אם התקיימו התנאים בפסקאות (1) עד (4) שבסעיף קטן (ב)".

3.        על פי סעיף קטן (ו) להוראת החוק, השר לביטחון פנים התקין תקנות, בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, הן תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (היוועדות חזותית) (הוראת שעה), התשס"ז-2007. תקנות אלה מסדירות עניינים שונים הנוגעים לאופן שבו יבוצע הליך ההיוועדות החזותית. התקנות פורסמו ביום 22.7.07 (ק"ת 6604, אב תשס"ז). החוק, והתקנות מכוחו, קובעים כי במהלך תקופה של שנה מתחילת תוקפן של התקנות, יבוצע הליך נסיוני ( Pilot בלעז) ליישום שיטת ההיוועדות החזותית, כאמור.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ