אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מעביד אינו רשאי להתנות קבלת שכר מעבר למינימום בוויתור העובד על זכויות קוגנטיות

מעביד אינו רשאי להתנות קבלת שכר מעבר למינימום בוויתור העובד על זכויות קוגנטיות

תאריך פרסום : 24/12/2006 | גרסת הדפסה

ע"ע
בית דין ארצי לעבודה
1144-04
21/12/2006
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר
2. סגנית הנשיא אלישבע ברק-אוסוסקין
3. השופט עמירם רבינוביץ


- נגד -
התובע:
אברהם מרחיב
עו"ד אלכסנדר ספינרד
עו"ד מיה עובדיה
הנתבע:
מוקד אמון סביון (1981) בע"מ
עו"ד אבי מולכו
פסק-דין

השופט עמירם רבינוביץ

1.         השאלה העומדת להכרעתנו בערעור ובערעור שכנגד שבפנינו היא מהן הזכויות להן זכאי המערער והמשיב שכנגד (להלן - המערער) עקב תקופת עבודתו אצל המשיבה והמערערת שכנגד (להלן - המשיבה ) וסיומה.

הרקע העובדתי

2.         המערער הועסק במשיבה בתפקיד שומר באתרים שונים החל מיום 1.1.1993 ועד ליום 18.1.1997, מועד בו התפטר מעבודתו, לטענתו, בשל הרעה מוחשית בתנאי עבודתו. המערער הועסק כעובד יומי, ושכרו חושב כמכפלה של שעות עבודתו בפועל בתעריף לשעה שנקבע על ידי המשיבה.

3.         המשיבה היא חברה העוסקת במתן שירותי שמירה ואבטחה לחברות שונות, ולפיכך על מערכת יחסי העבודה בין הצדדים חלות, בין היתר, הוראות צו ההרחבה בענף השמירה (להלן - צו ההרחבה).

3.         לטענת המערער, מייד עם תחילת עבודתו חתם על חוזה עבודה אישי עם המשיבה, ואולם העתק חתום של החוזה לא הומצא לו חרף בקשותיו. תחת זאת, המציאה לו החברה בשלב מאוחר יותר הסכם עבודה ריק.

4.         לטענת החברה, ביום 26.9.1994 נחתם חוזה עבודה נוסף בין הצדדים (להלן - חוזה 94). תוקפן של הוראות חוזה זה ופירושן הן העומדות במוקד הדיון שלפנינו. אשר על כן, מן הראוי לצטטן כבר בשלב זה :

"7.       שכר

א.        העובד יהיה זכאי לשכר (ברוטו) בסך 11.67 ש"ח לשעה (להלן: 'השכר הרגיל'), ושכרו החודשי יחושב כמכפלה של השכר הרגיל במספר שעות העבודה בהן עבד העובד בפועל באותו החודש. השכר כולל בתוכו דמי נסיעות.

8.         שכר כולל

א.        מוסכם ומוצהר בין הצדדים כי הואיל והשכר הרגיל המוסכם בסעיף 7 לעיל, עולה בהרבה על השכר התעריפי המקובל בענף האבטחה והשמירה, כולל השכר הרגיל את כל התוספות והמענקים, יהא כינוים ומקורם אשר יהא, ואשר לא פורטו בהסכם זה.

ב.         החברה מצהירה בזאת כי נכונותה לשלם לעובד שכר רגיל בשיעור האמור נעשית אך ורק בהתבסס על הצהרת העובד וההסכמה בינהם  כמפורט בפסקה א' לעיל.

ג.         לפיכך היה והעובד יעשה צעד כלשהוא שיעמוד בסתירה להצהרתו הנ"ל, החברה תהיה רשאית לחזור בה מהסכמתה לשלם לעובד שכר הגבוה מהשכר התעריפי, כשיעורו מדי חודש.

ד.         החברה תהיה חייבת לשלם לעובד את סכומי התוספת להם היה זכאי ואשר יוכח כי לא שולמו לו, בכפוף לחובתו להשיב לחברה את השכר אותו קיבל עד כמה שהוא עולה על השכר התעריפי, הכל בתוספת הפרשי הצמדה וריבית חוקית עד למועד השבתו" (ההדגשות במקור - ע.ר,  המילים "השכר כולל בתוכו דמי נסיעות" מופיעות בכתב יד בסעיף 7א לחוזה).

5.      ביום 21.11.1996 פנה בא כוחו של המערער למשיבה בדרישה לתשלום תוספות שונות הנובעות, בין השאר, מצו ההרחבה ומצווי הרחבה נוספים כגון : נסיעות, דמי חגים, פדיון חופשה שנתית, גמול בגין עבודה בשעות נוספות ובימי המנוחה השבועית, הפרשות לקרן הפנסיה מבטחים, תוספת ותק. עוד טען בא כוחו של המערער כי מאחר ששכרו של המערער לא שולם במועד הקבוע לכך בחוק הגנת השכר, התשי"ח - 1958 יש לשלם לו פיצוי הלנת שכר.

6.      משלא נענו דרישותיו של המערער לתשלום התוספות שפורטו לעיל, התפטר המערער תוך שהוא מציין כי אי תשלום התוספות שנדרשו על ידו הוא בבחינת הרעה מוחשית בתנאי העבודה. לאור האמור, ביקש המערער מהמשיבה לשלם לו בנוסף לתוספות שפורטו לעיל גם פיצויי פיטורים לפי ההוראה הקבועה בסעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג - 1963 (להלן - חוק פיצויי פיטורים). משבקשתו נדחתה הגיש המערער את התביעה, מושא ערעור זה.

ההליכים בבית הדין האזורי            

7.      בכתב התביעה שהגיש המערער לבית הדין האזורי (עב 301969/97 ; השופטת אהובה עציון ונציג הציבור אחיעזרא) עתר לתשלום הסעדים שפורטו לעיל. 

8.      בכתב ההגנה שהגישה, טענה המשיבה כי לפי הוראות הקבועות בחוזה 94 השכר אותו קיבל המערער כולל בתוכו את כל התוספות שהמערער זכאי להן על פי החוק ועל פי צו ההרחבה וכי שכר זה עלה "עשרות אחוזים" על השכר התעריפי. בכתב התביעה שכנגד שהגישה טענה המשיבה כי במקרה דנא יש לפעול לפי סעיף 8ד' לחוזה 94, היינו יש לחייב את המערער להחזיר למשיבה את הסכומים שקיבל העולים על השכר התעריפי. במועד הגשת התביעה שכנגד עמדו הסכומים הנ"ל על 37,958 ש"ח.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ