אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק ס"ע 36003-10-11

החלטה בתיק ס"ע 36003-10-11

תאריך פרסום : 19/09/2012 | גרסת הדפסה

ס"ע
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
36003-10-11
29/01/2012
בפני השופט:
יוסף יוספי

- נגד -
התובע:
תנועת המושבים בישראל ע.ר 580006042
עו"ד אניס קיס
הנתבע:
אילנית ניר לוי
עו"ד נדב דלומי
החלטה

1.         בפנינו בקשה לעיכוב הליכים לפי חוק הבוררות, אותה הגישה הנתבעת (להלן: " הבקשה"). מנגד הוגשה תגובה לבקשה, ואף הוגשה תשובה לתגובה.

            הבקשה נסמכת על הסכם העבודה בין הצדדים, אשר בו נקבע כי סכסוכים בין הצדדים הקשורים להסכם העבודה יועברו לבוררות.

2.         נקדים אחרית לראשית, ונציין כי דין הבקשה להדחות, מן הנימוקים אשר יפורטו להלן.

3.         בכתב התביעה שבפנינו טוענת התובעת, כי פוטרה מיד בתום חופשת הלידה, תוך שהנתבעת משלמת לה שכר בגין 90 ימים שלאחר חופשת הלידה. עוד נטען, כי הפיטורים נעשו ללא שימוע, תוך פגיעה בכבודה של התובעת ובניגוד לחוק עבודת נשים ולחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה.

4.         החיקוק הרלוונטי לעניינינו הוא חוק הבוררות, תשכ"ח - 1968 (להלן: " החוק").

            סעיף 5 (א) לחוק קובע כי בית המשפט יעכב הליכים במקרה של קיומו של הסכם בוררות.

סעיף 5 (ג) לחוק קובע: "בית המשפט רשאי שלא לעכב את ההליכים אם ראה טעם מיוחד שהסכסוך לא ידון בבוררות".

סעיף 3 לחוק קובע: "אין תוקף להסכם בוררות שאינו יכול לשמש נושא להסכם בין הצדדים" .

5.         בפסיקה נקבע זה מכבר, כי אין להעביר להכרעה בבוררות סכסוכים שעניינם זכויות מתחום משפט העבודה המגן.

            ב פרשת בלכנר קבע בית הדין הארצי, כי כאשר קיים צד ציבורי למחלוקת, החורג מהאינטרס של הצדדים לדיון, לא יועבר הנושא לבוררות.

            ראה: דב"ע לה/11-9 הסתדרות מכבי ישראל נ. בלכנר, פד"ע ח 113.

            פסיקת בית הדין הארצי בנושא אושרה ב בג"ץ בלכנר, ושם נקבע, כי אין להעביר לבוררות סכסוך המתייחס לחוקים שמטרתם להגן על הציבור או על חלק ממנו.

            ראה: בג"ץ 115/77 הסתדרות מכבי ישראל נ. בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד לב (1) 214.

            ב פרשת ללה אבין נפסק על ידי בית הדין הארצי לעבודה, כי אין להעביר לבוררות סכסוך שהשאלות הנידונות בו נוגעות להפרת החוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח - 1997, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח - 1988 וחוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), תשנ"ז - 1977.

בית הדין הארצי קבע, כי אין בידי הצדדים להתנות על חוקים שמטרתם להגן על הציבור או על חלק ממנו, במיוחד חוקים שביסוד מטרתם אינטרס ציבורי מובהק להגן על העובד. בית הדין הארצי ניתח את התכלית החקיקתית של החוקים דלעיל, וקבע כי עסקינן באינטרס ציבורי, וכי העובד אינו יכול להסכים מראש לפגיעה בו המנוגדת לחוקים דלעיל. עוד הוסיף בית הדין הארצי, כי לבית הדין לעבודה ניתנה סמכות ייחודית ביחס לחוקים אלה, מאחר והוא בעל המומחיות הנדרשת בנושאים אלה.

            ראה: ע"ע 1504/04 ד"ר ללה אבין נ. מכבי שירותי בריאות (לא פורסם, ניתן ביום 8/3/05).  

6.         במקרה שלפנינו, כפי שפורט לעיל, נטען בכתב התביעה כי הפיטורים נעשו ללא שימוע, תוך פגיעה בכבודה של התובעת ובניגוד ל חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 ול חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח - 1988.

            כפי שנפסק ב פרשת ללה אבין, עסקינן בזכויות בעלות אופי ציבורי - קוגנטי , ולפיכך הן שייכות למשפחת זכויות המגן. לחילופין, גם אם אין מדובר בזכות מגן קוגנטית במובנה הקלאסי, הרי שלאור מטרת החוק, תכליתו והאינטרסים שהוא מגלם, מתעורר "טעם מיוחד" שלא להתיר את עיכוב ההליכים, ולא לאפשר העברת הסכסוך לבוררות; וזאת בהתאם ל סעיף 5 (ג) לחוק. טעם זה מתחזק לאור העובדה שלבית הדין לעבודה ניתנה הסמכות הייחודית לדון בנושאים דנן.

            דברים אלה יפים הן באשר ל חוק עבודת נשים, והן באשר ל חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ