אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק דנ"א 7259/13

החלטה בתיק דנ"א 7259/13

תאריך פרסום : 13/11/2013 | גרסת הדפסה

דנ"א
בית המשפט העליון
7259-13
13/11/2013
בפני השופט:
מ' נאור

- נגד -
התובע:
פלונית
עו"ד יעקב הלפרן
הנתבע:
פלוני
עו"ד ורדה אפרת
החלטה

1.        לפני עתירה לקיום דיון נוסף בפסק דינו של בית המשפט העליון ב-בע"ם 6390/13 פלוני נ' פלונית (10.10.2013), בו הורה בית משפט זה על השבת שני ילדיהם הקטינים של הצדדים להליך זה לשוודיה, בהתאם לחוק אמנת האג (החזרת ילדים חטופים), התשנ"א-1991 (להלן: חוק אמנת האג). יחד עם העתירה לקיום דיון נוסף הוגשה בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין. עיכוב ביצוע ניתן על ידי השופט מלצר ביום 15.10.2013 והתבקשו תגובת המשיב והרשות המרכזית לפי חוק אמנת האג (להלן: הרשות המרכזית).

רקע והשתלשלות ההליכים הרלוונטית

2.        ענייננו בפרשה שידעה תהפוכות רבות. במרכזה עומדת השאלה אם יש לאפשר את השבתם של ילדיהם הקטינים של העותרת והמשיב מישראל לשוודיה. העובדות הנוגעות לפרשה זו פורטו בהרחבה בפסק הדין מושא הבקשה לדיון נוסף, ואביא רק את העובדות החשובות להכרעה בבקשה שלפני.

3.        העותרת הינה אזרחית ישראלית אשר קשרה קשר זוגי עם המשיב, אזרח ותושב שוודיה. השניים התגוררו יחדיו בשוודיה, ובמרוצת הזמן נולדו להם שני ילדים משותפים, ד' (כיום בן 11 וחצי) וא' (כיום בת 6 וחצי).

4.        בשנת 2008 נפרדו בני הזוג ובית המשפט בשוודיה העניק למשיב משמורת זמנית על הילדים. באוקטובר 2012 המליצו רשויות הרווחה בשוודיה כי המשמורת תישאר בידי המשיב וכי העותרת תוכל לפגוש בילדים תחת פיקוח. המלצה זו התבססה על התרשמות הרשויות והגורמים המטפלים בילדים.

           העותרת לא השלימה עם האפשרות כי המשמורת הקבועה תינתן למשיב, וביום 9.11.2012 הגיעה יחד עם שני ילדיה לישראל. בתגובה, פתח המשיב בהליכים להחזרת הילדים לשוודיה לפי חוק אמנת האג, בבית המשפט לעניני משפחה. לא הייתה מחלוקת כי הילדים הובאו משוודיה לישראל שלא כדין, והדיון התמקד בשאלת קיומם של החריגים לחובה להשיב ילד חטוף למקום מגוריו הרגיל, ובפרט בקיומו של החריג בדבר "...חשש חמור שהחזרתו של הילד תחשוף אותו לנזק פיזי או פסיכולוגי או תעמיד את הילד בדרך אחרת במצב בלתי נסבל". העותרת טענה כי המשיב נהג כלפיה וכלפי הילדים באלימות; כי נהג באלימות מינית כלפי הילדה א'; וכי הילדים נמצאים במצוקה גדולה, עד כדי הבעת מחשבות אובדניות מצידו של הילד ד', בשל החשש מפני חזרה לשוודיה. בית המשפט לעניני משפחה קבע, בהסתמך בין היתר על חוות דעת של פסיכולוג קליני (להלן: הפסיכולוג), כי תנאיו של החריג האמור לא התקיימו, וכי יש להשיב את הילדים לשוודיה. הפסיכולוג ציין בחוות דעתו, כי הוא אינו יכול לקבוע שלילדים נשקפת סכנה חמורה מעצם השבתם לשוודיה. הפסיכולוג ייחס את מצוקת הילדים למאבק בין ההורים והמליץ על העברתם לתקופה מסוימת למסגרת חוץ-ביתית, זאת במטרה להקטין את הלחץ בו הם נתונים. כמו-כן סבר, כי אין ממש באיומי התאבדות שהשמיע הילד ד'. לגבי הסכנה בגילויי אלימות מצד האב והטענות בדבר הפגיעה המינית בילדה א' סבר הפסיכולוג, כי אף-על-פי שלא ניתן לשלול את קיומם, הם אינם רלוונטיים לשאלה האם קיים חשש לנזק בשל החזרת הילדים לשוודיה. הפסיכולוג אף ציין כי הוא סבור שהילדים הוסתו נגד האב וכי יש לתת לכך משקל, כאשר בוחנים את דברי הילדים.

5.        העותרת ערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי. לבית המשפט הוגשה חוות דעת נוספת של מומחים מתחום הפסיכיאטריה של הילד (להלן: חוות הדעת הפסיכיאטרית), אשר קבעה כי ישנו חשד מבוסס שהילדה א' חוותה פגיעה מינית וכי ישנו חשש ממשי שהילד ד' יממש את איומי ההתאבדות אם יוחזר לשוודיה. חוות הדעת הפסיכיאטרית אף הדגישה את הצורך הדחוף של הילדים בטיפול רגשי. המלצות חוות הדעת הפסיכיאטרית היו שונות בתכלית מהמלצות הפסיכולוג שנדונו בבית המשפט לעניני משפחה ועל-כן הוחזר הדיון בהסכמה לבית המשפט לעניני משפחה. אולם, לאחר חקירת המומחים שמסרו חוות דעת ולאחר קבלת חוות דעת חסויה מיחידת הסיוע שעל-יד בית המשפט, שהתבססה על התרשמותן של עובדות סוציאליות אשר צפו במפגש בין הילדים לאב, שב וקבע בית המשפט לעניני משפחה כי יש להשיב את הילדים לשוודיה.

6.        ערעור נוסף שהוגש לבית המשפט המחוזי - התקבל. זאת, נוכח עמדתם של הגורמים המטפלים ב-ד', אשר מלווים את המשפחה באופן יום יומי וכן נוכח חוות הדעת הפסיכיאטרית. עמדתם של גורמים אלו היתה, כי אין להשיב את הילדים לשוודיה, זאת משום שלילד ד' נטייה אובדנית, אשר עשויה להתממש אם יוחזר וכן נוכח החשש שהחזרת מי מהילדים תחשוף אותם לנזק פיזי או נפשי. ביחס לילד ד' קבע בית המשפט, כי מחשבותיו האובדניות קשורות בחזרה לשוודיה והוא עשוי לממש את איומיו אם יוחזר. לגבי הילדה א' קבע, שהפרדתה מאחיה נוגדת את טובתם של שני הילדים ולכן אין להשיבה לשוודיה.

  •  

7.        המשיב לא אמר נואש והגיש בקשת רשות ערעור לבית משפט זה. בית המשפט החליט לדון בבקשה כבערעור ולקבל את הערעור. הרשות המרכזית, אשר אמונה על יישום האמנה, התייצבה לדיון והגישה חוות דעת מטעמה. בחוות דעתה דיווחה הרשות כי היא יצרה קשר עם גורמי הרווחה בשוודיה, על-מנת לבחון האם הרשויות בשוודיה ערוכות למלא את הצרכים הטיפוליים של הילדים, בהתאם לעמדת גורמי הרווחה בישראל. גורמי הרווחה השוודים מסרו לרשות המרכזית, כי הם ערוכים ונכונים לספק את הטיפול והאבחון ההכרחיים, בנפרד מהורי הילדים ובאופן מיידי. הם אף הביעו את נכונותם לשלוח גורם מקצועי לצורך ליווי הילדים חזרה לשוודיה. הרשות המרכזית צירפה לחוות דעתה תסקיר מטעם גורמי הרווחה אשר נכתב על-ידי עובדות סוציאליות מלשכת הרווחה המחוזית (להלן: חוות דעת גורמי הרווחה). בחוות דעתם ציינו גורמי הרווחה, כי הילד ד' עבר לרשות אביו וכי מאז שינוי זה ד' מבטא את רצונו שלא לחזור לרשות אמו ואף איים כי יפגע בעצמו אם יוחזר לרשותה. עוד צוין במסגרת חוות הדעת, כי בפגישה עם גורמי הרווחה סיפר הילד ד' על אירועי אלימות בבית אימו וציין כי הוא מעוניין לחזור "לביתו בשוודיה". גורמי הרווחה ציינו, כי ניכר שחלק מהדברים דוקלמו על-ידי הילד והתרשמותם היתה כי הקטינים נמצאים בסיכון גבוה, אשר נובע מהימצאותם בלב הקונפליקט בין ההורים, מחשיפתם לפרטי המאבק והשימוש בהם ככלי בידי ההורים האחד נגד השני. לאור הדברים הללו, המלצת גורמי הרווחה היתה כי הילדים זקוקים לאבחון ממושך במסגרת חוץ-ביתית, בישראל או בשוודיה. במסגרת הדיון שהתקיים בבית משפט זה הוסיפה נציגת גורמי הרווחה, כי מטרת האבחון הינה להבין את הצרכים הטיפוליים של הילדים, במנותק מהתפקיד שהם ממלאים כשהם ברשות האם או האב. על רקע האמור בחוות הדעת קבע בית המשפט, כי המצב הקיים כעת שונה מהמצב אשר היה קיים בעת עריכת חוות הדעת המקצועיות שהוגשו לבית המשפט קמא, שכן התעורר ספק בכך שהנטיות האובדניות של הילד ד' אכן כרוכות בהחזרתו לשוודיה. כמו-כן, העברת הילדים למסגרת חוץ-ביתית שללה את החששות שעלו ביחס לאלימות פיזית או מינית מצד האב. מסקנתו של בית המשפט הייתה, כי על בסיס התשתית העובדתית החדשה לא הורם הנטל להוכחת החריג לאמנה שהינו, כפי שיובהר בהמשך, כבד ביותר.

8.        בית משפט זה פסק, כי יש להחזיר את שני הילדים לשוודיה וכי הילד ד' יועבר לטיפול במסגרת חוץ-ביתית בשוודיה, פתרון אשר לעמדת בית המשפט אינו יוצר סיכון לשלומו של ד', תוך שהוא מגשים את התכלית העומדת בבסיס האמנה. בית המשפט קבע עוד כי החריג אינו מתקיים בעניינה של הילדה, שכן לא הוכח שקיים סיכון לשלומה בעצם השבתה לשוודיה. כמו-כן המליץ בית המשפט, כי הרשויות בשוודיה ישקלו אף את שילובה של הילדה א' במסגרת חוץ-ביתית עם חזרתה לשוודיה.

           כנגד פסק דין זה הוגשה הבקשה לדיון נוסף שלפני.

הבקשה לדיון נוסף

9.        הבקשה לדיון נוסף נסמכת על שלוש טענות מרכזיות: ראשית, טענה העותרת כי שגה בית משפט זה בכך שביסס את הכרעתו על עמדתם של גורמי הרווחה, בהתעלם מהמלצותיהם של המומחים שמונו על-ידי בית המשפט - שהינם בדרג מקצועי גבוה יותר מגורמי הרווחה - שלא להשיב את הילדים לשוודיה. שנית, טענה העותרת כי קביעתו של בית משפט זה, לפיה החשש לאובדנות של הילד ד' חלף מן העולם, אינה מאיינת את הצורך בבחינת סיכונים נוספים הנשקפים לילדים אם יוחזרו לשוודיה. העותרת טענה, כי מלבד החשש לאובדנות קיים חשש כי הילד ד' ייחשף להתעללות פיזית שכתוצאה ממנה יהפוך לתוקפן וחשש שהילדה א' תיחשף לפגיעה מינית מצד האב. בנוסף טענה, כי האב הוא דמות טיפולית בעייתית; וכי היא עצמה תיכלא אם תשוב לשוודיה, דבר אשר יעמיד את הילדים במצב בלתי נסבל, משום שהם יראו עצמם אחראים לכך. על כן, טענה העותרת, היה על בית משפט זה להשיב את הדיון לבית המשפט המחוזי, על-מנת שזה יכריע בשאלת קיומם של הסיכונים הנוספים. לבסוף טענה העותרת, כי בית משפט זה דן בבקשת רשות הערעור כבערעור, מבלי לבקש תחילה את עמדתה לגבי האפשרות לעשות כן לפי תקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984. לטענתה, בכך החיל בית משפט זה סדרי דין אשר אינם עולים בקנה אחד עם התקנה הנזכרת ועם ההלכה הנוהגת, וכי הדבר מצדיק לקיים דיון נוסף.

10.      בתגובה טען המשיב, כי פסק דינו של בית משפט זה מתיישב עם ההלכות הנוהגות בענין חוק אמנת האג ואין בו כל חידוש. המשיב טען כי העותרת נימקה מדוע יש לדחות את הערעור לגופו ולכן אין בטענת העותרת בענין זה ממש. המשיב אף טען, כי יש לדחות את טענות העותרת לענין העדפת עמדת גורמי הרווחה על-פני המומחים, שכן בית המשפט לא קבע בענין זה הלכה חדשה. המשיב צירף לתגובתו בלא נטילת רשות את חוות דעתו של ד"ר לאופר, מומחה לפסיכיאטריה של הילד, אשר בדק את הילד ד' ביום 18.10.2013 בעקבות אמירות אובדניות שהשמיע במרכז החירום בו הוא שוהה. חוות דעת זו שוללת אובדנות מצד ד' ומייחסת חלק מהאמירות האובדניות למניפולציה מצידו של ד'. חוות דעת זו לא עמדה בפני בית משפט זה בפסק הדין מושא הבקשה לדיון נוסף ואיני רואה צורך להידרש לה.

11.      הרשות המרכזית טענה בתגובתה, כי בעקבות התחייבותה של שוודיה להשים את הילדים במסגרת חוץ-ביתית לצורך אבחון וטיפול, הרי שאין סכנה לשלומם של הילדים בהשבתם למדינה. הרשות המרכזית טענה גם, שכל עיכוב נוסף בהחזרת הילדים נוגד את תכלית האמנה בדבר השבה מיידית ופוגע בילדים. גם הרשות המרכזית צרפה לחוות דעתה בלא נטילת רשות דיווח מעודכן מטעם האגף לשירותים חברתיים בעיריית פתח תקווה, אשר מלווה את המשפחה, בו צוין כי המלצת גורמי הרווחה בדבר אבחון במסגרת חוץ-ביתית עומדת בעינה. המלצה זו התבססה בין היתר, על ממצאיו של ד"ר לאופר שבדק את ד'. גם לחוות דעת זו איני נדרשת.

12.      העותרת ביקשה להגיב להודעת הרשות המרכזית וקיבלה רשות לעשות כן. בתגובתה טענה העותרת, כי חוות הדעת הפסיכיאטרית קבעה כי אובדנותו של הילד ד' קשורה בחזרה לשוודיה. עוד טענה, כי בית המשפט המחוזי קבע לא מכבר, כי העותרת הרימה את הנטל הכבד הנדרש להוכחת החריג לאמנה. העותרת הסכימה כי התמשכות ההליכים פוגעת בילדים וטענה כי המשיב והרשות המרכזית הם שהתנגדו למתן טיפול נפשי לילדים במקביל לניהול הליך זה.

הכרעה

13.      לאחר עיון בטענות העותרת מזה ובטענות המשיבים מזה, הגעתי לכלל מסקנה שאין מקום לקיומו של דיון נוסף. על פי סעיף 30(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, יורה בית המשפט על קיומו של דיון נוסף במקרה שבו פסיקתו של בית המשפט העליון יוצרת הלכה חדשה, הסותרת הלכה קודמת של בית המשפט העליון או הלכה שמפאת קשיותה או חידושה ראוי לקיים בעניינה דיון נוסף (ראו: דנ"א 4538/13 גולדשטיין נ' קצין התגמולים (31.10.2013)). במקרה שלפנינו לא מצאתי כי נקבעה הלכה כלשהיא, וממילא לא נקבעה הלכה חדשה המצדיקה קיומו של דיון נוסף.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ