אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק ברע 1999/07

החלטה בתיק ברע 1999/07

תאריך פרסום : 03/12/2007 | גרסת הדפסה

בר"ע
בית המשפט המחוזי חיפה
1999-07,2004-07
07/08/2007
בפני השופט:
רון סוקול

- נגד -
התובע:
עאישה סמאר ת"ז מס' 023375348
עו"ד מ' סמאר
הנתבע:
מוסא מחמוד סמאר ת"ז מס' 55748644
עו"ד מוחמד זידאני
החלטה

1.         בפניי שתי בקשות רשות ערעור שהדיון בהן אוחד, בהן עותרים המבקשים ליתן להם רשות ערעור על שתי החלטות של בית משפט קמא; החלטה מיום 11.7.2007 של כב' השופטת כ' ג'דעון בבש"א 11277/07 והחלטה מיום 26.7.2007 של כב' השופט א' ורבנר בבש"א 12010/07. בטרם אתייחס להחלטות בית משפט קמא ואכריע במחלוקות, אפרוש את העובדות הרלוונטיות.

2.         ההליכים בבית משפט השלום עוסקים במקרקעין הידועים כגוש 18566 חלקה 100 בשטחי היישוב תמרה (בשטח כולל של כ-30 דונם; להלן:"המקרקעין"). על-פי נסח הרישום שצורף, הבעלות במקרקעין מתחלקת בין מספר שותפים. איש מבעלי הדין בתיק של בית משפט קמא ובבקשות שבפניי אינו רשום כבעל זכויות במקרקעין.

3.         על-פי המסמכים שהוצגו, מתברר כי בשנת 1990, או אולי אף לפני כן, הושגה הסכמה בין מי שהיו בעלים של החלקה באותה עת לחלוקת השימוש בחלקה בהתאם לתשריט חלוקה שהוכן על-ידי המודד מר סוהיל זידאן (נספח ג לתשובת המשיבה בבש"א 10942/07 בבית משפט קמא) (להלן: "הסכם החלוקה"). אין חולק כי החלוקה על-פי הסכם חלוקה זה לא נרשמה מעולם בלשכת רישום המקרקעין. אחד מבעלי המקרקעין אשר היה רשום כבעלים של החלקה בעת ביצוע חתימת הסכם החלוקה, היה המנוח מר מוחמד תאופיק חיג'אזי ז"ל (להלן: "המנוח"), אשר לטובתו נרשמו זכויות בכ-1/4 מהחלקה. על פי הסכם החלוקה והתשריט שצורף לו, קיבל המנוח חלקים אשר סומנו בתשריט כ-4 ו-5, בשטח כולל של 7,220 מ"ר.

4.         ביום 27.6.1996 נרשמה העברת זכויות במקרקעין מהמנוח לגב' עאישה סמאר ז"ל. מדובר בהעברת זכויות בשטח של 5,144 מ"ר. במסמכים שהובאו לעיוני לא צורף הסכם העברת הזכויות, אולם אין חולק כי הזכויות נרשמו על שם הגב' עאישה סמאר ז"ל בהתאם לאותו הסכם. המשיב הינו בנה של הגב' עאישה סמאר ז"ל הנ"ל, ובהתאם לצו קיום צוואה מיום 15.6.2005 ירש חלק מהחלקה מאמו. בצו קיום הצוואה, שסומן נספח ב לתגובת המשיב, נרשם כי המנוחה הורישה למשיב שטח של 693 מ"ר מתוך החלקה. המשיב טוען כי אחיו אשר ירשו את יתרת החלקה, הגיעו עמו להסכם חלוקה כך שהוא זכאי למלוא זכויותיה של אמו בחלקה. הסכם חלוקת העיזבון לא צורף. יצוין כי על אף שבנסח הרישום רשום כאילו למנוחה זכויות בשטח של כ-5,144 מ"ר (5,144 חלקים מתוך 29,393 חלקים), הרי שבצו הירושה נרשם כאילו זכויותיה של המנוחה הינן בשטח של 3,908 מ"ר בלבד. הצדדים לא הבהירו מהיכן נובע הפער האמור.

5.         יתרת זכויותיו של המנוח הועברה ליורשיו, ובהם עוסמאן חיג'אזי. צו ירושה של המנוח לא צורף לעיוני. על-פי טענת המבקשת בבר"ע 1999/07 העביר עוסמאן חיג'אזי את זכויותיו ללא תמורה לאשתו הגב' בסמה חיג'אזי על-פי ייפוי כוח מיום 10.10.2006, וזו העבירה לה את הזכויות על-פי ייפוי כוח מיום 10.1.2007 (נספח ב לבקשת המבקשת). המבקשת אף טוענת כי עסקאות העברת החלקה הנ"ל דווחו לשלטונות המס, ואף צירפה אישורים על התשלום. זכויותיה של המבקשת בחלקה לא נרשמו עד היום.

6.         אין כל חולק כי בשנת 2006 הגישו חלק מבעלי הזכויות בחלקה תביעה לבית משפט השלום בעכו לפירוק השיתוף במקרקעין (תיק אזרחי 3429/06). במסגרת אותם הליכים הגישו חלק מבעלי הקרקע, שאינם בעלי דין בתיקים הנוכחיים שבפניי, בקשה לאסור על המשיב לבצע עבודות בנייה בחלקה (בש"א 3454/06), אולם בקשתם נדחתה בהחלטה מיום 15.10.2006.

7.         המשיב הגיש לוועדה המקומית לתכנון ובנייה שפלת הגליל בקשה להתיר לו לבצע עבודות בנייה במקרקעין. בבקשתו צירף המשיב הסכמה של בעלי הקרקע השונים, ובהם הסכמה של עוסמאן מוחמד חיג'אזי (נספח ט לתשובת המשיב). הבקשה התייחסה לביצוע עבודות בנייה בתוך אותו חלק אשר על-פי הסכם החלוקה נקבע כמגרש 4 ואשר על-פי הסכם החלוקה יוחד למנוח. ביום 21.8.2005 אישרה הוועדה המקומית את הבקשה, והמשיב קיבל היתר בנייה.

8.         המבקשים בבר"ע 2004/07 הינם אחיו של מאג'ד אחמד סאמר, הרשום כבעל 4,000 חלקים בחלקה. על-פי הנטען, העביר מאג'ד את זכויותיו בשטח של 2,660 מ"ר מתוך החלקים אשר יוחדו לו בהסכם החלוקה, לידי המבקשים. עוד מתברר כי במשך השנים בנה מאג'ד, כנראה גם ביחד עם המבקשים, מבנים שונים בחלק שהוקצה לו בהסכם החלוקה, ובהם תחנת דלק ובניין מסחרי.

9.         בסוף חודש יוני שנה זו החל המשיב לבצע עבודות בנייה במגרש 4 האמור. עבודות הבנייה מבוצעות על-פי ההיתר, ובכוונת המשיב לבנות במקום מבנה מסחרי. חשוב לציין כי עבודות הבנייה מבוצעות בסמוך למגרש המוחזק על-ידי המבקשים בבר"ע 2004/07 ואחיהם מאג'ד.

10.        עם תחילת ביצוע העבודות פנו המבקשים בשתי הבקשות שבפניי לבית משפט קמא וביקשו צו זמני האוסר על המשיב לבצע עבודות בנייה עד הכרעה סופית בזכויותיהם. המבקשים טענו כי רכשו את הזכויות לאחר הסכם החלוקה, וכי לא ידעו על קיומו של הסכם החלוקה עד תחילת ההליכים בתיק זה. לטענתם, הסכם החלוקה, אשר לא נרשם בלשכת רישום המקרקעין, אינו מחייב את מי שרכשו זכויות לאחר מכן, ועל כן טוענים הם כי ללא הסכמתם אין לאפשר למשיב לבצע עבודות בנייה.

11.        הבקשה למתן צו זמני הובאה בפני כב' השופטת ג'דעון, אשר החליטה ביום 11.7.2007 לדחותה. בהחלטתה ציינה השופטת ג'דעון כי המבקשים לא הזכירו את קיומם של תשריט החלוקה ושל הסכם החלוקה, ובכך פעלו שלא בתום לב ובחוסר ניקיון כפיים. עוד ציינה כי לאור העובדה שהבנייה נעשית על-פי היתר כדין שניתן על-ידי הוועדה המקומית וכן לאור שיקולי מאזן הנוחות, אין מקום ליתן צו מניעה זמני ולמנוע את עבודות הבנייה.    

12.        זמן קצר לאחר קבלת החלטה זו הגישו המבקשים בקשה נוספת לבית משפט השלום, בבש"א 12010/07. זו הועברה לדיון בפני כב' השופט ורבנר, אשר החליט ביום 26.7.2007 על דחייתה. בבקשה זו טענו המבקשים כי נודע להם שהוועדה המקומית ועיריית תמרה הכינו תכנית מתאר חדשה המהווה תיקון לתכנית המתאר ג/7458 החלה על החלקה. עוד נטען כי על-פי תכנית המתאר הקיימת והמתוכננת, תשונה החלוקה של המקרקעין לחלקות. צפויות להיסלל בחלקה דרכים, ושטחים נוספים יועברו לצורכי ציבור. נטען כי על-פי התכנית הוחלט כי כל חלוקה קודמת תבוטל, ועל כן כל עוד לא תבוצע חלוקה מחדש של החלקה, וכל עוד לא תוגש תכנית מפורטת התואמת את תכנית המתאר החדשה, אין מקום לאפשר את עבודות הבנייה. נטען גם כי היתר הבנייה שניתן למשיב הינו בטל מאחר שלא התמלאו התנאים הנדרשים על-פי תכנית המתאר ולא הוגשה תכנית מפורטת כנדרש.

בתשובה לבקשה זו הגיש המשיב מכתב של מהנדסת הוועדה אשר לפיו תשריט החלוקה שהוכן בשנת 1990 על-ידי בעלי החלקה, נשאר בתוקפו. כן הבהירה המהנדסת כי ההערה בדבר שינוי החלוקה של החלקות מתייחסת לחלוקה החיצונית לפי רישום במפת הגוש, ולא לחלוקה הפנימית בתוך החלקות, שנעשתה בהסכמת בעלי הזכויות.

13.        בבקשות לרשות הערעור שבפניי טוענים המבקשים כי טעה בית משפט קמא בשתי ההחלטות האמורות, וכי היה מקום ליתן צו מניעה לעיכוב עבודות הבנייה. המשיבים מדגישים כי מתן ההיתר אינו מקנה למשיב זכויות קנייניות, וכי כל עוד לא הושגה איתם הסכמה לחלוקת החלקה, או כל עוד לא נרשמה חלוקה כדין בלשכת רישום המקרקעין, לא רשאי אף אחד מהשותפים, ובכללם המשיב, לבצע עבודות בנייה בחלקה. עוד טוענים המבקשים כי אפילו היה מקום להכיר בהסכם החלוקה, הרי שמעולם לא הייתה הסכמה לחלוקה פנימית בתוך המגרשים של המנוח. המבקשים טוענים גם כי הנזק הצפוי להיגרם להם כתוצאה מאי-מתן צו המניעה הינו גדול, שכן לא ניתן יהיה להחזיר את המצב לקדמותו לאחר שהמשיב יבנה את המבנה המסחרי המתוכנן להיבנות על-ידיו.

14.        המשיב מצדו מעלה שורה של טענות, החל מטענות לגבי תום לבם של המבקשים וניקיון כפיהם וכלה בטענות לעניין זכויותיהם במקרקעין. המשיב מדגיש כי איש מהמבקשים לא הצביע על זכויות רשומות. לגבי המבקשים בבר"ע 2004/07 נטען כי הינם אחיו של מאג'ד אשר חתום על הסכם החלוקה שהיו שותפים איתו במשך כל השנים בעסקיו, לרבות במבנה המסחרי ובתחנת הדלק. לפיכך נטען כי ידעו על הסכם החלוקה בעת קבלת הזכויות בחלקה. עוד טען המשיב כי המבקשים הנ"ל שכרו ממנו, בעת שפעל בשם אמו, חלק מהחלקה לצורך אחסנה, ועל כן יש בכך כדי להצביע על כך כי ידעו והסכימו להחזקתו הייחודית באותם שטחים.

            ביחס למבקשת בבר"ע 1999/07 נטען כי לא הוכח כלל שרכשה זכויות. לא הובאו, על-פי הנטען, מסמכים המעידים כי עוסמאן חיג'אזי אכן ירש את החלקה, וכי העביר את הזכויות בחלקה לאשתו בסמה וממנה למבקשת.

דיון

15.        יחסי שיתוף במקרקעין יוצרים מצב מיוחד, שכן על-פי חוק המקרקעין, בעלותו של כל אחד מהשותפים מתפשטת בכל נקודה ונקודה (סעיף 27 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969). משמעות הדבר הינה כי כוחו של כל שותף בודד לבצע פעולות ביחס למקרקעין המשותפים הינו מוגבל וכפוף לזכויותיהם של שאר השותפים.

ישנן פעולות אשר רשאי לבצע שותף במקרקעין גם ללא הסכמת שאר השותפים, כגון זכותו להשתמש במקרקעין שימוש סביר, ובלבד שלא ימנע שימוש כזה משותף אחר (סעיף 31 לחוק המקרקעין). תפיסת חזקה ייחודית בחלק מהמקרקעין הינה כמובן חורגת מהשימוש הסביר במקרקעין, ועל כן לא רשאי בעל מקרקעין לבצע עבודות בנייה במקרקעין ללא הסכמת שותפיו.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ