אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק בר"ע 1779/07

החלטה בתיק בר"ע 1779/07

תאריך פרסום : 04/12/2007 | גרסת הדפסה

בר"ע
בית המשפט המחוזי חיפה
1779-07
08/07/2007
בפני השופט:
יצחק כהן

- נגד -
התובע:
שלי בן דוד
עו"ד גב' מרים זפט
הנתבע:
1. בנק דיסקונט למשכנתאות בע"מ
2. עו"ד יוסף ברינט
3. כוכבה שמש

עו"ד יוסף ברינט
עו"ד אורית שקד שנקמן
עו"ד גב' מרב אדטו גולדנברג
החלטה

1.       בקשת רשות ערעור על החלטת כב' ראש ההוצאה לפועל בחיפה ( כב' הרשם, כתוארו אז, מר דאוד מאזן), מתאריך 26.1.2004, בתיק מס' 02-06371-04-9.

2.       בלשכת ההוצאה לפועל בחיפה מתנהלים הליכים למימוש משכנתה, על דירת מגורים שבבעלות המנוח שלמה בן דוד ז"ל, הרשומה בספרי המקרקעין כחלקה 1900/9 בגוש 6043.

          המבקשת היא בתו של המנוח, ולטענתה זכאית היא לפדות את המשכנתה.

3.       על פי החלטת כב' ראש ההוצאה לפועל, מונה המשיב מס' 2 ככונס נכסים לשם מכירת הדירה. במסגרת ההליכים למימוש המשכנתה, הורה כב' ראש ההוצאה לפועל לקיים התמחרות בין מציעים שונים שהיו מעוניינים לרכוש את הדירה, ועוד הורה, כי יש לאפשר ליורשי המנוח על פי דין לפדות את המשכנתה.

          דא עקא, שהגם שהמנוח נפטר לפני שנים מספר, איש מקרובי משפחתו לא פנה לבית המשפט בבקשה למתן צו ירושה, ועד עתה לא נקבע מי הם יורשי המנוח על פי דין.

4.       בתאריך 22.8.2004 קיים כונס הנכסים התמחרות בין המציעים השונים, ולהתמחרות התייצב אחד מבניו של המנוח, עופר בן דוד. מר בן דוד היה מלווה באדם אחר, אשר הציע הצעתו לרכישת הנכס, ואולם, בתום ההתמחרות התברר, כי ההצעה הגבוהה ביותר לרכישת הדירה הייתה הצעתה של המשיבה מס' 3, אשר הציעה לרכוש את הדירה תמורת סכום בשקלים השווה ל- 265,000 דולר.

          נראה כי אין מחלוקת בין הצדדים, שההצעה סבירה בנסיבות העניין.

5.       לאחר ההתמחרות שלחה באת כוח המבקשת הודעה לכונס הנכסים, ובה הודיעה כי המבקשת, היא בתו של המנוח, המתגוררת בחו"ל, מעוניינת לפדות את הדירה, אך מטעמים דיוניים גרידא מבקשת היא, שהפדיון יעשה על דרך המכר על ידי רשות, לפי סעיף 34א' לחוק המכר, תשכ"ח - 1968.

6.       כונס הנכסים לא התנגד לפדיון המשכנתה בדרך המוצעת, אך ראש ההוצאה לפועל סרב לקבל דרך פדיון זאת. בהחלטתו מתאריך 31.8.2004 קבע כב' ראש ההוצאה לפועל, כי אם יבוצע הפדיון על דרך המכר על ידי רשות, לפי סעיף 34א' לחוק המכר, הרי זו למעשה השתתפות מאוחרת במכרז ובהתמחרות שנעשתה, לאחר שהליכים אלה כבר הסתיימו. על כן החליט ראש ההוצאה לפועל לאשר את המכירה למשיבה מס' 3, וקבע כי תוקפה מיידי.

          יצויין, כי בינתיים, המשיבה מס' 3 שילמה לכונס הנכסים סך 625,000 ש"ח, שמומן בהלוואה שנטלה, והצדדים אף דיווחו על העסקה למנהל מסוי המקרקעין.

7.       טענות ב"כ הצדדים הן טענות ארוכות ומפורטות. בתמצית, המבקשת טוענת, כי אישור המכר בלא שניתנה לה זכות הטיעון, פגע בזכויותיה, ועוד מוסיפה היא וטוענת, כי קופחה זכותה לפדות את הנכס.

          לעומת זאת טענו המשיבים כי אין מקום ליתן הרשות לערער על החלטת ראש ההוצאה לפועל, ויש לקיים את המכר על פי האישור שניתן למכר בשעתו. המשיבה מס' 3 מוסיפה, כי כבר שילמה חלק מהתמורה, ושינתה מצבה לרעה.

8.       נראה כי התסבוכת התחילית נוצרה בשל בקשת המבקשת לעשות מעשה שעטנז, ולערב מין בשאינו מינו.

          מכר נכס מקרקעין באמצעות לשכת ההוצאה לפועל הוא אכן מכר על ידי רשות, לפי סעיף 34א' לחוק המכר. במכר על ידי רשות, "עוברת הבעלות לקונה נקיה מכל שעבוד, עיקול וזכות אחרת בנכס". לא כך הדבר בפדיון משכנתה. בפדיון המשכנתה נותר הנכס רשום על שם בעליו, זולת העובדה שהמשכנתה נמחקת, שכן מיצתה את עצמה.

          אם רצונה של המבקשת הוא לפדות את המשכנתה, הרי עליה להביא בחשבון כי לא תוכל לקבל בעלות בדירה. תוצאת פדיון המשכנתה לא תהייה אלא מחיקת המשכנתה, והדירה תישאר רשומה על שם בעליה, כלומר אביה המנוח. במקרה שכזה, ובנסיבות המקרה שלפני, הפדיון, ככל הנראה, לא יביא כל תועלת למבקשת, שכן על הדירה הוטלו עיקולים שונים, לרבות עיקול לטובת המשיב מס' 1, ונושי העזבון יהיו איפוא רשאים להמשיך ולנקוט בהליכים למימוש הדירה כדי לגבות מתוכה את החובות שהמנוח חייב להם (אם כי אז יעמוד המשכון להבטחת זכות החזרה של המבקשת, לפי הסיפא של סעיף 14 לחוק המשכון).

          לעומת זאת, אם רצתה המבקשת לרכוש את הנכס, ולהבטיח כי רכישתה תעשה בדרך הקבועה בסעיף 34א' לחוק המכר, כי אז היה עליה להתכבד ולהתייצב להתמחרות שהתקיימה ולהציע הצעתה, ככל משתתף אחר. העובדה כי המבקשת היא בתו של המנוח (ועדיין אינה מוכרת כיורשת שלו על פי הדין) אינה מקנה לה זכויות יתר על פני המשיבה מס' 3, שטרחה והתייצבה להתמחרות והגישה את ההצעה הגבוהה ביותר.

9.       על כן, הנני סבור, כי צדק כב' ראש ההוצאה לפועל כאשר סרב לקבל את מעשה השעטנז שהונח על שולחנו.

10.     כאמור, טענתה העיקרית של המבקשת היא, כי קופחה זכותה לפדות את הנכס, ולצורך תיקון הפגם שנפל בעניין זה, מבקשת המבקשת לקבל רשות הערעור בבקשה שלפני.

          ואולם, לא שוכנעתי כי בנסיבות העניין יש בידי המבקשת זכות לפדות את המשכנתה, ובכך בא אני לדון עתה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ