תנ"ז
בית משפט לנוער נצרת
|
67871-11-17
02/02/2020
|
בפני השופטת:
טל ויסמן בן שחר
|
- נגד - |
המבקשת:
מחלקה לשרותים חברתיים - עפולה (קטין)
|
המשיבים:
1. פלוני 2. פלוני
|
החלטה |
מותר לפרסום בהשמטת פרטים מזהים
התקיים בפני דיון מעקבי דחוף זאת לאור תלונות שהעלו קטינות המתגוררת בפנימית "....", בגין תנאים ירודים במסגרת, הכוללים עובש בחדרים ובמקלחות, ותלונה מרכזית בדבר חוסר במזון, העדר אלטרנטיבות וצורך להביא מזון מן הבית. ב"כ הקטינה שבפניי אחזה במכתב החתום ע"י כל בנות המשפחתון, וביקשה מבית המשפט להורות על שינוי ושיפור המצב לאלתר.
מנהל הפנימיה ורכזת הטיפול טרחו והופיעו בפני בית המשפט והבהירו כי הפנימיה עובדת על פי תפריט קבוע וידוע מראש, המוכתב ע"י דיאטנית מומחית, והכל לפי נהלי משרד הרווחה. ביחס לתנאי הרטיבות השיב כי בעיות התחזוקה מוכרות וידועות לו וכי הדבר ידוע ומצוי בטיפול.
לאחר ששמעתי את הדברים ומתוך זהירות והערכה מרובה לפנימייה המהווה בית חם ומסור לילדים רבים השוהים תחת צו של בית משפט זה, אורה לגורמים האחראים לפעול לשינוי ושיפור התפריט הקיים, תוך מתן התייחסות לארוחות בינים, לצורך מאוזן בדבר מתיקה, ולקיום אלטרנטיבה למנה עיקרית ( ולו ביום בו, למשל, מוגשים דגים לארוחת הצהריים).
פנימית "..." שוכנת ב.... וילדים רבים אשר הוריהם אינם מסוגלים לספק להם את צרכי חייהם הבסיסים, נקלטים במסגרתה, לעיתים מגיל צעיר מאד. הילדים יוצאים לבתי ספר בשכונות הקרובות, ופעמים רבות ממשיכים ללמוד באותה מסגרת לימודית בה למדו, טרם הוצאתם ממשמורת הוריהם. מציאות זו מובילה למצב בו במרבית המקרים הפנימיה אינה פתרון זמני, לתקופה קצובה, אלא מהווה כ"תחליף בית", מיטיב, מקדם ומגן, זאת עד שיגיעו הילדים לבגרותם.
במצב דברים זה נמצאים הקטינים בנקודת חולשה יחסית, פגיעותם גבוהה, ואין מבוגר אחראי צמוד, מפקח ומגן – אשר יפעל לראיית צרכיהם כפרטים, ואיתור פתרונות אינדיבידואלים.
עיון בדו"ח נציבות פניות ותלונות ילדים ובני נוער בהשמה חוץ ביתית משנת 2018 סוקר את סוגית המזון בפנימיות (ר' עמ' 21 לדו"ח), ואין לי אלא לאמצו ולצטטו למען יהפוך חלק מהחלטתי זו: " עבור ילדי הפנימיות אוכל אינו מהווה רק תזונה. האוכל מהווה, מקור לנחמה לסיפוק צרכים רגשיים ופיזיים. אוכל הינו מוצר המשדר ביתיות , סיפוק , חום ושובע ברמה הפיזית והרגשית. האוכל הינו מוצר בסיסי בחיי היום – יום ואיכותו הקולינארית חשובה ביותר. לילדי פנימיות אין מקור תזונה חלופי ולכן הקפדה על איכות האוכל באופן שישביע ויהיה טעים לחיך הוא חשוב ביותר. ... הנציבות התרשמה כי קיימת השקעה רבה בנושא האוכל בפנימיות, אולם למרות ההשקעה הרבה, 23% מהפניות התייחסו לנושא האוכל והתזונה. ..הצורך לשמור על תזונה נכונה לא מסתיים בכתיבת תפריט נכון, הוא גם חייב להיות מותאם לטעמם של החניכים". בהמשך לכך המליצה נציבות פניות ילדים ונוער על שינוי המצב, ובין שאר המלצותיה קבעה כי "בניית התפריט תעשה בעבודה קבוצתית עם נציגות הילדים בכל פנימיה. חשוב כי נושא זה יהיה חלק מתוכנית העבודה השנתית של תזונאיות משרד העבודה והרווחה והשירותים החברתיים". בדו"ח משנת 2019 התברר כי טרם יושמה ההמלצה האמורה, ותלונות על מזון עדיין מתקבלות.
דו"ח עדכני משנת 2019 מלמד כי טרם נעשה השינוי הנדרש: "המזון ממשיך להוות סוגיה בוערת ומטרידה עבור חניכים רבים בפנימיות.. השנה בעקבות מסקנות הדו"ח של שנה שעברה וממצאי בירור תלונות מהשנה, החל להינתן מענה משותף של הנציבות יחד עם יועצות המזון של משרד העבודה והרווחה והשירותים החברתיים לפניות חניכים, זאת כדי לייעל את תיקון הליקויים" (ר' עמ' 23 לדו"ח).
לאור כל האמור אני חוזרת וקוראת לפנימית "...." לפעול ולבחון את הארוחות המתקיימות במשפחתונים השונים, לוודא כי יש די מזון לילדים, כי אין דיווחים על תחושות רעב, ולשפר את התפריט הקיים, זאת תוך קיום שיח משותף עם הילדים לשינוי ושיפור התפריט, כמומלץ בהמלצות הדו"חות מטעם נציבות פנימיות ילדים ונוער - משנת 2018 ושנת 2019.