אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החובה לסטות מתקנות סדר הדין האזרחי

החובה לסטות מתקנות סדר הדין האזרחי

תאריך פרסום : 08/07/2009 | גרסת הדפסה

תמ"ש, בש"א
בית משפט לעניני משפחה תל אביב
2157-09,6923-06
07/07/2009
בפני השופט:
אריאל בן-ארי (אטינגר)

- נגד -
התובע:
א. פ.
עו"ד י. ברינט
הנתבע:
1. ש. א.
2. א. א.

החלטה

1.      ביום 6.4.06 נפתחה תביעה זו, שהיא תביעה כספית במהותה, נגד שני נתבעים.  אחד מהם הגיש כתב הגנה, ואולם הנתבעת השנייה לא הגישה כתב הגנה עד עצם היום הזה.

2.        בעקבות כך הגיש ב"כ התובע בקשה למתן פסק-דין נגד הנתבעת מס' 2, בהיעדר הגנה מצדה.

3.        בהחלטה מנהלית אשר נתתי נדרשה תגובת הנתבעת לבקשה זו.

4.        על החלטה זו משיג ב"כ של התובע, ומבקש לבטל את ההחלטה. הוא דורש כי ינתן  פסק הדין שנתבקש (כאמור בס' 2) בהיעדר, אף מבלי להמציא את בקשתו לנתבעת.

את בקשתו מנמק הפרקליט בכך שאין התקנות מחייבות המצאת בקשה למתן פסק-דין בהיעדר הגנה לצד שכנגד, ואף לא לכל צד אחר בתיק.

   5. עיון בתקנה 97 לתקנות סדרי הדין, היא התקנה העוסקת במתן פסק-דין בהיעדר הגנה, מראה כי אכן אין התקנה מחייבת להמציא את הבקשה לפסק-דין בהיעדר לצד שכנגד. ואף-על-פי-כן, אין בכוונתי להיעתר לבקשה זו, ואנמק את החלטתי זו להלן:

·        כבר בחקיקה הראשית, העניק המחוקק לבית-המשפט לענייני-משפחה סמכות מיוחדת לסטות מסדרי-הדין הרגילים ומכללי הראיות, מקום שבית-המשפט מוצא כי ראוי לעשות כן לשם עשיית צדק. ס' 8(א) לחוק בית-המשפט לענייני-משפחה קובע, כי בכל עניין של דיני הראיות וסדרי-הדין שאין עליו הוראה אחרת לפי חוק זה, "ינהג בית-המשפט בדרך הנראית לו הטובה ביותר לעשיית צדק".

·        ובנוסף, גם מתקין התקנות קבע בתקנה 258ב(ג) לתקנות-סדר-הדין-האזרחי, כי בית-המשפט לענייני-משפחה רשאי לסטות מההוראות שבפרקים אחרים שבתקנות-סדר-הדין (למעט פרק כ"ב 1) "ולנהוג בדרך הנראית לו הטובה ביותר לעשיית משפט צדק".

·        גמישות זו הכרחית, בשל טיבו המיוחד של הסכסוך הנדון בפני בית-המשפט לענייני-משפחה, סכסוך המאופיין ברכיבים שאינם משפטיים דווקא, והם משפיעים על אופן ניהול ההליכים.

·        לא מדובר במתן "זכויות יתר" ליושב בדין בבית-המשפט לענייני-משפחה. אין הכוונה להקל על היושב על מדין בעשיית מלאכתו. האפשרות לסטות מסדרי הדין "הרגילים" הינה לעיתים קרובות כורח המציאות לשם עשיית הצדק, וזאת - במקום שסדרי הדין הרגילים עלולים לגרום לעיוות דין או לאי צדק.

·        במקרה שבפני מדובר בסכסוך משפחתי רב שכבות, בו מעורבים בעל ואישה (שהינם בהליכי גירושין) ומתנהלות ביניהם שלוש תביעות בבית משפט זה. בתביעה בה אני דן עתה (תמ"ש 6923/06) הצטרף "לשמחה" אבי הבעל, התובע את שני בני הזוג בתביעה רכושית. מדובר אפוא בסכסוך משפחתי כפול ומורכב, ויש לנהוג בו איפוק ולהפעיל שיקול דעת מיוחד. 

·        פעמים לא מעטות הבחירה בהליך משפטי כזה או אחר, היא פונקציה של שיקולים אסטרטגיים וטקטיים של בני הזוג (והקרובים להם) במאבקם על רכוש המשפחה, בדרך להתרת קשר הנישואין ביניהם. במקרים רבים ההליך המסוים שנבחר אינו מבטא בהכרח את הסכסוך האמיתי, והוא נבחר כדי להשיג מטרות אחרות, שעניינן במשבר המשפחתי בכללותו.

בהחלט יש מקום לחשוש ולשקול שמא אף במקרה שבפני מדובר בכגון דא.

·        בפסיקה נקבע כי כשמדובר בענייני משפחה, אין לטפל בבעיה פלונית כאילו והייתה תביעה כספית או תביעה קניינית רגילה, אלא יש לראותה כחלק ממכלול רחב, שמטרתו הכרעה בסכסוך המשפחתי הכולל. לא יהיה זה מן הראוי להשקיף על הבקשה המובאת לפני בית-המשפט בבדידותה, אלא ראוי לצפות בה כבקצה הקרחון של הקרע במשפחה, או כאחת החוליות בשרשרת המאבקים בה.

·        שיקול דעת רחב זה בא לביטוי בפסיקה ענפה.

·        לדוגמא, בפרשת שרוף אישר בית-המשפט המחוזי החלטה של בית-המשפט לענייני-משפחה, אשר סירב להיעתר לבקשה למתן פסק-דין בהיעדר-הגנה, ובמקום זאת פסק לתובעות מזונות "טרום זמניים". השופט חיים פורת קבע, כי צדק בית-המשפט לענייני-משפחה בעשותו שימוש בסמכותו שלפי ס' 8(א) לחוק, בסטותו מתקנה 97 לתקנות סדר הדין, כשמטרתו הינה להתחקות בכך אחרי גורמי הסכסוך האמיתיים, תוך הושטת עזרה לצדדים במציאת פתרון כולל ומקיף.

·        הכלל העולה מן הפסיקה בעניין זה, הוא ששקילת הצורך לסטות מסדרי הדין, במקום שיתכן ויש צורך בכך, אינה בגדר רשות המוקנית לבית-המשפט לענייני-משפחה, אלא היא חובה המוטלת עליו .

  1. אף אני מוצא, כי במקרה שבפני חובה עלי לסטות מסדרי-הדין.

לטעמי חייב אני לסרב לתת את פסק-הדין (בהיעדר הגנה) טרם שאתן לנתבעת אופציה נוספת להשמיע את גרסתה, ואני עושה זאת אף על פי שנתמלאו התנאים הנדרשים בדרך כלל (לפי תקנה 97 לתקנות סדר הדין האזרחי), תנאים המאפשרים לי שלא להמתין לתגובתה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ