אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> האם דין גביית תשלומי כתובה כדין גביית תשלומי מזונות

האם דין גביית תשלומי כתובה כדין גביית תשלומי מזונות

תאריך פרסום : 15/12/2014 | גרסת הדפסה

תיק מס'
בית דין רבני גדול ירושלים
‏947610-1‏
04/11/2014
בפני הדיינים:
1. הרב אליהו אברג'יל
2. הרב א' אהרן כץ
3. הרב מיכאל עמוס


- נגד -
המערער:
פלוני
עו"ד אליק ביטר
המשיבה:
פלונית
עו"ד גלית בלאו בהרב -הלשכה לסיוע משפטי מחוז צפון
פסק דין

הנדון: כתובה

לאחר שמיעת דברי הצדדים וב"כ, בית הדין דוחה את הערעור ולא רואה שום פגם בפסק דין האזורי, ובמיוחד לאחר שהתברר שהגרוש לא שילם עד עתה אפילו פרוטה על חשבון הכתובה, על אף שנהגו בו לפנים משורת הדין כשפרסו לו את תשלום הכתובה למשך זמן רב.

הרי א"כ יישר כוחם של בית הדין בזה שנתנו לכתובה כדין מזונות כדי שיהיה קל לאשה לגבות כתובתה.

הרב אליהו אברג'יל

לפנינו ערעור על החלטת ביה"ד האזורי מיום כ"ג בתמוז תשע"ג (1.7.2013) האומרת:

לאחר העיון בחומר שבתיק ובתגובות הצדדים בית הדין מחליט:

א. על הבעל להעביר לאשה בתוך 30 יום סך של 20,000 ש"ח תשלום ראשון.

ב. בנוסף על הבעל להעביר לאשה בכל חודש סך של 1,000 ₪ החל מתאריך 1.9.13 למשך 120 חודשים.

ג. דין האמור בסעיפים א ו־ב דינם כדין תשלום מזונות.

המערער טוען על קביעת ביה"ד האזורי בסעיף ג' לפיה חל על תשלום הכתובה דין מזונות. לטענת המערער קיים הבדל מהותי לרעת הבעל בהגדרת החיוב כחוב מזונות. מכיוון שבחוב מזונות דיני ההוצאה לפועל מחמירים הרבה יותר ואינם ניתנים לפריסה נוספת, וכן דרכי הגבייה של חוב מזונות הם נוקשים הרבה יותר מחוב אחר.

המערער נסמך על פסיקת ביה"ד הגדול בתיק 771520/6 משם עולה כי אין להחשיב את חוב הכתובה כחוב מזונות.

כמו כן נסמך המערער על פסיקת ביהמ"ש העליון בפס"ד 4033/98 בו כתב ביהמ"ש העליון כי חיוב הכתובה אינו כחיוב מזונות ולפיכך לא חלים עליו ההסדרים המיוחדים שנקבעו לשם ביצוע פסק דין מזונות.

בניתוח הגדרת החוב שלפנינו יש לדון משני פנים. תחילה יש לראות מהו מעמד החוב מבחינה הלכתית, ועפ"ז יש לדון גם בהשלכות מבחינת החוק האזרחי ואם יש בו סתירה לפסקי הדין שהובאו לעיל.

מחלוקת הראשונים והאחרונים בדין חיוב מזונות לגרושה

הנה בראשונים הובאה מחלוקת יסודית בעניין חיוב מזונות לגרושה. הרי"ף הביא את דברי הירושלמי שממנו נראה שיש חיוב מזונות לאחר הגירושין עד שהבעל ישלם את הכתובה עד הפרוטה האחרונה, אך טען ששיטת הבבלי היא לא כן. ואלו דבריו (ב"מ ו. מדפי הרי"ף):

"ירושלמי, ר' יוסנה בשם ר' אחא אמר אדם שגירש את אשתו ולא נתן לה כתובתה חייב במזונותיה עד שיתן לה פרוטה אחרונה א"ר יוסי מתני' אמרה כן מציאת אשתו שגירשה אף על פי שלא נתן לה כתובתה הרי היא שלה א"ר הושעיא שלא תאמר הואיל וחייב במזונותיה עד שיתן לה פרוטה אחרונה תהא מציאתה שלו לפום כן צריך מתני' ומסתברא לן דגמרא דילן לית ליה האי סברא דאי אית ליה האי סברא לא צריך לאוקומי מתני' במגורשת ואינה מגורשת ואשכחן סייעתא להאי סברא דילן בפרק שני דייני גזילות וכבר פירשנוה התם

כלומר, הרי"ף הוכיח מדברי הגמרא (ב"מ יב:) שהעמידה את חידוש המשנה שמציאת האשה לעצמה אע"פ שניזונית משל בעל, באופן שמגורשת ואינה מגורשת שאז חייב לזונה אבל אינו זוכה במציאתה. ואם הבבלי היה מסכים לשיטת הירושלמי שגם בגרושה היה חיוב לבעל לזון את אשתו עד שיפרע כתובתה, א"כ הגמרא הייתה יכולה להעמיד את המשנה בציור של אשה גרושה שאע"פ שבעלה חייב במזונותיה עכ"ז מציאתה לעצמה. ומכך שהגמרא מצאה אופנים אחרים, מוכח שהבבלי חולק על הירושלמי ולפיכך פסק הרי"ף כשיטת הבבלי שהבעל פטור מן המזונות אע"פ שעדיין לא שילם את מלא הכתובה.

אמנם שיטת הרא"ש שם (סימן לד) ששיטת הירושלמי נכונה להלכה ואין הבבלי חולק בזה. ובדחיית ראייתו של הרי"ף כתב בשם בעל העיטור:

"דגמרא דידן רבותא קמ"ל דאפילו מגורשת ואינה מגורשת מציאתה לעצמה ולא חיישינן לאיבה דאילו מגורשת לגמרי ליכא שום חידוש."

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ