אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ה"פ 2650-06-15 חכמי נ' מדינת ישראל ואח'

ה"פ 2650-06-15 חכמי נ' מדינת ישראל ואח'

תאריך פרסום : 04/07/2016 | גרסת הדפסה

ה"פ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
2650-06-15
30/05/2016
בפני השופט:
סגן נשיא ישעיהו שנלר

- נגד -
המבקשת:
1. לאה חכמי
2. יוסף אשר

עו"ד נורי קונפרטי
עו"ד יוסף אשר
המשיבות:
1. רשות מקרקעי ישראל
2. עיריית תל-אביב - יפו

עו"ד חגי לרון מפרקליטות מחוז ת"א (אזרחי)
עו"ד שירי אשכנזי
החלטה
 

 

1.ביום 1.6.15 הגישה המבקשת תובענה בדרך של המרצת פתיחה, לפיה התבקש בית המשפט להצהיר כי זכויות במקרקעין אשר הועברו בשנת 1944 לנציב העליון הבריטי למטרות ציבוריות - ונרשמו לימים על שם המשיבה 1 (להלן: רמ"י) - שייכות למבקשת, הזכאית כי הזכויות יושבו לה וירשמו על שמה.

 

2.לטענת המבקשת, בשנת 1942 ניתן תוקף לתוכנית מתאר מחוזית למחוז לוד - שסומנה R/6 - ולאחר מכן רכש מר יעקב מוגרבי ז"ל, שהמבקשת היא מיורשי יורשיו, זכויות "בחלקה ההיסטורית" המצויה בשטח התוכנית (ומיקומה הפיזי הוא בעיר תל-אביב - יפו, בסמוך לשדה דב). במועד קרוב, הכין מוגרבי ז"ל תוכנית איחוד וחלוקה - שסומנה R/96 - שחילקה את החלקה ההיסטורית למגרשים בשטח של כ-1,000 מ"ר. בהתאם להוראות סעיפים 12 ו-27 לפקודת בנין ערים, 1936, הפרישה תוכנית האיחוד וחלוקה כ-23,500 מ"ר (כ-23% משטח החלקה ההיסטורית) למטרות ציבוריות, ואלו נרשמו על שם הנציב העליון בנאמנות (ולימים נרשמו על שם רמ"י) - בלא שהבעלים קיבל תמורה כלשהי.

 

המבקשת פרטה בתובענה את השינויים התכנוניים שנעשו במקרקעין שהופרשו ("חלקות הנציב") וטענה כי משלא מומשו בהם המטרות הציבוריות, יש לראות את אותן מטרות כאילו שונו ובוטלו. משכך, יש להשיב את הזכויות באותם מקרקעין לבעלים המקוריים, או חליפיהם. המבקשת מוסיפה כי "שחזור זכויות מלא" במקרקעין נעשה "כעניין שבשגרה" לטובת בעלי זכויות במקרקעין סמוכים, לרבות בהתאם לאשר נפסק בה"פ 1374/06 חשין נ' מינהל מקרקעי ישראל, ולא שונה בערעור עליו - ע"א 1788/09 (להלן: "עניין חשין").

3.אין חולק כי בעקבות פסק הדין שניתן בעניין חשין פנתה המבקשת לבית משפט זה בהמרצת פתיחה בטענות דומות לאלו הנטענות כאן (ה"פ 50809-02-12). אולם, בעקבות חוות דעתו של כב' השופט טובי לפיה הסמכות העניינית לא נתונה לבית המשפט האזרחי אלא לבית המשפט הגבוה לצדק (להלן: בג"צ) או לבית המשפט לעניינים מינהליים, נמחקה התובענה.

בהמשך הגישה המבקשת עתירה מינהלית באותו עניין (עת"מ 16218-02-14) - עתירה שנמחקה אף היא, בהתאם להערות כב' השופטת סוקולוב אשר אף הן נסובו בעניין הסמכות העניינית (הגם שהדבר לא מצא ביטויו בפרוטוקול הדיון).

בעקבות האמור חזרה והגישה המבקשת את התובענה דנן - תוך שציינה את ההבדלים בין התובענות השונות.

 

4.בכתב תשובתה לתובענה טענה רמ"י, בין היתר, כי בית המשפט המוסמך לדון בתובענות שעניינן ביטול הפקעה עקב אי-מימוש של המטרה הציבורית כבענייננו הוא בג"צ - כהלכה שנפסקה ברע"א 5664/04 מדינת ישראל נ' בן גרא (10.3.05) (להלן: הלכת בן גרא).

 

5.מכל מקום, בדיון שנערך ללא נוכחות נציג רמ"י, לאור עיצומי הפרקליטות, הבהיר ב"כ המבקשת כי גם לשיטתו אין חולק כי הסמכות העניינית נתונה לבג"צ, הגם שלטענתו סמכות זו אינה ייחודית וכי אין לו התנגדות לחזור בו מהתובענה ובלבד שרמ"י לא תיטען לעניין הסמכות העניינית ככל שתוגש עתירה לבג"צ.

 

6.ואכן, רמ"י אישרה את האמור תוך שחזרה והדגישה כי הסמכות נתונה בנסיבות דנן אך ורק לבג"צ ושוב בהסתמך על הלכת בן גרא, ונפנה גם לאשר נקבע בפרשת צ'רני - ע"א 9379/03 צ'רני נ' מדינת ישראל, פ"ד סא(3) 822 (2006).

 

7.יוער כי בהלכת בן גרא נקבע כי בית המשפט לעניינים מינהליים הוא הערכאה המוסמכת לדון בהפקעות לפי חוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965, ואילו בג"צ הוא הערכאה הדנה בהפקעות לפי פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943. ואולם, בענייננו - ועל כך אין חולק - בוצעה ה"הפקעה" מכוח הוראות פקודת בנין ערים, 1936, וייתכן כי יש נפקות להבחנה זו.

 

8.בנוסף, עוד טרם ההכרעה בנושא הסמכות העניינית ציינה המבקשת כי אין היא עומדת על התביעה כנגד המשיבה 2 (להלן: העירייה), אשר צורפה לטענתה כמשיבה פורמלית בלבד, וכשהעירייה עומדת על פסיקת הוצאות לזכותה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ