אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> אין לראות בהוראות מכתב כצוואה בכתב יד

אין לראות בהוראות מכתב כצוואה בכתב יד

תאריך פרסום : 11/09/2007 | גרסת הדפסה

ע"מ
בית המשפט המחוזי חיפה
547-07
09/09/2007
בפני השופט:
1. שושנה שטמר
2. יצחק עמית
3. יעל וילנר


- נגד -
התובע:
אלמונית
עו"ד בועז קראוס ואח'
הנתבע:
פלונים
עו"ד פנינה אלרואי
פסק-דין

השופטת יעל וילנר:

רקע

1.         אלמונית ז"ל (להלן: " המנוחה") ערכה צוואה ביום 7.9.86 ובה ציוותה את רכושה לאחותה פלונית (להלן: " האחות"), למעט סך 3,000 $ אותם ציוותה לעמותת יד שרה. עוד ציוותה, כי במקרה והאחות תמות יחד איתה כתוצאה מתאונה או אסון, אזי,  במקום האחות, יירש אותה פלוני ז"ל שבנתיים הלך לעולמו ויורשתו היחידה היא המערערת (להלן: " הצוואה").

בו ביום, לאחר עריכת הצוואה, כתבה המנוחה מכתב בכתב ידה למערערים בו סיפרה להם כי היא והאחות מתכוונות לנסוע לטיול של חודש לחו"ל. בנוסף, והחשוב לענייננו, המנוחה דיווחה למערערים על עריכת הצוואה ומקום המצאה, וכן כי " אתם, לאחר  שהיא יורשת ראשונה, תהיו היורשים הבלעדיים..." (להלן: " המכתב").

2.         המנוחה נפטרה ביום 25.7.02 וזמן קצר לאחר מכן, ביום 15.10.02, ניתן צו לקיום הצוואה. האחות נפטרה אחריה, ביום 3.3.04, והותירה צוואה בה ציוותה חלק מעזבונה לגופים שונים וכן ציוותה מעיזבונה למערערים ולמשיבים, בחלקים שפורטו בצוואה. 

 

גדר המחלוקת

3.         עיזבונה של המנוחה כלל, בין היתר, דירה בטבעון (להלן - " הדירה") אשר הזכויות בה הועברו לאחות בהתאם להוראות צוואתה ומכוח צו קיום הצוואה שהוצא בזמנו. האחות הורישה בצוואתה חלק מרכושה לגופים שונים ויתרת הרכוש, לרבות הדירה, ציוותה למשיבים ולמערערים.

כפי שהובהר בדיון בפנינו, זכויות הבעלות בדירה זו הם במוקד הסכסוך שבפנינו.

 

ההליך בבית משפט קמא

4.         המערערים פנו לבית משפט קמא בבקשה לתיקון צו קיום הצוואה (שניתן כאמור עוד בשנת 2002) כך שבמקום הוראות הצוואה לפיה הם אמורים היו לרשת את המנוחה רק במקרה שהאחות תלך לעולמה ביחד עם המנוחה - בבחינת "יורש במקום יורש", יקויימו הוראות המכתב - כצוואה בכתב יד, לפיהן המערערים יורשים את המנוחה לאחר מות האחות - כ"יורש אחר יורש". לטענתם, במכתב מתקיימים כל הרכיבים הנדרשים כדי לקיימו כצוואה בכתב יד, ונוכח היותו מאוחר לצוואה - הרי שהוראותיו גוברות על הוראות הצוואה.

5.         המשיבים התנגדו לבקשה וטענו כי הצוואה מדברת בעד עצמה, והמכתב אינו מהווה צוואה. עוד טענו, כי המכתב אינו כולל הוראה של "יורש אחר יורש" וכי הוא אינו עומד בסתירה להוראות הצוואה.

 

פסק הדין של בית משפט קמא

6.         בית משפט קמא דחה את התביעה וקבע כי המכתב אינו מהווה צוואה בכתב יד שכן אין בו את גמירות הדעת הנדרשת לעריכת צוואה. נקבע כי סמיכות הזמנים בין כתיבת המכתב לעריכת הצוואה והמידע הכלול במכתב בדבר מקום המצאה של הצוואה, אינם מעידים על רצון לערוך צוואה חדשה, מה גם שאין זה סביר כי המנוחה תבקש לערוך צוואה סותרת בו ביום וזמן קצר כל-כך לאחר שטרחה וערכה צוואה בעדים אצל עורך דין. 

עוד נקבע כי בכל מקרה אין לראות במכתב הסדר של  "יורש אחר יורש" וכי המכתב נכתב על רקע חשש של המנוחה כי האחות והיא ולא תחזורנה מנסיעתם המשותפת לחו"ל, וכל 'תוקפו' של המכתב הוא לתקופת נסיעתן בלבד וממילא עם חזרתן לארץ בשלום, בטלות הוראות המכתב (להלן - " פסק הדין").

כנגד פסק הדין הוגש הערעור דנן.

הערעור

  1. טענתם העיקרית של המערערים היא כי יש לראות בהוראות המכתב כלי פרשני להתחקות אחר כוונת המנוחה כפי שבאה לידי ביטוי בצוואתה, וכי יש לפרש את הוראות הצוואה על פי הוראות המכתב. בנוסף, חוזרים המערערים על טענתם כי יש לראות בהוראות המכתב כצוואה בכתב יד הגוברות על הוראות הצוואה, ככל שיש סתירה בין השתיים.

8.         המשיבים סומכים ידיהם על פסק הדין של בית משפט קמא.

דיון

המכתב כצוואה בכתב יד

9.         אני סבורה כי צדק בית משפט קמא בקובעו כי אין לראות בהוראות המכתב כצוואה בכתב יד. המכתב נעדר את ה"נשמה" הנדרשת לצוואה, היינו - גמירות הדעת של המנוחה כי המסמך הספציפי יהווה צוואה (ראה כב' הנשיא ברק בפרשת טלמצ'יו להלן). לשון המכתב - " הייתי רוצה שתדעו כי הצוואה שלי נמצאת אצל עו"ד... " - מלמדת בברור כי המכתב נועד רק ליידע את המערערים אודות קיומה של הצוואה. נדגיש כי המכתב נכתב כאמור ביום שהמנוחה ערכה צוואה כדין, בעדים, במשרד עורכי דין ואין זה סביר כי במקביל תערוך המנוחה צוואה נוספת בכתב יד, תוך אזכור והפנייה לצוואתה שנערכה שעות ספורות קודם לכן.

פרשנות צוואה

10.        מכאן לשאלה העיקרית בערעור והיא ערכן של הוראות המכתב ככלי פרשנות המסייע בהתחקות אחר רצון המנוחה בצוואתה.

כללי

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ