עת"מ
בית המשפט המחוזי ירושלים
|
22315-07-11
20/02/2012
|
בפני השופט:
נאוה בן-אור
|
- נגד - |
התובע:
שרה שפס וינקלר עו"ד רחלי צוריאנו ואח'
|
הנתבע:
מדינת ישראל-משרד הבריאות עו"ד רנאד עיד
|
פסק-דין |
1. עניינה של העתירה הוא בהחלטת כב' השופט בדימוס ו' זיילר מיום 19.5.11, מכוח סמכויות שר הבריאות לפי סעיף 19 ב' לפקודת המיילדות (להלן:
הפקודה) שהואצלו לו, ולפיה חטאה העותרת, מיילדת מוסמכת, ברשלנות חמורה ובהתנהגות שאינה הולמת את המקצוע, ומשכך הורה על התליית רישיון המיילדת שלה לפרק זמן של חצי שנה.
2. ביום 17.4.07, הוגשה כנגד העותרת קובלנה לפי סעיף 7(1) לפקודה, שייחסה לה שתי עבירות משמעת. העבירה האחת, גילוי התנהגות שאינה הולמת את מקצוע המיילדות והאחרת, רשלנות חמורה במילוי תפקידה, והכל בגין התנהלותה בשני אירועים של לידות בית שאירעו, האחד בחודש יוני 2005 והאחר בחודש יולי 2005. בעקבות הגשת הקובלנה, הקים שר הבריאות ועדה שתיבחן את פרטיה ותמליץ את המלצותיה בפניו. עם סיום עבודת הוועדה, הגישה דו"ח לכב' השופט זיילר, אליו הואצלו כאמור סמכויות שר הבריאות. בדו"ח המליצה הוועדה להרשיע את העותרת בכל עבירות המשמעת שיוחסו לה, וכן המליצה את המלצותיה לעניין אמצעי המשמעת הראויים. לאחר שעיין בדו"ח, החליט כב' השופט זיילר לזכות את העותרת מכל הסעיפים שיוחסו לה בקובלנה למעט עניין אחד שיפורט להלן. כאמור, כב' השופט זיילר החליט על התליית רישיונה של העותרת לחצי שנה. מכאן העתירה.
3. פרטי הקובלנה כפי שנוסחו על ידי ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, במכתבו לשר הבריאות מיום 17.4.07 (נספח א' לכתב התשובה), הם אלה:
"
1.
פרשה ראשונה
א. הנקבלת הוזמנה לביצוע לידת בית בגב' ... (להלן: היולדת 1) שהיתה בהיריון שלישי, בשבוע 41 + 4 ימים. מהלך ההיריון היה תקין. עם זאת, יצוין כי במהלך ההיריון אובחן
GROUP B STREP
(
GBS
) חיובי, אשר טופל בטיפול הומאופאטי. יצוין כי
GBS
הינה מחלה חיידקית שיושב בתעלת הלידה העלול לפגוע ביילוד בעת הלידה ויכול לגרום לנזקים קשים מאוד ומהווה התוויה נגד לידת בית.
ב. ביום 12.7.05, לאחר שנקראה על ידי היולדת בעקבות ירידת מים ותחילת צירים, הנקבלת הגיעה לביתה בשעה 00:30. נמסר לנקבלת טלפונית כי ירדו מים בעלי גוון קצת ירקרק. יצוין כי מים ירקרקים משמעותם מים מקוניאליים. בבדיקה נמצאת היולדת 1 בפתיחה של 4 ס"מ...
ג. יצוין כי הופעת מים מקוניאליים בלידה מצריכה היערכות לטיפול מיידי ביילוד... במקרה זה לא נערכה המיילדת מראש לטיפול מסוג זה ואין גם כל תיעוד בנוגע לפעולות ניטור בתכיפות גבוהה יותר טרם הלידה.
ד. היולדת 1 הגיעה לפתיחה מלאה בשעה 01:35. בשעה 01:44 נולדה תינוקת עם חבל טבור כרוך 3 פעמים סביב הצוואר וסביב הגוף, חיוורת עם טונוס ירוד, אפגר 0.
ה. לאחר שנתנה לתינוקת סיכוי להתחיל לנשום בעצמה, החלה הנקבלת בהחייאה... ונקרא אמבולנס. יצוין כי הנקבלת לא הכינה את ציוד ההחייאה עם הגיעה לבית היולדת וטרם הלידה, דבר שדרש חיפוש בתוך תיקי הציוד וגרם לאובדן זמן יקר.
ו. צוות מד"א הגיע לבית בשעה 01:56 ומצא תינוקת מחוברת לאם בחבל הטבור, עם דופק ללא נשימה. הצוות החל בפעולות החייאה והתינוקת הועברה לבית חולים רמב"ם ואושפזה בטיפול נמרץ יילודים.
ז. ...
2.
פרשה שנייה
א. גב' ... (להלן: היולדת 2) הזמינה את הנקבלת לצורך ביצוע לידת בית. המדובר בהיריון שני כאשר לידה ראשונה התקיימה בבית חולים ברזילאי בניתוח קיסרי בשבוע 40. מהלך ההיריון הנוכחי היה תקין והיולדת 2 היתה בשבוע 39 + 5 ימים.
ב. יצוין כי ביצוע לידת בית ליולדת לאחר ניתוח קיסרי (
V-BAC
) כרוך בסיכונים ליולדת ולעובר כגון קרע ברחם שעלול להוביל למות העובר ולפגיעה קשה בו, איבוד הרחם ועוד, ומהווה התוויית נגד לביצוע לידת בית בהתאם לנהלי ארגון אמה"י - ארגון מיילדות הבית בישראל מיום 30.10.05. עוד יצוין כי ביצוע
V-BAC
בבית חולים נעשה במשנה זהירות לרבות מעקב קפדני אחר התקדמות הלידה, ניטור רציף של העובר ופעולות נוספות להערכת מצב האם והעובר לאורך כל הלידה. ביצוע
V-BAC
בבית עלול למנוע מתן מענה הולם במידה ומתרחש סיבוך או אם מתעוררת בעיה המצריכה טיפול מיידי. היולדת 2 פנתה לנקבלת לאחר שמיילדת אחרת הודיעה כי לא היתה מוכנה לקחת על עצמה סיכון של ביצוע לידת
V-BAC
בבית.
ג. ביום 3.6.05, הנקבלת הגיעה לביתה של היולדת 2 בשעה 00:45 בעקבות קריאה טלפונית לאחר התחלת צירים וירידת מים צבועים. יצוין כי מים צבועים מהווים נורה אדומה לגבי מצבו של העובר ונדרשת השגחה והתייחסות לכך. בטרם הגיעה היולדת 2 לפתיחה מלאה, נצפתה היחלשות הצירים. היולדת 2 הגיעה לפתיחה מלאה בשעה 08:00 ביום 4.6.05.
ד. לאחר היחלשות הצירים, הציעה הנקבלת בשעה 10:00 לערך להעביר את היולדת 2 לבית חולים, אך הוחלט להמתין לאחר שהיולדת 2 ביקשה זמן למנוחה וצבירת כוחות מחודשים. הנקבלת ביצעה פעולות לחיזוק הצירים והיולדת טופלה בתרופות הומאופטיות, מנוחה ודמיון מודרך. יצוין כי תופעה של היחלשות הצירים מאפיינת קרע של הרחם ומחייבת התייחסות כאילו קיים קרע כזה, בעיקר אצל יולדת שעברה ניתוח קיסרי בעבר.
ה. בשעה 11:30, שלוש וחצי שעות לאחר פתיחה מלאה, לאחר צנתור שלפוחית השתן, חודשו הצירים, אך אלה נחלשו שוב אחרי זמן קצר.
ו. רק בשעה 12:30, ארבע וחצי שעות לאחר פתיחה מלאה, פונתה היולדת 2 לבית חולים בני ציון.
ז. בשעה 15:30 ילדה היולדת 2 בת בריאה בניתוח קיסרי.