חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

עו"ד אהוד שטיין מתראיין לאתר "פסקדין"

מאת: אורנית אבני-גורטלר, עו"ד | תאריך פרסום : 22/09/2008 12:00:00 | גרסת הדפסה

ש: אתה מוכר כאחד מעורכי הדין הבולטים בישראל, איך תגדיר את תחומי התמחותך?

ת: מאז תחילת דרכי המקצועית כעורך דין במשרדו של מורי ורבי עו"ד גד נשיץ אני עוסק בדיני הנזיקין והביטוח. בעשר השנים האחרונות אני מתמקד יותר בהגנה על עורכי דין, אשר מוגשות נגדם תביעות נזיקין בשל טענות התרשלות ואי מלוי חובות כלפי לקוחותיהם וכלפי צדדים שלישים אשר באו במגע עם לקוחותיהם של עורכי הדין. ההגנה על עורכי הדין היא מטעם מבטחיהם ואף מטעם עצמם כאשר אינם מבוטחים. משכך הרי שתחומי התמחותי הורחבו לאותם נושאים בהם עוסקת התביעה נגד עורכי הדין המיוצגים בתחומי המיסוי, מעמד אישי, מקרקעין, נאמנויות, הוצאה לפועל וכד', ולמעשה כל תחום התמחות משפטית שניתן להעלותו על הדעת, ואשר מוגשות במסגרתו תביעות אחריות מקצועית כנגד עורכי דין וכנגד רואי חשבון, מהנדסים, מודדים ובעלי מקצועות חופשיים .

ש: מה לדעתך היו ההישגים של המשפט הישראלי בתחומי התמחותך?

ת: בהתייחס לתחום הנזיקין הכללי, הרי ששיטת המשפט הישראלית מעניקה מזור ,כספי כמובן, בנדיבות לנפגעים מעוולות. מעגל הניזוקים הורחב בפסיקות מקלות של בית המשפט (כמו למשל הלכת אל סוחא לפיצוי הקרוב הנעדר, הלכת אטינגר בעניין השנים האבודות), ומגמת ההתרחבות נמשכת. על אף שבתי המשפט בארץ לא פוסקים (עדיין ????) פיצויים עונשיים, הרי שביחס למערכות המשפט המקבילות לשלנו, מערכת הפיצוי הישראלית, היא מערכת מתקדמת וליברלית. אין לי ספק, כי מערכת המשפט מיטיבה עם הנפגע, מפצה אותו על נזקיו, ומקילה עליו את ההתנהלות מול הבירוקרטיה השלטונית או המוניציפלית הישראלית האמורה אף היא להעניק לנפגעי עוולות סיוע בתחומי השיקום והסיעוד. דהיינו, מערכת המשפט הישראלית יעילה משמעותית מהמערכות השלטוניות האחרות בתחום הסיוע לנפגעים. זה ההישג הבולט של מערכת המשפט הישראלית בתחום הנזיקין.

ש: ומהצד השני של המטבע- מאילו דברים במשפט הישראלי בכלל ובתחום בו אתה עוסק בפרט, אתה מאוכזב?

ת: האכזבה היא בעיקר מריבוי תביעות הסרק ומהיחס הסלחני של מערכת השיפוט למגישי תביעות הסרק. כפי שיש לפתוח את דלתות המערכת בפני הבאים בידיים נקיות, יש לנקוט בצעדים לא מתפשרים כנגד מגישי תביעות סרק אשר הזמן שהמערכת מקדישה לטיפול בתביעותיהם גורם לעיכוב בטיפול בתביעותיהם של הזכאים האמיתיים.

בכל הזהירות והצניעות אני יכול לומר, שמתוך התביעות שהוגשו כנגד עורכי דין בגין התרשלות מקצועית, בהן ייצגתי את עורכי הדין הנתבעים וההליך המשפטי נוהל עד פסק דין, למעלה מ 90% הסתיימו בדחית התביעה לגופה. זה מצביע על מצב בלתי נסבל, ואני מאמין שחינוך הציבור (התובעים ועורכי הדין המייצגים אותם) על ידי חיוב בהוצאות גבוהות יכול למנוע תופעה זאת, שכן סלחנות בעניין זה פועלת לרעת מערכת המשפט.

ש: אם המושג קריסה בתחום משפטי אמור לבטא תוצאות משפטיות בלתי סבירות, חוסר יציבות, חוסר אפשרות לצפות תוצאות משפטיות, רגרסיה מושגית ורעיונית; האם לדעתך קיימת סכנת קריסה של המשפט בישראל בתחום בו אתה עוסק?

ת: מערכת השיפוט בעניינים אזרחים מתפקדת, ואין בה סימני קריסה הנראים לי כמי שמבקר במערכת המשפט כמעט מידי יום. כמובן, שתוספת שופטים טובים, יעילים, ראויים, מתקנים ונאותים היתה מזרזת את ההליכים ובהכרח מחזקת את האמון במערכת המשפט.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש את הקושי הגדול של המערכת המשפטית, כפי ראות עיני, הבאה לידי ביטוי בעיסוק בתביעות סרק הפוגעות ביעילות ובמתן מענה ענייני למדייני אמת.

ש: מה דעתך על תפקוד בית המשפט העליון בתחום/ים בו/בהם אתה עוסק?

ת: חונכתי לראות בבית המשפט בכלל ובבית המשפט העליון בפרט קודש הקדשים, וכך אני רואה אותו עד היום ולעולם. ראיתי בימי חלדי שופטים טועים (והמדובר גם בטעויות של ממש) בכל הערכאות וגם בבית המשפט העליון. אלא שערכאת ערעור עליונה, למעשה, אינה טועה לעולם, ולו רק משום שאין מי שיקבע כי טעתה.

אני מקווה שלימים תוקם ערכאת ערעור עליונה שתעסוק יותר בחול ולא בקודש כך שהמועד בין מתן פסק הדין לבין הדיון בערעור יהיה קצר.

ש: האם לדעתך יש בבית המשפט העליון די שופטים המתמחים בתחום/י עיסוקך, והאם יכול כיום בית המשפט העליון לתת מענה לבעיות משפטיות מורכבות בתחום/ים זה/אלה ובאילו מהם?

ת: אין תחום ואין מורכבות שבית המשפט העליון לא יכול לתת לה מענה

ש: מה לדעתך יש לעשות כדי לחזק את מעמדו של בית המשפט העליון ואת יכולתו לתת מענה לתיקים המשפטיים בתחום/י התמחותך אליהם הוא נדרש?

ת: מעמדו של בית המשפט העליון איתן ואינו דורש חיזוק בודאי ככל שהדברים נוגעים בדיונים בערעורים האזרחיים לגופם. טוב היה לדעתי אילו הייתה מוקמת ערכאת ערעור מעל ערכאה דיונית אחת, אשר הייתה מכריעה בערעורים ומעבירה מקרים הנראים לה ראויים לדיון וליבון. אין זה נכון להעסיק את בית המשפט העליון בתיקי הנזיקין אשר מרבים לערער בהם בשאלת גובה הנזק

ש: איזו השפעה יש, לדעתך, על היריבות המתוקשרת בין שר המשפטים, דניאל פרידמן, לבין נשיאת בית-המשפט העליון דורית בייניש, על מערכת המשפט?

תש: שר המשפטים הנוכחי הוא משפטן מעולה שבמעולים, ראש לאריות, ועל כך אין חולק. אולם, זה לא תמיד המצב והיו שרי משפטים ויהיו שרי משפטים בעתיד שאינם משפטנים.

חילוקי דעות עניינים הם בהחלט לגיטימיים אולם ניהולם התקשורתי הרה אסון. חילוקי דעות בין שר משפטים לנשיא בית המשפט העליון מחייבים את השר לסגת גם אם בנושאים אילו או אחרים דעתו היא הדעה הנכונה יותר. נשיא בית המשפט העליון ממלא תפקיד ראשון במעלה, וכל עוד הנשיא פועל בהתאם לחוק ולרוחו של החוק , על דעתו של שר המשפטים לסגת מפני דעת הנשיא.

ש: בכל הקשור למשפט התחומי בהם אתה עוסק, לאילו שינויים מיידיים ולטווח ארוך יותר אתה מייחל ומצפה?

ת: אינני צופה שינויים מרחיקי לכת בהליכי הליטיגציה, אולם אני מייחל לקיצור ההמתנה לשמיעת ולסיום ההליכים. יש להפנים ולהטמיע את החיוב בשמיעת משפט מיום ליום עד סיומו.

אני לא יכול שלא לציין את ניהול ההליכים המשפטיים בפני השופט זיילר, אשר כהן כנשיא בית המשפט המחוזי בירושלים. הדיון הייה מתחיל ומסתיים באותו יום או למחרת, ויש להניח, כי התוצאה הייתה, זהה לתוצאה בה היינו מוצאים עצמנו לאחר חודשים ושנים.

ש: במה לדעתך אתה תרמת אישית להתפתחות המשפט בישראל? (ציין תקדים , פסק דין עקרוני, יוזמת חקיקה)?

ת: רשמתי על שמי, וזאת מיומי הראשון כעורך דין ועד היום, מאות פסקי דין בנושאים מגוונים בנזיקין, בביטוח ואף בתחומים אחרים. אני רואה את תרומתי לא בפסקי הדין ובהלכות שהרי הם יציר השופטים, אלא בהופעה היומיומית המכובדת בערכאות השונות, ביצוג נאמן של לקוחותי ובסיוע לבית המשפט להגיע לתוצאה הנכונה, תוך שמירת כבוד המקצוע וכבוד המערכת.

ש: מה אתה מאחל לעצמך מבחינה מקצועית לרגל השנה החדשה?

ת: להמשיך, אלא מה????


* עו"ד אורנית אבני-גורטלר ממשרד עוה"ד אלטשולר - ולנר, מנהלת התכנים באתר המשפט הישראלי www.PsakDin.co.il.

** כל המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברים ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כשלהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ