אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק ברע 19/08

פסק-דין בתיק ברע 19/08

תאריך פרסום : 25/08/2009 | גרסת הדפסה

בר"ע
בית המשפט המחוזי נצרת
19-08
11/09/2008
בפני השופט:
אברהם אברהם

- נגד -
התובע:
1. הקרן הקיימת לישראל
2. מדינת ישראל - האפוטרופוס לנכסי נפקדים
3. מדינת ישראל - מינהל מקרקעי ישראל בשם רשות הפיתוח
4. מדינת ישראל - לשכת הסדר מקרקעין
5. מדינת ישראל - רשם המקרקעין

הנתבע:
1. עזבון המנוח פריד דאוד סלימאן נאסר
2. הימנותא בע"מ

פסק-דין

המבקשות תבעו את המשיב 1 ('המשיב') בבית משפט השלום כי יסלק את ידו ממקרקעין כלשהם. זכותן של המבקשות במקרקעין נתעגנה ונרשמה במסגרת הליכי הסדר במקרקעין, שנסתיימו בהסכם פשרה, שקיבל תוקף של פסק דין של בית המשפט המחוזי בחיפה.

המשיב התגונן מפני התביעה, והוסיף לה תביעה שכנגד, בה הוא עותר לבטל את הסכם הפשרה ואת פסק הדין של בית המשפט המחוזי בחיפה שאישר אותו, והכל על שום שלטענתו הוא הושג בהטעיה מצד המבקשות או מי מהן כלפי אביו (הטוען לזכויות בשעתו), ועוד כיו"ב טענות לבטלות הסכם הפשרה.

בתגובה ביקשו המבקשות לסלק על הסף את התביעה שכנגד, מטעמים שונים, ובהם העדר סמכות עניינית. השופט קמא דחה את בקשתן, והותיר את התביעה שכנגד על כנה. על כך באה בקשת הרשות לערער. המשיב נתבקש ליתן את תשובתו לבקשה, וכך עשה.

החלטתי לדון בבקשה כאילו ניתנה הרשות, והוגש ערעור על פיה.

טענות אחדות עמדו למבקשות בפני בית המשפט קמא. המרכזית שבהן היא טענה להעדר סמכות עניינית לבית משפט השלום. ואמנם, דעתי כדעת המבקשות בסוגיה זו, בית משפט השלום נעדר סמכות לבטל פסק דין של בית משפט מחוזי, שאישר הסכם פשרה בהליכי הסדר במקרקעין. את טעמיי אתן עתה.

ובכן ראשית אומר, כי ביטולו של פסק דין שניתן בהסכמה יכול להיעשות על ידי הגשת תביעה עצמאית לבית משפט מוסמך, ובית המשפט המוסמך היא מי שנתן את פסק הדין (ע"א 4272/91 ברבי נ' ברבי, פד"י מח(4) 689). בעניין שלפנינו זהו בית המשפט המחוזי בחיפה.

ואף על פי כן נותרת לבירור השאלה, האם יש בידי בית משפט השלום לדון בביטולו של פסק הדין, במסגרת הסמכות הנתונה לו לדון ב"תביעה שכנגד לתביעה אזרחית, שנושאן אחד או שהן נובעות מאותן הנסיבות, יהיה שוויו של נושא התביעה שכנגד אשר יהיה", כאמור בסעיף 51(א)(4) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 ('החוק'). השופט קמא סבר, כי נושאן של תביעת המבקשות ותביעת המשיב אחד הוא, וכי הן נובעות מאותן נסיבות, ומשום כך יש בידו סמכות לדון בתביעה שכנגד. הוא נסמך במסקנתו זו על ההלכה, לפיה בתביעה לפירוק שיתוף יש בידי בית משפט השלום לדון בתביעה שכנגד, שביקשה לאכוף הסכם מכר במקרקעין.

ובכן, כאמור, לטעמי אין בידי בית המשפט קמא סמכות לדון בתביעה שכנגד, שעניינה ביטולו של פסק דין שניתן בידי בית משפט מחוזי, לא כל שכן כאשר מדובר בפסק דין שניתן בהליכי הסדר. בעיקרו של דבר, אין בידי ערכאה פלונית לבטל פסק דין שנתנה ערכאה גבוהה ממנה. כה נאמר בע"א 4272/91 הנ"ל מפי כב' השופט ג' בך:

" תביעה שעניינה ביטול של הסכם אשר קיבל תוקף של פסק-דין ... יש להגיש לבית המשפט אשר נתן את פסק הדין, ואין להביא לביטול ההסכם בערכאה אחרת.

... בתביעה לביטול הסכם שקיבל תוקף של פסק-דין יש משום תקיפה ישירה של פסק הדין, מאחר שביטול ההסכם מביא בהכרח לביטול פסק הדין, ולפיכך יש להשאיר זאת בידי הערכאה אשר נתנה אותו פסק-דין..."

יכול, ולשונה של הוראת סעיף 51(א)(4) לחוק עשויה לסבול פירוש, לפיו נושאה של תביעה שכנגד לביטול פסק דין של ערכאה אחרת הוא כנושאה של התביעה העיקרית שעניינה סילוק ידו של התובע שכנגד מהמקרקעין, שכן מדובר באותם מקרקעין בשתי התובענות. אלא שפירוש שכזה איננו מתיישב עם עקרונות יסוד שיש להביא בחשבון, כגון שערכאה נמוכה אינה מבטלת פסק דין שניתן בערכאה גבוהה יותר, לא כל שכן פסק דין שניתן בהליכי הסדר. בעניין שלפנינו - אם ידון בית משפט השלום בתובענה שכנגד ויקבל את הסעד המבוקש בה, קרי יבטל את פסק הדין שאישר את הסכם הפשרה, זה שסיים הליכי הסדר במקרקעין, משמעות הדבר תהא פתיחתם של הליכי ההסדר מראשיתם, על מנת לברר מחדש את תזכירי התביעה שהגיש כל טוען לזכות במקרקעין. משום הטעמים הללו סברתי, כי פירוש נכון של התנאי הקבוע בסעיף 51(א)(4) לחוק מחייב את המסקנה, לפיה נושאה של תביעה לסילוק יד ממקרקעין איננו כנושאה של תביעה [שכנגד] לביטול פסק דין של בית משפט מחוזי, שפסק בהליכי הסדר במקרקעין, ואלו אינן נובעות מאותן נסיבות.

בהחלטתו ביקש בית משפט השלום להיבנות גם מהוראת סעיף 76 לחוק, שעניינה סמכות שבגררא. לפי טעמי אין להוראת סעיף זה נגיעה לענייננו, באשר אנו מדברים על סילוק על הסף של התביעה שכנגד מחמת חוסר סמכות עניינית, ולא בשאלה, האם יש בידי בית משפט השלום לדון, במסגרת התביעה העיקרית, בטענת הגנה של המשיב אודות תקפותו של הסכם הפשרה שהיה לפסק דין. אינני אומר בכך, כי יש מקום שבית משפט השלום ידון, לפי סמכותו הנגררת, ובמסגרת התביעה העיקרית, בשאלת תקפותו של הסכם הפשרה. שאלה זו הנני מותיר לעת מצוא.

משום כל הטעמים הללו הנני מקבל את הבקשה, מבטל את החלטת בית משפט השלום ומורה על מחיקת התביעה שכנגד שהגיש המשיב - על הסף. המשיב ישא בהוצאותיהן של המבקשות בסך כולל של 10,000 ש"ח.

ניתן היום י"א באלול, תשס"ח (11 בספטמבר 2008) בהעדר הצדדים.

המזכירות תמציא העתקים לב"כ הצדדים.

אברהם אברהם, שופט

000019/08ברע054 איתי בהלול-גור

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ