אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> יצחק בר זכאי נ' המוסד לביטוח לאומי

יצחק בר זכאי נ' המוסד לביטוח לאומי

תאריך פרסום : 27/06/2017 | גרסת הדפסה

עב"ל
בית דין ארצי לעבודה
16234-03-15
19/06/2017
בפני הרכב השופטים:
1. השופטת לאה גליקסמן
2. השופט אילן איטח
3. השופטת סיגל דוידוב מוטולה


- נגד -
המערער:
יצחק בר זכאי
המשיב:
המוסד לביטוח לאומי
עו"ד יפה רוטשילד
פסק דין

השופטת לאה גליקסמן:

  • ערעור זה סב על פסק דינו של בית הדין האזורי בירושלים (סגן הנשיאה (כתוארו דאז) אייל אברהמי ונציגי הציבור גב' שרה פנסו ומר אברהם סנפירי; בל 27895-10-13), שבו נדחתה תביעתו של המערער לגמלת הבטחת הכנסה לתקופה יולי 2013 עד דצמבר 2013 בשל בעלות ברכב. נציין, כי מאז חודש ינואר 2014 קיבל המערער גמלת הבטחת הכנסה.

     

    הרקע לערעור: 

  • כידוע, בית המשפט העליון פסק בעניין חסן [בג"צ 10662/04, 3282/05, 7804/05 סלאח חסן נ' המוסד לביטוח לאומי (28.2.2012); להלן – בג"צ חסן] כי -

    ".. הוראת סעיף 9א(ב) לחוק הבטחת הכנסה, לפיה יש לראות בבעלות ברכב או שימוש בו כהכנסה שסכומה אינו נמוך מגובה הגמלה, פוגעת בזכות לקיום מינימאלי בכבוד פגיעה שאינה מידתית. שלילתה של רשת המגן האחרונה הדרושה להבטחת קיום אנושי בכבוד מאלה הזקוקים לה ביותר, ובאופן גורף וכוללני, סותרת את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. התוצאה המתבקשת היא כי יש להכריז על בטלותו של סעיף 9א(ב) לחוק הבטחת הכנסה".

  • בבג"צ חסן עמד בית המשפט העליון על כך שניתן להגשים את התכלית החקיקתית העומדת ביסוד סעיף 9א(ב) לחוק הבטחת הכנסה, התשמ"א – 1980 (להלן – חוק הבטחת הכנסה), דהיינו התחשבות בהכנסתו של התובע גמלת הבטחת הכנסה, במספר דרכים שיש ביכולתן להגשים את התכלית החקיקתית תוך פגיעה מועטה יותר, ואף העדר פגיעה כלל, בזכות החוקתית לקיום מינימאלי בכבוד. אחת דרכים שהוצעו (סעיף 64 לחוות דעתה של הנשיאה (בדימוס) ביניש) עת מדובר ברכב הנמצא בבעלות תובע גמלת הבטחת הכנסה הייתה לקבוע מדרג המביא בחשבון את שווי הרכב, כך שהגמלה תישלל רק ממי ששווי רכבו עולה על שיעור מסוים, שיחד עם הוצאות התחזוקה השוטפות יש בו כדי לשקף את מצבו הכלכלי של תובע הגמלה.

  • בעקבות הפסיקה בבג"צ חסן תוקן סעיף 9א לחוק הבטחת הכנסה ונקבע בו (בסעיף 9א(ב)) כי –

    תובע שהוא בעל שני כלי רכב או יותר או שהוא בעל רכב ששוויו עולה על סכום שקבע השר, לא יהיה זכאי לגמלה לפי חוק זה; הסכום האמור יעודכן באופן ובמועד שיקבע השר.

  • בדברי ההסבר להצעת החוק, לאחר סקירת הוראות הדין הקודם ופסק דינו של בית המשפט העליון בעניין חסן נאמר כך:

    "אשר על כן מוצע להחליף את סעיפים קטנים (א) ו- (ב) שבסעיף 9א לחוק, לבטל את החזקה החלוטה לפיה בעלות ברכב שוללת את הזכות לגמלה, ולקבוע בסעיף קטן (ב) המוצע כי רק מי שיש לו שני רכבים או רכב ששוויו עולה על סכום שקבע שר הרווחה והשירותים החברתיים (להלןהשר) לא יהיה זכאי לגמלה לפי החוק. לגבי רכב ששוויו עד לסכום שקבע השר כאמור, סעיף קטן (ב1) המוצע קובע כי השר יהיה מוסמך לקבוע בתקנות מנגנון של הפחתה מדורגת מהגמלה, בהתאם לשווי הרכב שבהחזקת התובע ותוך התחשבות במשתנים נוספים כגון גיל התובע או הכנסתו מעבודה".

  • בהמשך לכך, בתקנה 10ב לתקנות הבטחת הכנסה, תשמ"ב – 1982 (להלן - תקנות הבטחת הכנסה) כנוסחה בתקופה הרלוונטית לתביעתו של המערער (יולי 2013 עד דצמבר 2013) נקבע כך:

    תובע שהוא בעל רכב ששוויו עולה על 40,000 שקלים חדשים, לא זכאי לגמלה, כאמור בסעיף 9א(ב) לחוק; על הסכום האמור תחול תקנה 10(ד); בתקנה זו,"'שווי הרכב" – כהגדרתו בתקנה 10(ג).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ