אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ל' נ' ממונה על חדלות פירעון – מחוז תל אביב ואח'

ל' נ' ממונה על חדלות פירעון – מחוז תל אביב ואח'

תאריך פרסום : 11/04/2021 | גרסת הדפסה

חדל"פ
בית משפט השלום תל אביב - יפו
49818-01-20
30/03/2021
בפני השופט:
דן סעדון

- נגד -
מבקשים:
א.ל.
עו"ד הילה נדב
משיבים:
1. ממונה על חדלות פירעון – מחוז תל אביב
2. אלונה בומגרטן (נאמן)
3. י.ק.

החלטה
 

 

לפני המלצת הממונה למתן צו שיקום כלכלי לחייב ובקשת המבקש (להלן: "החייב") לכלול את חוב מזונות שצבר עד מועד מתן צו פתיחת ההליכים (בסך כ-237,000 ₪) בגדר ההפטר שיינתן לו לפי סעיף 175 (ב)(2) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח – 2018 (להלן: "החוק").

  1. החייב ומשיבה 3 (להלן: "הגרושה") התגרשו זמ"ז ביום 1.4.2010. אותה עת היו להם שני ילדים קטינים, בן ובת. החייב חויב לשלם מזונות לקטינים בסך 2600 ₪ לחודש. בתקופה משנת 2010 עד 2016 נקבעה כי לחייב ולגרושה תהא משמורת משותפת על הקטינים. לאחר מכן הועברו הקטינים למשמורת מלאה של החייב.

  2. ביום 23.3.20 ניתן צו פתיחת הליכים בעניינו של החייב והושת עליו צו חיוב חודשי בסך 700 ₪ לחודש. במקביל, צבר החייב עד אותו מועד חוב מזונות שלא שולם המהווה חוב בדין קדימה (להלן: "חוב מזונות העבר") בסך כ-237,000 ₪.

  3. בהמלצת הממונה לצו שיקום כלכלי צוין כי החייב עובד עבודות מזדמנות, ללא מעסיק קבוע ונעזר בבני משפחה. החייב טען כי הסתבכותו נבעה מכך שהתקשה להתפרנס לאחר גירושיו משום שהפך למשמורן בלעדי על הקטינים בטרם ניתנה החלטת בית המשפט המקנה לו משמורת בלעדית על הקטינים. הנאמנת סברה כי החייב, המשתכר מדי חודש סך כ- 2000 ₪ אינו ממצה את כושר השתכרותו. מיצוי כזה אמור להוביל להשתכרות חודשית של כ-6000 ₪. כך או כך, המלצת הממונה היא ליתן לחייב צו שיקום כלכלי לפיו יוסיף לקופת הנשייה 36 תשלומים חודשיים בסך 700 ₪ כל תשלום (25,200 ₪) ויסדיר תשלום אחד בפיגור (700 ₪).

  4. החייב ביקש כי ההפטר שיינתן לו יחול על חוב מזונות העבר מן הטעם כי הקטינים עברו להתגורר עמו באופן בלעדי והוא דאג לכל מחסורם בטרם ניתנה לעניין משמורתו הבלעדית החלטה פורמלית של בית המשפט. בד בבד, מציין החייב, המשיכה הגרושה לגבות (שלא כדין) תשלומי מל"ל על פי זכאותה (הפורמלית) למזונות לפי פסק הדין.

  5. בדיון שהתקיים בהמלצת הממונה לצו שיקום כלכלי ציין ב"כ הנאמנת כי עד שנת 2016 שהו הקטינים, הלכה למעשה, במשמורת משותפת של החייב והגרושה ואין עילה לפטור את החייב מחובתו לזון את ילדיו הקטינים ביחס לאותה תקופה.

  6. ב"כ החייב העלתה שתי טענות חלופיות. האחת, טענת קיזוז לפיה ראוי לקזז מחוב מזונות העבר סך מוערך של כ- 80,000 ₪ המשקף מזונות בסך חודשי של 2600 ₪ למשך 31 חודשים בצירוף זכאות לקצבת ילדים (ממועד העברת הילדים למשמורת בלעדית של החייב עד הגיעם לבגירות). לחלופין, טענה ב"כ החייב, נסיבות המקרה עונות לתבחינים שנקבעו בהלכה הפסוקה בנוגע להפטר שיינתן בנסיבות חריגות מחוב מזונות עבר.

  7. הגרושה, שלא נכחה בדיון, התייחסה בכתב לעתירת החייב להחיל את ההפטר על חוב מזונות העבר. הגרושה התנגדה לעתירה. היא ציינה כי התבחינים שנקבעו בע"א 5628/14 סלימאן נ' סלימאן אינם מתקיימים בנסיבות המקרה דנא ואין כל הצדקה לכלול את חוב מזונות העבר בגדר ההפטר שיינתן לחייב. בין היתר, טענה הגרושה, מדובר בחייב צעיר (יחסית) ובריא, ללא קטינים סמוכים על שולחנו, ללא הוצאות דיור שאינו ממצה את כושר השתכרותו (כפי שסברה גם הנאמנת כאמור בהמלצת הממונה).

  8. הנאמנת, לאחר שערכה בירורים מסוימים, שינתה במידת מה מן העמדה שהציגה בדיון שהתקיים וטענה כי מתקיימות נסיבות המצדיקות להחיל את ההפטר שיינתן גם על חוב מזונות העבר, כפוף לוויתור החייב על זכות התביעה למזונות שהומחתה לו על ידי ילדיו.

    השיקולים ביסוד עמדת הנאמנת הם אלה: ראשית, הקטינים בגרו. חוב מזונות העבר לא נועד לסיפוק צרכי קיום אלא לובש אופי של חוב כספי רגיל. שנית, ילדי החייב הוצאו בהחלטת בית משפט ממשמורת הגרושה. שלישית, ילדי החייב מסרו תצהירים לנאמנת וכן כתבי המחאת זכות לחייב לתבוע מזונות מהגרושה עבור התקופה בה שהו במשמורתו המלאה של החייב. בתצהירים ציינו ילדי החייב כי החייב דאג לכל צרכיהם במשך השנים. תוכן התצהירים לא נסתר הואיל וטענות הגרושה - כי נשאה במחסור הקטינים משך כל השנים ועקב כך נקלעה לחובות בשל העובדה כי החייב לא שילם מזונות - לא נתמכו בתצהיר או במסמכים המבססים טענות אלה. ילדי החייב ציינו כי אינם בקשר עם הגרושה בשל אי שביעות רצונם מהתנהלותה כלפי החייב. רביעית, אי הכללת חוב מזונות העבר בגדר ההפטר יפגע בילדי החייב שבגרו בניסיונם לסייע לו להיחלץ מחוב זה. כתבי המחאת הזכות מחזקים ומאשרים את טענות הקטינים בדבר סיפוק צרכיהם על ידי החייב. כתבי המחאת זכות אלה מביאים לכך כי כעת יש לחייב לכאורה זכות לקזז את הסכום לו זכאים הקטינים בתור מזונות (שהומחה אליו) מן הגרושה כנגד חוב מזונות העבר. רביעית, כספי תכנית התשלומים שנקבעה יועברו לגרושה ע"ח מזונות העבר. חמישית, שחרור החייב מחוב מזונות העבר יסייע בשיקומו ויסייע במימון צרכי הילדים; דבר שאמור להיות בראש מעייניה של הגרושה. מנגד, הותרת חוב מזונות העבר לא רק תפגע בשיקום החייב אלא תפגע גם בילדיו (הקטינים שבגרו) הנרתמים לסייע לאביהם.

    דיון והכרעה

  9. לאחר ששקלתי את טענות הצדדים מצאתי לקבל את העתירה להכללת חוב מזונות העבר בגדר ההפטר שיינתן לחייב. כמו כן, מצאתי לקבל, בשינויים מסוימים, את תכנית התשלומים המוצעת ולפיה יוסיף החייב 36 תשלומים מדי חודש בסך 1000 ₪ כל תשלום. הטעם להעלאת צו החיוב במסגרת התכנית הוא כי שותף אני למסקנת הנאמנת כי החייב רחוק מלמצות את פוטנציאל ההשתכרות שלו שהועמד על ידי, מטעמי זהירות, על סך 6000 ₪ לחודש. אפרט.

  10. הן פקודת פשיטת הרגל והן החוק מאפשרים לכלול חוב מזונות עבר בגדר צו הפטר שיינתן לחייב. עם זאת, הכללה כזו תיעשה רק בנסיבות חריגות ובמשורה בשים לב לאופיו של חוב המזונות ולשיקולים הסוציאליים שבבסיסו. הפסיקה שעסקה בשאלה מתי ראוי לכלול חוב מזונות עבר בגדר הפטר פיתחה תבחינים אשר בהתקיימם עשוי בית המשפט לשקול לשמוט חוב מזונות עבר. בין היתר נדרש בית המשפט לשקול את כושר הפירעון של החייב וקיומם של נכסים בבעלותו; גילו של החייב ומצב בריאותו; חלוף הזמן ממועד יצירת החוב; מאמצים שעשה החייב ביוזמתו לפרוע את חוב המזונות או שפירעון החוב היה תולדה של נקיטת הליכי גבייה; מצבם הכלכלי הנוכחי של הזכאים למזונות ועד כמה יש בשמיטת החוב כדי לפגוע בזכותם לקיום מינימלי בכבוד.

  11. במקרה שלפני מדובר בחייב כבן 50, בריא, ללא קטינים סמוכים על שולחנו. החייב אינו ממצה את פוטנציאל ההשתכרות שלו. עם זאת, וכעולה מעמדת הנאמנת, ילדיי החייב טענו בתצהירים כי מי שסיפק את צרכיהם היה החייב, לא הגרושה שעמה אין הם מצויים בקשר. יתר על כן, מעמדת הנאמנת עולה כי ילדיי החייב סייעו לו לפרוע את חוב מזונות העבר שנועד למעשה לטובתם. ילדיי החייב גם המחו לו את זכותם לתבוע מזונות מן הגרושה לתקופה בה שהו הילדים במשמורתו הבלעדית של החייב. מעבר לכך שכתב המחאה זה מהווה מענה לתהייה מי סיפק את צרכי הילדים בהיותם קטינים, כתב ההמחאה גם מעמיד לחייב, רעיונית לפחות, טענת קיזוז בסך כ-80,000 ₪ כנגד חוב מזונות העבר. חלק נוסף מחוב מזונות העבר (שהינו חוב בדין קדימה) עתיד להיות משולם לגרושה באמצעות תכנית התשלומים שתידון להלן. אני סבור כי טענת הקיזוז שצמחה לחייב עקב המחאת זכות התביעה של הקטינים (לאחר שבגרו) בשילוב פירעון חלק נוסף מחוב מזונות העבר באמצעות תכנית התשלומים שלהלן בשילוב העובדה כי לפחות בחלק מתקופת היות הקטינים קטינים והצטברות (ברישום) חוב מזונות העבר לטובת הגרושה נשא החייב לבדו בצרכי הקטינים מהווים שיקול משמעותי לכלול את חוב מזונות העבר בגדר ההפטר. אוסיף, כפי שציינה גם הנאמנת, טענת הגרושה כי נשאה לבדה בהוצאות הקטינים שכן החייב לא שילם מזונות לא נתמכה בתצהיר או בכל ראיה אחרת. יתר על כן, כיום, בעת שילדי החייב הפכו בגירים, אין בשמיטת חוב מזונות העבר כדי לפגוע בזכותם לקיום מינימלי בכבוד. להפך. נראה כי דווקא ניסיון ילדי החייב לסייע לחייב לפרוע את חוב מזונות העבר יפגע בהם כלכלית עקב הירתמותם לסייע לאביהם החייב בפירעון חוב העבר. נראה אם כן כי טובת הקטינים שבגרו – האמורה להיות בראש מעייניה של הגרושה – מחייבת הכללת חוב מזונות העבר (שנועד בסופו של יום לטובת הקטינים שבגרו) בגדר ההפטר שיינתן לחייב.

  12. לאור האמור נראה כי בנסיבות, משקלם של השיקולים התומך בשמיטת חוב מזונות העבר עולה על משקל השיקולים התומכים בהחרגת חוב מזונות העבר מגדר ההפטר. לפיכך אני קובע כי בהתאם לסעיף 175 (ב)(2) לחוק יכלול ההפטר שיינתן לחייב בהליך זה גם את חוב מזונות העבר שהצטבר עד מועד מתן צו פתיחת ההליכים, כפוף לכך שהחייב יוותר בכתב על הזכות שהומחתה לו מילדיו לתבוע מזונות מן הגרושה בגין התקופה בה היו הקטינים במשמורתו הבלעדית.

  13. אפנה מכאן לדון בתכנית התשלומים המוצעת. אין חולק כי התקופה בת 36 חודשים שקובע חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח – 2018 היא הולמת. עם זאת, אינני סבור כי צו חיוב חודשי של 700 ₪ הוא ראוי. מדובר בצו חיוב שניתן בתקופת הביניים בהליך. כעת, בתקופת התשלומים יש לגזור את צו החיוב מפוטנציאל ההשתכרות של החייב. החייב בן כ-50, בריא, ללא קטינים הסמוכים על שולחנו וללא שהוכחה כל מגבלה אחרת על יכולתו לעבוד עבודה בהיקף משרה מלא ולמצות את פוטנציאל ההשתכרות שלו, המוערך על ידי ( ועל ידי הממונה בהמלצתו) בסך חודשי של 6000 ₪ לחודש. מפוטנציאל השתכרות זה ראוי לגזור צו חיוב חודשי בסך 1000 ₪ ולא 700 ₪ כפי שהוצע.

  14. לסיכום, ניתן בזה צו שיקום כלכלי לחייב לפיו יוסיף לקופת הנשייה 36,000 ₪ ב- 36 תשלומים חודשיים שווים ורצופים סך 1000 ₪ כל אחד. הקדמת תשלומים תתאפשר רק לפי תנאי סעיף 170 (ד) לחוק. עם סיום התכנית בהצלחה יינתן לחייב הפטר מכל חוב בר תביעה שהיה תלוי ועומד במועד מתן צו פתיחת ההליכים לרבות חוב מזונות העבר ( כהגדרתו בהחלטה זו) בכפוף לחתימת החייב על ויתור על הזכות (שהומחתה לו על ידי ילדיו) לתבוע מזונות מן הגרושה.

    ניתנה היום, י"ז ניסן תשפ"א, 30 מרץ 2021, בהעדר הצדדים.

     

    Picture 1


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ