אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> בטלות החלטה שניתנה בדן יחיד - שלא כדין; דרכי הדיון בתביעה לשינוי הסכם ובענייני ילדים

בטלות החלטה שניתנה בדן יחיד - שלא כדין; דרכי הדיון בתביעה לשינוי הסכם ובענייני ילדים

תאריך פרסום : 13/12/2020 | גרסת הדפסה

ב"ה
בית דין רבני גדול
1239725-1
10/02/2020
בפני הדיינים:
1. הרב שלמה שפירא
2. הרב ציון לוז־אילוז
3. הרב מימון נהרי


- נגד -
המערערת:
פלונית
עו"ד שי בן־דוד
המשיב:
פלוני
עו"ד מאיר יצחק וינד
פסק דין

 

הערעור

לפני בית הדין מונח ערעורה של האם על החלטת בית הדין האזורי להפחית מזונות הילדים ולקבוע שדמי המזונות יופחתו באלף ש"ח והאב ישלם למזונות שני ילדיו סך אלף שמונה מאות ושמונים ש"ח.

בטלות ההחלטה – מושא הערעור – שניתנה בדן יחיד

מהעיון בהחלטת בית הדין האזורי, וכמותב בכל ההחלטות בתיק זה, עולה כי ההחלטות נחתמו בדיין יחיד.

כבר בתחילת הדיון ובטרם נשמעו הטענות הבהיר בית הדין לצדדים שמאחר שההחלטה מושא הערעור ניתנה בדיין יחיד, שלא בסמכות וללא הסכמת הצדדים, אין לה תוקף.

והנה ראש וראשון לכל דבר: על פי דין תורה דיני ממונות נידונים בשלושה. משכך ללא קבלת הצדדים אין אפשרות להוציא פסק דין בעניינים ממוניים שלא בשלושה. במקרה שבפנינו הדיין החתום על פסק הדין הפחית מזונות שהתחייב האב בקניין בדן יחיד. מלבד הנ"ל בהתאם לסעיף 8 לחוק הדיינים ולתקנה 4 לתקנות הדיון: ההחלטה שניתנה בדיין יחיד מבוטלת מאליה.

תוצאת דבר זה היא שההסכם שעליו חתמו הצדדים מרצונם ושקיבל תוקף של פסק דין לפני כשש שנים יהיה בתוקף עד לקבלת החלטה אחרת שייתן בית הדין על פי דין ועל פי חוק.

ניהול ההליך בבית דין קמא, הרקע למתן ההחלטה והליקויים בהליך ובהחלטה

משורת הדין אחרי ההודעה דלעיל היה מקום לסיים את הדיון, ובזה הייתה אמורה להסתיים גם החלטתנו. עם זאת בנסיבות תיק זה, אף שעניינים אלו לא עורערו לפנינו, אין אנו יכולים להתעלם מאופן ניהול התיק ומשורת החלטות שניתנו שלא בסמכות ולא כראוי בדיין יחיד – החלטות שהיו צריכות להינתן אחרי דיון בהרכבו המלא של בית הדין ובמותבו השלם. נדגיש ונאמר שהערותינו הן על הפרוצדורה של ניהול התיק, ואין אנו מביעים דעתנו לגבי הטענות העובדתיות של הצדדים.

הורתו של סכסוך זה קשורה קשר ישיר לנסיבות אישורו של הסכם הגירושין. לא ראוי שהסכמות שהתקבלו ואושרו בהסכם גירושין שאושר בבית הדין ישונו בהחלטה של דיין יחיד, ובפרט שאופן אישור ההסכם תועד באריכות בפרוטוקול הכולל שבעה עמודים. יש לציין שהרה"ג אברהם מייזלס נהג כפי הראוי בעת אישור הסכם הגירושין ותיעד את הליכי האישור ואת השגותיו על ההסכם – השגות שבעקבותיהן שונו חלק מפרטי ההסכם, ואישור הסכם זה נעשה כפי הנצרך וכפי שביארנו בעבר בכמה פסקי דין. לא מסתבר ששינוי מפרטי ההסכם ייעשה מבלי שייבחנו נסיבות אישורו, שהרי ההסכם עצמו מורה שהדיין שאישר ההסכם תיקן את פרטיו כדי שיהיה הסכם נאות. הסיבות לתיקונים פורטו והובהרו בפרוטוקול, האב היה מודע להם, לכתחילה לא היה מעוניין בתיקונים אלו, אך בסופו של דבר תנאים אלו היו בסיס ההסכם המחייב את הצדדים. במסגרת החלטה זו אנו סותמים ולא מפרשים, אך אין ספק שהקביעות שעלו בפרוטוקול אישור ההסכם חייבות להיות לפני בית הדין בעת טיפולו בתביעה לשינוי ההסכם.

חובתנו להבהיר שעל אורכו של הסכם הגירושין שהובא לבית הדין ופרטי הפרטים שבו ניתן לומר כמליצת חז"ל "אמתא בריבועא – אמתא ותרי חומשי באלכסונא", שכאשר הדבר הולך בישרות הוא קצר אך כשהוא הולך בעקמימות צריך להאריך בדברים. בין כך ובין כך צריכים לעמוד על ארבעה דברים האמורים להיות מסד בכל החלטה בפרשה זו.

א.  הנחת ההסכם הייתה שהאב יעבור לגור ב[ב'] או בסביבתה, סמוך למקום מגורי ילדיו. בכפוף להנחה זו נקבעו הסדרי שהות ותשלומי מזונות.

ב.  בית הדין הבהיר שאף משמורת משותפת לא תיעשה אלא בהמלצת גורמים מקצועיים, וקל וחומר למשמורת יחידנית של האב.

ג.   זכותה של האם לבחור איך לנהל את חייה אחרי הגירושין ואין לאב אפשרות להטיל עליה מגבלות בעניינים אלו. עם זאת ברור שהחלטות האם על המשך ניהול חייה יכולות להשפיע על המשמורת ועל אופן קיום הסדרי השהות (– דבר שיכול להשפיע על התשלומים שישלם האב לאם למזונות ילדיו, אם יקבע שעל האם להשתתף בהוצאותיו לקיום הסדרי השהות).

ד.  האב חייב במזונות ובמדור ילדיו, גובה המזונות צריך להיות סביר ושיהא בו כדי לכלכל ילד כיום.

מן הכלל אל הפרט:

למרות אמירות האב בבית הדין בעת אישור הסכם הגירושין, שיעבור לאזור [א'] בתוך שישים יום, לא עבר האב עד היום (שש שנים אחרי הגירושין) לאזור זה. האב גר בבית הוריו ב[ג'], מקיים הסדרי שהות מצומצמים, אך רוצה לקשור את מקום מגוריה של האם לאזור [א'].

הסכם הגירושין קובע שאם אחד הצדדים רוצה להעתיק מושבו למרחק של למעלה משלושים קילומטר מ[א'] – עליהם להתייעץ על נושא זה, ודוק: "עליהם להתייעץ", אך אין לאחד מהם זכות 'וטו'. וכאמור האב לא קיים התחייבותו זו, אך דרש ואף קיבל צו האוסר על האם להעתיק מגוריה ל[ב'].

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ