ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות בית שאן
|
19245-01-10
16/11/2010
|
בפני השופט:
עיריה מרדכי
|
- נגד - |
התובע:
אליהו נאמן
|
הנתבע:
שמואל גרמה
|
|
החלטה
בפני בקשה מטעם התובע לביטול פסק הדין שניתן בהעדר התייצבותו לדיון שהתקיים ביום 01/09/10. המדובר בתביעה שהוגשה ביום 14/01/10 בה עתר לחייב את הנתבע להשיב לידיו סך של 10,000 ₪ שניתנו לו לטענתו כהלוואה ב-11/08. הנתבע הכחיש את טענות התובע ואף טען שהתובע חייב לו כספים.
עיינתי בבקשה ובתגובה לה. לטענת המבקש, אי התייצבותו לדיון נבעה מכך שההזמנה לדין ויומנו האישי לא היו בהישג ידו, שכן הם היו מאופסנים בארגזים לאור מעבר דירה.
בבוא בית המשפט לדון בבקשה לביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד, יש להבחין בין שניים: האחד, ביטול מחובת הצדק, מקרה בו פסק הדין פגום, כשלרוב הפגם נובע מהעדר המצאה כדין למבקש. במקרה זה יבוטל פסק הדין, מבלי לייחס משקל כלשהו לטענות ההגנה וסיכויי ההצלחה.
בענייננו, אין מחלוקת כי הזימון לדין הומצא לידי התובע ביום 20/04/10. הגם שלא נמצא פגם בפסק הדין מחמת הצדק לאור ההמצאה כדין, מוסמך בית המשפט לבטל את פסק הדין על פי שיקול דעתו, כששתי שאלות עיקריות עומדות לנגד עיניו: האחת, סיבת המחדל של המבקש להתייצב או להתגונן, והשנייה – סיכויי הצלחתו של המבקש, באם יבוטל פסק הדין ויינתן לו יומו בבית המשפט. (רא' א. גורן, "סוגיות בסדר דין אזרחי", מהדורה עשירית – 2009, עמ' 371-374).
על אף דעתי, כי טענת המבקש לאי התייצבותו לדיון במועד שנקבע, אינה בבחינת הסבר סביר המתקבל על הדעת, מצאתי כי יהא זה ראוי ליתן למבקש את יומו ולהעדיף את בירור ההליך לגופו, על פני הכרעתו בשל פעולות ו/או מחדלים לכאורה מצידו. יפים לעניין זה דבריו של השופט בך בע"א 32/83 ויולט אפל נ' דוד קפח, פסקי-דין ל"ו (3) (1983):
"אולם אם מסתבר, כי אי ההופעה אירעה כתוצאה מצירוף נסיבות אומלל, מתוך אי-הבנה או בהיסח הדעת, או אף בשל רשלנות מסוימת מצד המבקש או בא-כוחו, ויחד עם זאת מסתבר, כי יש למבקש הגנה סבירה לגופו של עניין, כי אז יהיה בית המשפט נוטה, בדרך כלל, לקבל את הבקשה ולאפשר את ליבון הנקודות, השנויות במחלוקת, לגופן. במקרה כזה יעדיף בית המשפט את השגת מטרתו העיקרית לעשות משפט וצדק על מגמתו לשמור על כללי הפרוצדורה בקפדנות וללא פשרנות מוגזמת."
כאן גם המקום לציין, כי בניגוד לטענת המשיב, הבקשה נשואת דיוננו הוגשה במועד הקבוע בדין, הנמנה ממועד המצאת פסק הדין לידי המבקש.
איזון ופיצוי המשיב בגין רשלנותו של המבקש, יכולים לקבל ביטוי באמצעות הטלת הוצאות.
בהתחשב באמור לעיל, הנני מורה כי פסק הדין מיום 01/09/10 יבוטל, בכפוף לכך שהתובע יפקיד סך של 300 ₪ בקופת בית המשפט בתוך 14 יום מהיום. סכום זה יועבר על ידי המזכירות לידי המשיב בגין הוצאותיו, ללא קשר לתוצאות הדיון.
בכפוף לביצוע האמור, ייקבע התיק לשמיעה מחדש ביום 30/12/10 שעה 10:30.
המזכירות, תעדכן ביומן ותמציא לצדדים לאלתר.
ניתנה היום, ט' כסלו תשע"א, 16 נובמבר 2010, בהעדר הצדדים.