אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> 25 הכללים של עריכת הסכמי גירושין

25 הכללים של עריכת הסכמי גירושין

מאת: אורי צפת, עו"ד | תאריך פרסום : 21/06/2011 12:00:00 | גרסת הדפסה

מבוא

הכנת הסכם גירושין הינה מלאכת אמנות. המדובר ביצירה בעלת אחריות רבתי,  ועליה להיערך ברצינות תהומית. בהסכם הגירושין עלינו לחשוב על כל הפרטים הקטנים, ואף לנבא התרחשויות עתידיות. להלן 25 כללים לעריכת הסכמי גירושין.

  1. על תוכנו של הסכם הגירושין כולל בראש ובראשונה את כל ענייני הילדים, ממון רב, רכוש, עניינים אישיים ופרטיים, ועניינים רבים  נוספים.
  1. הסכם גירושין מסיים לא רק פרק בחיים, אלא בדרך כלל גם את ההליכים המשפטיים בין הצדדים. ההסכם פותח תקופה חדשה של חיים. לפיכך, נדרש ידע וניסיון מקצועי רב בעת הכנתו, תוך צפיית העתיד לבוא.
  1. בהסכם חייבים לבוא  האיזונים הנכונים שאם לא כן  הוא לא יתפקד.
  1. את הסכם הגירושין יש להכין מאלף ועד תיו. ולפיכך חשוב שלא להעתיק מהסכמים קודמים, ולהתייחס נקודתית לכל פרט ופרט של בני הזוג הספציפיים, כך שכל פרט יטופל מכל עבר ופינותיו ייסגרו היטב.
  1. כל עורך דין מייצג צד להסכם. על עורך הדין לשמור על האינטרסים של לקוחו שהם בדיוק האינטרסים ההפוכים של הצד שכנגד. יש לרכוש ניסיון רב בניהול מו"מ (מקצוע מיוחד כשלעצמו). לשופט נדרשת חוכמת  ניווט בין שתי פסגות ויצירת גשר מותאם.
  1. הסכם גירושין חייב לכלול את המרכיבים הבאים:

הגירושין עצמם.

משמורת ילדים ,הסדרי הראייה, חינוך, מעבר, הגירה ועוד.

מזונות ילדים, מדורם וכל הכרוך בכך.

דירת המגורים והמשכנתא.

הסדרי רכוש שונים (כספים, רכוש, מוניטין).

ויתור מזונות אישה+ כתובה.

סודיות- חומרי חקירה שונים.

סודיות- סלבריטי.

התייחסות להסכמים קודמים, אם יש כאלה.

התייחסות לתיקים פליליים עומדים.

התייחסות לתיקים אזרחיים תלויים ועומדים, כגון תביעות נזק בגין תאונת דרכים וכיו"ב.

ביטול (או קיום) צווים זמניים כמו עיקוליםו/אן עיכוב יציאה.

סעיפים שונים (העדר תביעות, עניינים מיוחדים, סודית מקצועית, הסכמות לסמכות, גילוי נאות, רצון חופשי, התייחסות להליכים משפטיים קודמים, העדר תביעות וכיו"ב).

קביעה לאישור ההסכם בביהמ"ש או בביה"ד הרבני.

  1. בהסכם גירושין חייבת להיות התייחסות לנושאים הבאים:

הקשר בין ביצוע ההסכם לבין סידור הגט ("החלפת שבויים").

בטחונות ("ומה אם לא").

תיאום מועדי ביצוע / עיתוי.

שינויי נסיבות בנושא המשמורת.

שינויי נסיבות בעניין הסדרי הראייה.

שינויי נסיבות בנושא מזונות ילדים – הגדלה/הפחתה.

סמכות נמשכת.

פרשנות ההסכם כפי שתהיה בעתיד במקרה של מחלוקת.

על ההסכם להיות קריא, מובן, ברור ומדויק, באופן שהוא ניתן לביצוע בהוצאה לפועל  ללא צורך  בפרשנות כזו או אחרת.

יש לנעול עניינים פתוחים מכל מין וסוג, לרבות עניינים זוטרים (שלכאורה חסרי חשיבות), חובות, מזונות קיימים, תביעות תלויות, מזונות, כתובה, הוצאות משפט שנפסקו , אגרות ועוד.

  1. בעריכת הסכם הגירושין צריך תמיד ליתן הדעת, כי קיימת אפשרות להגיש תובענה לביטול ההסכם בעילות שונות כגון: עושק, הפרת הסכם, הטעייה, מרמה וכיו"ב. במקרה כזה יכול עוה"ד למצוא עצמו מעורב כצד בהליך לביטול הסכם הגירושין שהוא ערך. יתכן שתהיה דרישה גם להעיד את השופט. (לאחרונה נוקטים בתי המשפט ביד קלה בביטול הסכמים).
  1. האם יכול עורך הדין לייצג שני צדדים להסכם הגירושין? יש להימנע מכך אלא אם הצדדים גיבשו ביניהם הסכם מתקבל על הדעת, שאין צורך לשנותו. המבחן הוא – ככל שהצדדים מגובשים ביניהם ואינם זקוקים לעורכי דין- זה המקום בו יכול עו"ד אחד לייצגם.
  1. אסור לכתוב הסכם גירושין במסדרונות ביהמ"ש באשר לעולם לא נצליח לכלול את כל העניינים. גם הלקוח לא יזכור בעת הזו את כל הדרוש לו, ומכאן פתוחה הדרך לסכסוכים נוספים.
  1. אין לערב את השופט בהכנת הסכם הגירושין. השופט הוא לא נסח ולא קלדנית. אין לערב את השופט בנושאי ההסכם ולא לבקש את התערבותו בנושא כזה או אחר, אלא אם מדובר בבן זוג "הזקוק להכרעה" שיפוטית  (וזו תמיד תהיה על חשבונו), אחרת הוא לא מבין.
  1. יש לערב את השופט רק אם דרושה הכרעה מהירה או חיתוך, קביעה או הדרכה משפטית. כאן מקומו של השופט, כי רק הוא יכול. זאת מכיוון שיש כאלה שלא מבינים אחרת, אלא הכרעות משפטיות וחיתוכים אכזריים.
  1. נא לא לזלזל בפרטים קטנים כמו מקרר, מכונת כביסה או כלי עבודה, והכי חשוב: צילומים משפחתיים. הזנחת פרטים אלו עלולה לעלות לנו ביוקר  ולהטריד אותנו בהמשך.
  1. נא לא לזלזל בשפה. מילים מורכבות או מסובכות שאינן שגורות בפי הצדדים יביאו טענות בעתיד מסוג "לא הבנתי". המשפטים המחברים את ההסכם חייבים להיות ברורים, כאשר לכל משפט משמעות אחת ולא כפולה, ויש לוודא הבנתם. יש לכתוב ברור, בשפה של הצדדים (ולא בשפה "עורכדינית"), כי בסופו של דבר זהו הסכם בין שני הצדדים ולא בין שני עורכי דין! נא לא לשים "אותיות קטנות".
  1. יש לקבוע בהסכם דרכי ביצוע ההסכם, כגון: כונס נכסים, מיופה כוח, נאמן, הוצל"פ, בורר, מגשר ועוד. יש לקבוע אמצעי פיקוח וכן בטחונות בהתאם.
  1. שמירת טיוטות- הטיוטות יכולות להיות מסמך ראייתי בעל חשיבות. תיקון להסכם שהוצע ע"י בעל דין יכול להוות ראיה בעתיד.
  1. בענייני גירושין  הכל פתוח, כי הרשות נתונה. כ- 40% מהסכמי הגירושין יהיו בעתיד נושאים להתדיינויות שונות, כגון תביעה לביטול הסכם, פרשנות, שינויי נסיבות, מזונות והוצאות (הוצל"פ) , מעבר לעיר אחרת, הגירה, חטיפה ועוד.
  1. העיתוי- לכל הסכם גירושין יש את העיתוי שלו. מה שנראה היום חשוב, מחר יראה זניח ומה שנראה זניח יהיה נושא דרמטי בעתיד. האינטרס של האשה יהפוך לאינטרס של הבעל, וחוזר חלילה. לחיצה על דוושת הגז בזמן הלא נכון תתברר כלחיצה על הבלם- התאונה בדרך.
  1. רצוי לערב בהכנת ההסכם וגיבושו את בני משפחת הלקוח ("תביא את ההורים").
  1. יש לשמור מכתבים, דוא"לים של הלקוח, ובפרט אלו שמביעים הערכה. יש לשמור הבהרות. זכרו כי בעתיד יתכן ותדרשו למסור אותם לביהמ"ש.
  1. צד שלא מיוצג הוא בעייתי. בימ"ש עשוי להיות לטובתו, ואף עשוי להפוך לעורך הדין שלו. יש לעמוד על כך שימונה לו ייצוג משפטי ולכל הפחות תינתן לו הזדמנות לכך. (דחייה למשך שבועיים על מנת שיתייעץ רק תועיל לתיק).
  1. אין למהר בעת עריכת הסכם גירושין. הסכם גירושין או סידור גט חפוז ומהיר הוא עצמו עילה לביטול.
  1. יש לעמוד על כך שביהמ"ש יסביר את ההסכם. שופט שממהר יגרום לנו נזק בעתיד. אם הצד לא מיוצג יש לבקש מהשופט שיסביר לו את ההסכם.
  1. מעמד אישור ההסכם הוא חשוב ביותר. יש להקפיד על רישום מפורט של הנעשה בפרוטוקול. חשוב מכל, שיהיה נכון ומדוייק. 
  1. בקש משותף / עמית, לעבור על ההסכם וברר עמו אם הוא ברור, מובן, הגיוני או שמא הוא מעורר שאלות או תמיהות. זכור! הסכם שאושר בביהמ"ש אינו ניתן לתיקון.

סיכום

מלאכת עריכת הסכמי גירושין הינה אומנות (craft) לשמה ולא לחינם נאמר, שכל מי שאינו מבין בענייני נישואין וגירושין בל יהא לו עסק עמהם. הנזק העלול לקרות מהסכם גירושין שאינו עשוי כהלכה הינו רב ומי ישורנו.


* עו"ד אורי צפת עוסק בדיני משפחה וירושה. במשך 34 שנות עבודתו כעורך דין, טיפל בתיקי גירושין ועזבונות מהמורכבים ביותר וכן בכל ענייני הצוואת, ירושות, ניהול עזבון ועוד. עו"ד צפת מכהן שנים רבות כנציג לשכת עורכי הדין בכנסת בחקיקת חוקי המשפחה והירושה, נוכח בדיונים שמקיימת ועדת חוקה בכנסת. בין לקוחותיו עורכי דין, רופאים, עיתונאים, אנשי היי-טק, פוליטיקאים ואנשי ציבור, פרופסורים ואקדמאים, אנשי עסקים ועוד.

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ