אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק בג"ץ 3734/11

פסק-דין בתיק בג"ץ 3734/11

תאריך פרסום : 21/08/2012 | גרסת הדפסה

בג"צ
בית המשפט העליון
3734-11,4512-11,8777-11,2279-12
15/08/2012
בפני השופט:
1. כבוד המשנה לנשיא מ' נאור
2. ע' פוגלמן
3. צ' זילברטל


- נגד -
התובע:
1. חיים דודיאן ואח'
2. ישראמקו נגב 2 שותפות מוגבלת
3. ישראמקו אויל אנד גז בע"מ
4. גבעות עולם חיפושי נפט - שותפות מוגבלת
5. גבעות עולם נפט בע"מ
6. פרופ' שמואל קניאל

עו"ד יהודה רסלר
עו"ד דנה שפיגל
עו"ד פנחס רובין
עו"ד שגית אוחנה-ליבנה
עו"ד אהוד כצנלסון
עו"ד יחיאל כשר
עו"ד חיים אינדיג
עו"ד גלעד ברנע
הנתבע:
1. כנסת ישראל
2. שר האוצר
3. מדינת ישראל
4. שר התשתיות הלאומיות
5. רשות המיסים בישראל
6. ועדת הכספים של הכנסת
7. ראש הממשלה
8. דלק קידוחים שותפות מוגבלת
9. אבנר חיפושי נפט שותפות מוגבלת
10. רציו חיפושי נפט (1992) שותפות מוגבלת
11. דור חיפושי גז שותפות מוגבלת

עו"ד גור בליי
עו"ד ענר הלמן
עו"ד יובל רויטמן
עו"ד עופר צור
עו"ד אורלי טננבאום
עו"ד איתי רפאל
עו"ד ניב זקלר
עו"ד עופר ארגוב
עו"ד רותם יוז
פסק-דין

המשנה לנשיא מ' נאור:

פתח דבר

1.        במרכזן של העתירות שלפנינו עומדים שינויים בחקיקה הראשית ובחקיקת המשנה שהתרחשו באמצע שנת 2011 בהסדרים הפיסקאליים הנוגעים למאגרי נפט וגז טבעי. תוצאתם של השינויים היא הקטנת הרווחים הצפויים לעותרים ב-בג"ץ 3743/11, ב-בג"ץ 4512/11 וב-בג"ץ 8777/11 (להלן: העותרים) מזכויות נפט שהם מחזיקים בהן מכוח חוק הנפט, התשי"ב-1952. עיקר השינויים החקיקתיים נעשה בחקיקה ראשית עם חקיקת חוק מיסוי רווחי נפט, התשע"א-2011. החוק מטיל היטל פרוגרסיבי מיוחד על רווחיהם של בעלי זכויות נפט מהפקת נפט וגז, תוך קביעת הוראות מעבר. העותרים תוקפים את השינויים שנקבעו בחוק זה תקיפה חוקתית. חלק אחר של השינויים נעשה בחקיקת משנה - תיקון לתקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסת בעלי זכות נפט), התשט"ז-1956, במסגרתו בוטל מה שכונה "ניכוי אזילה". לעותרים טענות אף נגד תיקון זה.

           שינויי חקיקה אלו - שעל פרטיהם, ככל שהם רלבנטיים להליכים שבפנינו, נעמוד להלן - נעשו בעקבות המלצותיה של ועדה ציבורית לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז בישראל בראשות פרופ' איתן ששינסקי (להלן: ועדת ששינסקי). ועדת ששינסקי מסרה את טיוטת המלצותיה בחודש נובמבר 2010, ואת המלצותיה הסופיות בחודש ינואר 2011 (להלן: דוח ששינסקי). כללית ייאמר כי העותרים מבקשים לקבוע כי שינויי החקיקה לא יחולו על מאגרים מסוימים המנויים בעתירות, לגביהם ניתנו להם זכויות נפט שונות לפני הקמתה של ועדת ששינסקי. על עיקרן של טענות נוספות שמעלים העותרים נעמוד בהמשך הדברים.

2.        בפנינו עתירה נוספת, עתירתו של פרופ' שמואל קניאל (בג"ץ 2279/12, להלן: עתירת קניאל). עתירה זו היא עתירה ציבורית, ובמובן מסוים מדובר בעתירה הופכית לעתירות האחרות שבפנינו. בעוד תכליתן של עתירות העותרים היא להביא להקלה משמעותית בנטל המס שיחול מכוח שינויי החקיקה על הרווחים מזכויות הנפט של העותרים, תכליתה של עתירת קניאל היא לגרום להכבדת נטל המס על בעלי זכויות נפט. עתירת קניאל מבוססת על טיוטת ההמלצות של ועדת ששינסקי. לאחר קבלת תגובות הציבור, ובכלל זה תגובותיהם של העותרים ושל אחרים, הייתה בהמלצות הסופיות של הוועדה הקלה לבעלי זכויות הנפט לעומת טיוטת ההמלצות. פרופ' קניאל מבקש להחזיר עטרה ליושנה, ולגרום לשינויי חקיקה שיאמצו דווקא את טיוטת ההמלצות.

3.        אלה, במעוף הציפור, העניינים העיקריים הטעונים הכרעה בעתירות שלפנינו. דוח ששינסקי פורש יריעה רחבה. כך גם כתבי הטענות של בעלי הדין בעתירות השונות. מצידנו ננסה להתמקד רק באותם עניינים שבעובדה ושבדין, הרלבנטיים לדעתנו להכרעה.

חיפושי נפט וגז בישראל

4.        כפי שעולה מדוח ששינסקי, חיפושי נפט וגז במדינת ישראל החלו לפני שנים רבות. החקיקה הרלבנטית, שעליה נרחיב את הדיבור בהמשך הדברים, היא משנות החמישים של המאה הקודמת. בשנת 1955 התגלה בשפלה הדרומית שדה הנפט "חלץ", ממנו הופקו כ-17 מיליון חביות נפט, ובו נותרה נכון להיום רק עתודה מצומצמת של נפט בר הפקה. במהלך השנים התגלו שדות נפט וגז נוספים, מהם הופקו כמויות נפט וגז קטנות.

           תמונת החיפושים החלה להשתנות עם גילוים של מספר שדות גז ימיים מול חופי אשקלון בסוף שנת 1999 ובתחילת שנות האלפיים. הגדול מהמאגרים שנתגלו, מאגר הקרוי "מרי-B", מספק מאז שנת 2004 גז טבעי לחברת החשמל. בעקבות התגליות הללו בוצעה סדרה של סקרים סיסמיים בכל השטח הימי של מדינת ישראל. על בסיס הסקרים בוצע בשנת 2008 קידוח "תמר", במרחק של כ-90 ק"מ ממערב לחיפה. קידוח תמר הצליח, כך מצוין בדוח ששינסקי, מעבר למצופה. הקידוח חשף מאגר שעתודות הגז בו גדולות ביותר. בהמשך הדברים נעשה קידוח במקום קרוב יותר לחוף, והתגלה מאגר שכונה "דלית" שגם בו יש עתודות גז בהיקף נכבד, אם כי קטן ממאגר תמר. בסמוך לפרסום דוח ששינסקי התגלה מאגר נוסף, מאגר "לוויתן". לפי דיווחי בעלי הזכויות במאגר לבורסה לניירות ערך, היקף עתודות הגז במאגר לוויתן כפול מזה שבמאגר תמר. מאגר לוויתן, וכן מאגרים מאוחרים יותר הנזכרים בדוח ששינסקי, אינם נוגעים במישרין לעתירות שלפנינו, ולא נאריך לגביהם. באזור היבשתי בוצע בשנת 2009 קידוח באזור ראש העין המכונה "מגד", ובו התגלה נפט איכותי בעומק רב. קידוח זה נוגע לעתירה ב-בג"ץ 8777/11.

           למדינה, כך עולה מדוח ששינסקי, יש עניין רב בהמשך החשיפה והפיתוח של מאגרי הגז. זאת לא רק בשל ערכם הכספי, הנאמד במאות מיליארדי שקלים, אלא גם כנכסים אסטרטגיים ובהיות המדינה צרכנית של גז טבעי. המדינה אף מעריכה כי ייצוא גז למדינות אחרות צפוי להשפיע על מעמדה האסטרטגי.

המסגרת הנורמטיבית

5.        החוק המסדיר חיפושי נפט וגז בישראל הוא חוק הנפט, התשי"ב-1952 (להלן: חוק הנפט). בהתאם לסעיף 1 לחוק הנפט, בהגדרה "נפט" כלול גם גז טבעי, כך שחוק זה חולש הן על חיפושי נפט והן על חיפושי גז טבעי. על תכליתו של חוק הנפט עמד השופט מ' חשין בפרשה קודמת שעסקה בהפקה ובהולכה של גז טבעי מן הים: "מטרתו העיקרית של החוק היא להביא לידי מיצוי את אפשרויות החיפושים אחר נפט, ומשיימצא - להפקתו של הנפט ביעילות ובמהירות המרבית כדי להביא רווחה כלכלית למשק בישראל" (בג"ץ 5812/00 Samedan Mediterranean Sea נ' הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות,פ"ד נה(4) 312, 339 (2001)). על פי חוק הנפט קיימים שלושה סוגי זכויות נפט - היתר מוקדם, רישיון וחזקה:

           היתר מוקדםמוענק לשטח שהמידע לגביו מוגבל. על בעל ההיתר לעבד את המידע הקיים לגבי השטח ולבצע סקרים משלימים. משך ההיתר הוא 18 חודשים לכל היותר. היתר מוקדם מלווה לרוב בזכות קדימה, אשר באישורו של שר התשתיות מעניקה לבעליו זכות ראשונים לקבל זכות נפט "מתקדמת" יותר - רישיון או חזקה - בשטח לגביו ניתן ההיתר המוקדם (לפירוט ראו סעיפים 12-7 לחוק הנפט).

           רישיון מאפשר לבעליו לערוך בדיקות שונות וזכות לחפש נפט בשטח הרישוי. כן מעניק הרישיון זכות ייחודית לבעליו לקדוח קידוחי ניסיון וקידוחי פיתוח בשטח הרישוי, ולהפיק משטח זה נפט. הרישיון ניתן לתקופה של שלוש שנים וניתן להארכה מדי שנה, עד שבע שנים בסך הכל. אם תוצאות הקידוח מראות כי קיימת תגלית מסחרית זכאי בעל הרישיון לקבל חזקה על התגלית. הוא רשאי לבקש הארכה של תקופת הרישיון לתקופה שלא תעלה על שנתיים לשם קביעת גבולותיו של שדה הנפט (לפירוט ראו סעיפים 24-13 לחוק הנפט).

           חזקה מקנה זכות ייחודית לחפש ולהפיק נפט בשטח החזקה כל ימי תוקפה, והכל בכפוף להוראות החוק. על בעל החזקה מוטלות חובות לפתח את שדה הנפט בהתאם להוראות חוק הנפט. שטח החזקה לא יעלה על 250 קמ"ר והוא נקבע, לפי בחירתו של בעל הרישיון, מתוך שטח הרישיון. תקופת החזקה היא ל-30 שנה והיא ניתנת להארכה ב-20 שנה נוספות (לפירוט ראו סעיפים 38-25 לחוק הנפט).

6.       בהתאם לחוק הנפט ולתקנות שהותקנו מכוחו, החזקת הזכויות השונות כרוכה בתשלום אגרות שנתיות. בנוסף, בעל חזקה המפיק נפט וגז משטח החזקה מחויב בתשלום תמלוגים למדינה, בסך 12.5% משווי השוק של הנפט "על פי הבאר". וכך קובע סעיף 32 לחוק הנפט:

תמלוגים

32.    (א) בעל חזקה חייב בתמלוג בשיעור שמינית מכמות הנפט שהופקה משטח החזקה ונוצלה, למעט כמות הנפט שהשתמש בה בעל החזקה בהפעלת שטח החזקה, וכן יהיה חייב באגרת חזקה על שטח החזקה בשיעור הגבוה ביותר של אגרת הרשיון שנקבעה לפי סעיף 19.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ