אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מעצב מדליות הפר זכות יוצרים בצילום של רבין

מעצב מדליות הפר זכות יוצרים בצילום של רבין

תאריך פרסום : 20/09/2006 | גרסת הדפסה

א
בית משפט השלום תל אביב-יפו
31376-05
19/09/2006
בפני השופט:
מארק - הורנצ'יק דליה

- נגד -
התובע:
ויינברג אמיר
עו"ד דורון רצאבי
הנתבע:
ויסהוף אליעזר
עו"ד מישל קיינס
פסק-דין

מבוא

1.         השאלה העומדת להכרעה בפסק דין זה היא - האם עיצוב דמותו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ז"ל, במדליה שעיצב הנתבע עבור המטבעה הממלכתית הנורבגית, היא יצירה אמנותית של הנתבע או שמא - עיצוב הדיוקן במדליה נעשה על פי צילום שצילם התובע תוך הפרת זכות היוצרים של התובע בצילום.

2.         אחת התמונות המזוהות עם ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ז"ל היא נושא התביעה שבפני. בתמונה נראים פניו של ראש הממשלה המנוח, כאשר ראשו מוטה מעט הצידה והוא מישיר מבט לנקודה רחוקה, ומאחוריו ברקע דגל ישראל (להלן: " הצילום").

3.         התובע שצילם את התמונה, טוען כי הנתבע, מעצב מדליות, העתיק את דיוקנו של יצחק רבין ז"ל מתמונה שצילם, ובכך הפר את זכויות היוצרים שלו בתמונה. את תביעתו העמיד על סך של 75,000 ש"ח.

4.         על פי התובע - דיוקנו של ראש הממשלה המנוח, יצחק רבין ז"ל - המופיע בצילום דו-מימדי שצילם, צילום שהוא יצירה מוגנת בזכויות יוצרים עוצב כמדליה בעלת גוון תלת ממידי, תוך הפרת זכות היוצרים שלו.

5.         מנגד, הנתבע טוען כי המדליה שיצר היא פרי יצירתו המקורית, כאשר עיצוב הדמות במדליה, פניו של יצחק רבין ז"ל, המפוסלים על גבי המדליה הם תוצאת ההשראה המיצרפית, המשלבת את מכלול אותן תמונות, ואותם מקורות השראה, שחברו להם ליצירה האמנותית פרי יצירתו המקורית.

התובע

6.         התובע הוא צלם מקצועי, אמן בתחומו, בעל נסיון של כ-25 שנים בתחום הצילום לעתונות וצילום אומנותי, יוצר ובעל מוניטין, במיוחד בכל הנוגע לצילומי עתונות ועיבודי מחשב.

            צילומים רבים של התובע התפרסמו בעתונות הישראלית - "ידיעות אחרונות", "מעריב", "הארץ", לאשה, במאגאזינים כגון STERN הגרמני,  PARIS MATCH הצרפתי, וכתמונות שער של ספרים. צילומיו של התובע הוצגו בתערוכות רבות.

הנתבע

7.         הנתבע, אמן בעל שם, עוסק זה למעלה מ-40 שנה בציור, פיסול, עיצוב פנים ועיצוב סביבתי. יצירותיו של התובע מייצגות קשר למדינת ישראל, נופיה, החי והצומח בה, מקורותיה התנכיים ואישיה. בין יצירותיו של הנתבע נמנים פסלים ואנדרטאות המוצבים ברחבי המדינה - מנורת שבעת המינים באולם הכניסה לכנסת, אנדרטת זכרון בגין פעולת טרור בשדרות בן גוריון בת"א, אנדרטת ככר השלום בראשל"צ ופסל היונים ברעננה. הנתבע עיצב שטרות ומטבעות עבור בנק ישראל, עיצב מטבעות ומדליות עבור החברה הממשלתית למדליות ומטבעות, עיצב בולים עבור רשות הדואר, עיצב והקים מוזיאון האצ"ל, מוזיאון בית ביאליק, וביתנים ישראליים בירידים בינלאומיים. עדות הנתבע היא כי בימים אלו הוא עובד על עיצוב אנדרטה לזכר הנספים באסון מגדלי התאומים (9.11.01) שתוצב בכניסה לירושלים, בהזמנת הקרן הקיימת לישראל ועיריית ירושלים.

הצילום נשוא התביעה

8.         הצילום, נספח ד' לתצהיר התובע, הנו עיבוד מחשב של צילום שצילם התובע את ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ז"ל.

9.         הצילום מנציח את ראש הממשלה רבין ז"ל ברגע מאד מיוחד, בזווית מאד מיוחדת, עם הבעת פנים וגוף מאד מיוחדים. הצילום מנציח את ראש הממשלה רבין ז"ל בצורה מאד אותנטית ואמיתית עת "נתפס" בעדשת מצלמת התובע, ללא העמדה, סידור הרקע או בימוי. (ס' 8 לתצהיר התובע).

10.       התובע מעיד כי בהפקת הצילום - השקיע עמל, ידע ונסיון רבים אשר הגיעו לידי ביטוי בתהליך צילומו והפקתו של הצילום. הצילום צולם ע"י התובע בשנת 1991, בטקס יום הזכרון לחללי צה"ל באחד מבסיסי המודיעין, לשם הגיע התובע כעתונאי.

11.       הצילום נעשה ממרחק רב באמצעות מצלמה מקצועית ובעדשה יקרה ומיוחדת, בעלת אורך מוקד של 300 מ"מ ובמפתח צמצם של 2.8, עדשה אשר השימוש בה דורש נסיון רב ומיומנות.

12.       הצילום פורסם לראשונה בעתון לאשה, מספר ימים לאחר הירצחו של ראש הממשלה רבין ז"ל, בגיליון 2534 מיום 6.11.95. עותק דף השער צורף כנספח ה' לתצהיר התובע.

13.       הצילום זכה להכרה ולמוניטין. גופים רבים ביקשו לעשות בצילום שימוש והוא נקבע כאחד הצילומים המנציחים את ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל.

            הצילום הופץ דרך סוכנויות צילום בינלאומיות ברחבי העולם, ופורסם בעשרות עיתונים ברחבי העולם, בסמוך לאחר הירצחו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, באמצעות רשת האינטרנט הגיע הצילום לאינספור אתרים. (נספח ו' לתצהיר התובע).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ