אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תעבורה >> שתיתם אלכוהול ונמנמתם ברכב? העליון: זו נהיגה בשכרות

שתיתם אלכוהול ונמנמתם ברכב? העליון: זו נהיגה בשכרות

מאת: עו"ד רון סייג | תאריך פרסום : 06/05/2015 19:06:00 | גרסת הדפסה

צילום: Alvimann www.morguefile.com

פסק דין מרעיש של העליון: אדם ששתה וודקה הורשע בנהיגה בשכרות, אף שנתפס כשהוא ישן ברכב שלא זז ממקומו.

באוקטובר 2009, לאחר שהחנה את רכבו ברחוב יצחק שדה בעיר אזּור והותיר אותו מונע, יצא האיש מהרכב, פנה לחנות קרובה ורכש לעצמו בקבוק וודקה. לאחר ששתה כמות נכבדה והבין שאינו מסוגל לנהוג, הוא חזר לרכב, סיים את המשקה והלך לישון.

נתפסת על נהיגה בשכרות?

פני/ה ל עורך דין תעבורה 

כעבור זמן מה הזעיקו עוברי אורח כוחות מד"א ומשטרה למקום, לאחר שהבחינו באיש שנראה להם כמי שאיבד את הכרתו, בשעה שהרכב מונע ומפריע חלקית לתנועה. עם הגעתם הכוחות הסתבר כי האיש ישן שינה עמוקה. הוא נעצר בחשד לנהיגה בשכרות ובגופו נמצאו 885 מ"ג אלכוהול בליטר אוויר, למעלה מפי שלושה וחצי מהכמות המותרת.

האיש הורשע בביהמ"ש לתעבורה לאחר שהודה כי ישב שיכור במושב הנהג. טענותיו כי לא התכוון לנהוג ברכב - שהושאר מונע מבעוד מועד - וכי לא ניתן להרשיע אדם שישן ברכב חונה בעבירה שהיסוד העיקרי בה הוא "נהיגה", לא הואילו.

נקבע, כי בנסיבות שבהן אדם שיכור יושב במושב הנהג כשהרכב מונע, הוא יכול בפעולה קלה ומתוך שיקול דעת מוטעה לגרום לתנועה של הרכב, בעוד שאינו כשיר לנהיגה. רישיונו של הנהג נפסל לשנתיים, ונגזרו עליו בנוסף קנס של 1,500 שקל ומאסר על תנאי.

ערעור שהגיש על הרשעתו לביהמ"ש המחוזי בתל-אביב נדחה. נקבע כי ישיבתו של המערער ברכב מונע בעודו שיכור היא פעולת נהיגה, וכל פרשנות אחרת למצב היא "בלתי סבירה בעליל". המחוזי קיבל את טענת המערער כי נפלו ליקויים שונים בהליכי המעצר שנקטו נגדו השוטרים, אולם קבע כי לאחר שהודה מעל דוכן העדים, יש להותיר את הרשעתו על כנה.

יחד עם זאת, ציין המחוזי כי אדם שמחליט להחנות את רכבו בצד הדרך מפני שהוא סבור שאינו כשיר לנהיגה, ראוי להערכה ולא לגינוי. לכן, הוא הפחית משמעותית את עונשו של המערער ל-8 חודשי פסילה, והתיר לו לנהוג במשאית לאחר שלושה חודשים בלבד, לצורך עבודתו.

המערער, שהיה בטוח שלא ביצע כל עבירה, סירב להשלים עם פסק הדין, והגיש בקשת רשות ערעור לביהמ"ש העליון. הוא טען כי הרשעתו התבססה על פעולה עתידית שהיה עלול לבצע אם יקיץ משנתו, עובדה שלא הובאה כל ראיה לגביה.

מנגד טענה המאשימה, כי כוונתו של המערער לישון הייתה לגיטימית יותר אם היה שוכב במושב האחורי, ולא כאשר יש לו שליטה במנגנוני הרכב. שליטה שכזו כשהמערער שיכור כלוט היא מסוכנת ביותר, ואת הסכנה הזו בדיוק נועד האיסור על נהיגה בשכרות למנוע.

גם כשהמנוע כבוי

השופט אורי שהם אישר את הכרעות ביהמ"ש לתעבורה והמחוזי וקבע, כי בנסיבות מסוימות, עבירת הנהיגה בשכרות כוללת גם מצבים שבהם הנאשם מצוי ברכב כשהוא שיכור, אף אם הרכב לא בתנועה וכלל אינו מונע.

השופט נימק קביעה זו בכך שמעבר לפגיעה ביכולת הנהיגה, האלכוהול פוגע גם בשיקול הדעת של הנהג, שעלול להעביר את הרכב ממצב סטטי למצב של תנועה. מדובר בסיכון ממשי ומידי ולא בכזה ש"צופה פני עתיד" כטענת המערער.

עוד הוסיף השופט שהם, כי המסקנה שמדובר בעבירת נהיגה בשכרות מתיישבת עם הדין הנהוג ברוב מדינות ארצות הברית ועם הדין האנגלי והקנדי.

השופטים יורם דנציגר ויצחק עמית הצטרפו לפסק הדין.

  • ב"כ המערער: עו"ד דוד גולן
  • ב"כ המשיבה: עו"ד נילי פינקלשטיין

* עו"ד רון סייג עוסק בתעבורה

** הכותב לא ייצג בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
6

מה שחמור כאן זה שפסה"ד מתמרץ נהגים שיכורים לא לעצור בצד הדרך ולישון

כי אם אתה נרדם ברכב מונע כשאתה שיכור, אתה ממילא 'נוהג בשכרות' אז לכאורה עדיף להמשיך לנהוג ולהגיע הביתה. ברור שנהג כזה כבר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות, אבל עדיין יש חשיבות גדולה לכך שיעצור בצד ולא ימשיך בנהיגה, כי כל רגע נוסף של נהיגה יכול להיות הרגע שהוא יירדם על ההגה או יגרום לתאונה. פסק הדין מתמרץ דווקא להמנע מעצירה בצד, ולדעתי זו תוצאה מסוכנת וגרועה.
5

אין שופטים בירושלים

פסק דין הזוי ומעורר תרעומת. בן אדם ישן ומאשימים אותו בנהיגה בשכרות. אין עוררין על כך שלא נהג אלא שהיה עשוי לנהוג ומכאן שלא בוצעה עבירה. אני הרבה פעמים חלמתי שאני שודד בנק אז זו סיבה לעצור אותי כי אולי יום אחד אממש חלומי??!! שופט עלוב
4

אני לא חולק אבל..... (דוד קולקר)

הימצאות אדם ברכב מונע כשהוא שיכור היא לכאורה נהיגה בשכרות גם אם הוא ישן. אבל לפי החוק יש מה שנקרא "אחריות קפידה" - מושג העוסק במצב הנפשי, ובכוונה הפלילית. למשל: אם יש ליל חורף קר, והנהג וזוגתו מפעילים את החימום, וזה מצריך מכונית מונעת, והם בינתיים מדברים או שומעים מוזיקה, עד שהשכרות תחלוף, לטעמי זה מוכיח היעדר יסוד נפשי של נהיגה. גם הנאשם הזה, אילו היה לו הסבר ראוי והגיוני יכול היה להימנע מהרשעה - ובלבד שבית המשפט היה מאמין לו. לי נראה שהוא נרדם ולא היה בחושיו מה שגם שהגיע שיכור בנסיעה....
3

מצד אחד פסיקה בעייתית ומצד שני ניתן למצוא בה היגיון

בכל מקרה יש בסיכומון הזה המון טעויות כתיב.
2

פסיקה הזויה לחלוטין

על פי אותו ההגיון, כאשר אדם וחברתו נופלים בתרדמה לאחר ששתו והשתכרו - עשויה להביא להרשעתו בנסיון לאונס שכן הוא עשוי היה להתעורר ובלא כוונה לאנוס את בת זוגו... אפשר להפליג עם הקישקוש הזה לכל המחוזות ההזויים הקיימים בעולם...
1

כלומר אם הרכב היה מכובה הכל היה תקין?

ולחלופין, לישון במושב האחורי , עם מנוע דולק? (למזגן למשל)
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום תעבורה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום תעבורה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ