אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> צוואות בווידאו: המנוח מעיד במשפט

צוואות בווידאו: המנוח מעיד במשפט

מאת: עו"ד טל אבריאל | תאריך פרסום : 05/05/2014 11:04:00 | גרסת הדפסה

צילום נכון של מעמד עריכת הצוואה בווידאו יכול למנוע הליכים משפטיים ארוכים ואמוציונאליים. עו"ד טל אבריאל על הפתרון הפשוט למניעת התנגדויות מיותרות מצד קרובים.

עפ"י חוק הירושה אדם יכול להורות מה ייעשה ברכושו לאחר מותו אך ורק בצוואה. החוק מכיר ארבע סוגי צוואות: צוואה בפני עדים, צוואה בכתב יד, צוואה נוטריונית וצוואת שכיב מרע - שניתנת בעל פה על ידי מי שנמצא על ערש דווי. כל אחת מהדרכים הללו טובה, אולם בפועל, הרוב הברור של המצווים בוחרים בדרך של צוואה בפני שני עדים, שנערכת בד"כ ע"י עורך דין.

הצוואה אינה הסוף

בתי המשפט לענייני משפחה בישראל מלאים בתיקי התנגדות לצוואות. העילות הבולטות הינן: טענות כנגד כשרות המצווה בעת עריכת הצוואה (מודעותו, מצבו הנפשי והקוגניטיבי, גמירות דעתו וכד'), קיומה של השפעה בלתי הוגנת עליו, טענות בדבר השתתפותו של הנהנה עפ"י הצוואה בהליך עריכת הצוואה, ועוד. קבלה של כל אחת מהעילות הללו יכולה להוביל לביטול הצוואה.

כאשר לבית המשפט מוגשת התנגדות כזו, הוא מוצא את עצמו בפני קושי ראייתי: מן הסתם, המנוח כבר אינו יכול להעיד ולנהנים יש אינטרס כלכלי בקיום הצוואה. נותרנו עם העדים, ככל שהצוואה נערכה בפניהם, אלא שגם הם לעיתים מגמתיים.

ביהמ"ש, אשר אינו מכיר את המצווה ולבטח אינו יכול לשחזר את התנהגותו וכשירותו נכון למועד הצוואה, נאלץ להסתייע במומחה רפואי אשר מנתח את התיק הרפואי של המנוח ומסיק מסקנות על פיו, אולם הדבר אינו פשוט ולעיתים אף אינו משקף את המצב האמיתי לאשורו.

המסר: "שווה" להתנגד

מנגד, המתנגדים שחשים מקופחים עפ"י הצוואה מגיעים לבית המשפט עם שלל טענות וסיפורי אלף לילה ולילה אודות המצווה ומצבו בעת עריכת הצוואה. תחושת המתנגדים הינה, כי אחרי פטירת המצווה אפשר להגיד כל דבר: המנוח כבר לא יכול לסתור את הדברים והנייר סובל הכל.

לא פעם, שופטים שכורעים תחת נטל עומס התיקים, מפעילים לחץ על הצדדים ומשכנעים אותם להתפשר, גם במקרים בהם שמיעת התיק כולו הייתה מובילה למסקנה כי הצוואה הייתה כשרה.
כך, מתחזקת התחושה בציבור ש"שווה" להגיש התנגדות לצוואה גם כאשר היא כשרה ורצינית.


כל מה שצריך הוא מצלמת וידאו

הפתרון למצב זה כל כך פשוט, שקשה להאמין שכמעט ולא נעשה בו שימוש: צילום מעמד עריכת הצוואה בוידאו הוא פתרון קל, יעיל ולא יקר. הוא מתאים לכל סוגי הצוואות ואם ייעשה נכון יפחית עד מאד את סיכויי המתנגדים ויקל מאד על בתי המשפט - שיזכו לצפות במנוח ממש כמו מעיד בפניהם. בחלק גדול מהמקרים הגשת סרטון הצוואה יוכל למנוע טענות בדויות ויחסוך הליך משפטי ארוך ואמוציונאלי.

מקרה שאירע במשרדי ממחיש את הדברים: קשישה הגיעה אליי בשלבים התחלתיים של מחלת האלצהיימר, ובעיצומו של הליך הכרזתה כחסויה לפי חוק האפוטרופסות והכשרות המשפטית.

הקשישה הסבירה כי היא מעוניינת להוריש את כל רכושה לנכדה אחת, אף שיש לה מספר נכדים. היא שטחה בפנינו את מניעיה בצורה ברורה, תוך פירוט התנהגויות מכעיסות מצד קרוביה. לנוכח בהירות דבריה וצלילותה לא יכולנו לפקפק בכשירותה.

על אף זאת, לאור מצבה הרפואי והמשפטי, לא היה כל ספק, שאם אחרי פטירתה תגיע הצוואה לבית המשפט, הסיכוי לביטולה יהיה גדול.

ואכן, לאחר שהקשישה נפטרה ונכדתה ביקשה לקיים את הצוואה, הגישו בני המשפחה האחרים התנגדות מפורטת בצירוף מסמכים רפואיים שהעלו משמעותית את הסיכוי לביטולה. אלא שלמרבה המזל, בתיק של המנוחה נמצא דיסק ובו צילום מעמד עריכת הצוואה, המתעד את הסברי המנוחה.

לאחר שהעברנו את העותק למתנגדים, הם הודיעו לבית המשפט שהם חוזרים בהם מטענת חוסר הכשירות וכן מהטענה שהנכדה השפיעה על סבתה, שכן הסרט דאג לצלם גם את כל הנוכחים בחדר. בכך, ההתנגדות צומצמה עד מאד ובסופו של דבר הנכדה קיבלה את מרבית העזבון.

עם זאת, חשוב להבהיר, כי צילום צוואות בווידאו אינו דבר פשוט ובין היתר, יש לדעת כיצד לבצע זאת נכון מהבחינה המשפטית והפרוצדוראלית. החוק והפסיקה מונים תנאים לעריכת הצוואה ומעמדה. כשהעסק מצולם גם הטעויות וקיצורי הדרך מתועדים. לכן, חשוב שהעוסקים במלאכה יהיה בקיאים בדיני הצוואות.

*עו"ד טל אבריאל, ממשרד עורכי דין ונוטריון אבריאל, עוסק בדיני עזבונות ומכהן כיו"ר ועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין מחוז חיפה.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

למדור: דיני משפחה

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
מתכננים תביעה? תתכוננו לפגישת גישור עם הצד השני
עו"ד חן וייס גלר (צילום: גלית קאשי)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ