אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> עתיד חדש לגירושין בישראל

עתיד חדש לגירושין בישראל

מאת: סאן זרח | תאריך פרסום : 02/06/2016 13:48:00 | גרסת הדפסה

סאן זרח, צילום: שי גבריאלי

הניחו החרבות, הסירו המגנים, מהיום נחסך מכם שדה הקרב בתהליך הגירושין, בין אם התכוונתם לכך ובין אם לאו. המדינה לקחה אחריות. המהפכה כבר כאן!

החוק החדש להסדר התדיינויות מבטל את הדפוס המוכר, בו גברים פונים לבית הדין הרבני ונשים לבית המשפט לענייני משפחה. המחוקק קבע: ישנה רק דרך אחת לנהל את הליך הגירושין – גישור.

בשנת 2013 דווח בישראל על 14,735 מקרי גירושין. העלייה הניכרת באחוז המתגרשים בישראל יצרה עומס רב על מערכת המשפט. המדינה הבינה את החשיבות שביצירת הנתיב החלופי לפתרון סוגיות הגירושין המורכבות, ולקחה אחריות על האופן בו מתנהלים גירושין בישראל. התוצאה: נסללה דרך חדשה ויעילה, המחייבת לנהל את הליך הגירושין באופן שונה מהקיים.

החלטתם להתגרש, אז מדוע להילחם?

גירושין הם אחד המשברים הקשים שמשפחה עלולה לעבור. האידיליה המשפחתית מתנפצת. לכולם חלק במשבר, הורים וילדים כאחד. ההחלטה להתגרש מגיעה מתוך הבנה שהחיים המשותפים בלתי-מספקים ומזיקים לתא המשפחתי ולילדים. הציפיה מן הגירושין היא מעבר ממשבר קשה למסלול חיים רגוע ומאוזן יותר בנפרד.

אז איך עושים את זה? קיים יחס ישיר בין התהליך, לבין האופן בו מתנהלים הצדדים; הליך גירושין מבוקר ומכוון הידברות יבטיח תקשורת טובה יותר בין הצדדים גם לאחר הפרידה.

למרות כל החדשנות החברתית, התא המשפחתי ומוסד הנישואין הם עדיין מדד להצלחה אישית, כלכלית וחברתית. גירושין מלווים בתחושה של כישלון ואכזבה עמוקה. מתגרשים עלולים למצוא עצמם במערבולת של כעסים ומסעות נקמה. השפעתם על הילדים ישירה ועלולה להפוך אותם לקורבנות בסכסוך, ולכלי משחק ומיקוח בהליך הגירושין.

כשההורים במלחמה הילדים באימה!

היחסים בין הצדדים במהלך תקופת הגירושין משפיעים ומשליכים ישירות על הילדים ועל יכולתם להתמודד עם המצב החדש, ועל תפקודם היומיומי.

הקושי הגדול ביותר של ילד הוא כאשר הוא נדרש לבחור צד, בעוד כל הורה מושך לצדו, בין אם בגלוי ובין אם בסמוי. מחקרים שנערכו בנושא זה, הוכיחו כי ילדים להורים גרושים ביחסים רעועים נוטים להיות 'ילדים מרצים', ולעיתים אף להאשים את עצמם בגירושין.

בית המשפט לצדק?

עבור רבים מאתנו, בית המשפט מסמל מקום ל"סגירת חשבונות", בעוד שמטרתו האמיתית היא להוציא את הצדק לאור ולהכריע בסכסוכים. האימרה המוכרת "נתראה בבית המשפט" מהווה פתיחת חזית מלחמה ארוכת טווח ולא פתרון בעיות.

קיים שוני מובהק בין פסקי הדין הניתנים בנושא המזונות בערים השונות – הוכחה לכך שהתוצאה תלויה לרוב גם במזל. העלויות הכרוכות בייצוג המשפטי גבוהות ואף מופרזות. בנוסף, הבחירה בייצוג משפטי גורמת לתחושת עוינות. ברוב המקרים, הצדדים נמנעים מתקשורת ישירה, ומתקשרים באמצעות באי-כוחם.

בשל העומס הכבד, לשופטים יש נטייה להימנע מלרדת לעומקן של סוגיות שונות וחשובות הנוגעות לעתיד המשפחה, כגון: מערכות יחסים עם בני זוג חדשים, קבלת החלטות בנושאי חינוך, בריאות וכדומה. באופן זה איכות השיפוט עלולה להיפגע ולגרום לעיוות דין.

המדינה מחייבת את המתגרשים להסכמי שלום

לרוב, זוגות שמחליטים להתגרש, עושים זאת מתוך ההבנה שאינם רוצים עוד מריבות ועימותים בתוך המשפחה. מתן גט אמנם מבטיח מרחק פיזי מהצד השני, אך אינו מבטיח התנהלות שונה מזו שהייתה כשחיו יחדיו.

גם המדינה מבינה את הבעייתיות והרגישות בדיני המשפחה, ובשל כך לקחה אחריות וצעדה צעד חשוב לקראת יצירת פתרון יעיל, במסגרת החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה משנת 2014. חוק זה הפך את הגישור מהליך וולונטרי להליך רשמי, המחייב את הצדדים לפנות לגישור לפני מסכת הדיונים בבית המשפט.

גישור הוא הליך המסייע לבני זוג, להורים ולילדיהם, ליישב סכסוכים משפחתיים בהסכמה ובדרכי שלום. הגישור מטפח שפה משותפת בין הצדדים, המקדמת משא ומתן, ומנחה את אותם לשיח חופשי ומשחרר, נטול נימה ביקורתית ושיפוטית.

באמצעות גישור מקצועי מתאפשרת לצדדים זווית ראייה שונה של קידום אינטרסים אמיתיים וחשובים לניהול הסכסוך. המטרה היא לייצר שיתוף פעולה והסכמות בין הצדדים, ובזכותם.

המחוקק עשה צעד גדול עבור ציבור המתגרשים בחקיקת החוק להסדר התדיינויות. עם זאת, מהו המוצא במצב בו הצדדים אינם מגיעים לכדי הסכמה מלאה?

מאחר שהמגשר אינו מוסמך להכריע, התוצאה הסופית של הדיון תלויה אך ורק בנכונותם של הצדדים לייצר הסכמות. כל עוד נותרים נושאים פתוחים, הדיון עלול לשוב אל כותלי בית המשפט.

"גישבור" – פתרון שיבטיח הסכם  

למקרים אלו פתרון משלים הנקרא 'גישבור' – הליך גישור שבמידת הצורך ממשיך לבוררות. בשונה ממגשר, הבורר מכריע. מטרתו של הגישבור היא לתת מענה משלים להליך למצב שבו הצדדים אינם מגיעים לידי כלל ההסכמות, כאשר בשלב זה המגשר יהפוך לבורר.

פסק הבורר יינתן בהתאם לתהליך המנוהל בין הצדדים ויותאם לצורכיהם, בשונה מפסק שופט בבית המשפט, שהמחויב לפסוק ע"פ הדין המהותי.

גישבור מהווה פתרון המבטיח הסכם. ביכולתו לשנות את פני הגירושין ולהוות מהפיכה באופן בו מתנהלים תיקי הגירושין בישראל.

להמיר את החרבות בעלי זית

לסיכום, את הגירושין לא ניתן למנוע, אך ניתן לתקן את האופן שבו מתקיים ההליך עצמו, ובכך להבטיח עתיד טוב יותר לזוגות מתגרשים ולילדיהם. הליך גישור מקנה הזדמנות להמיר את החרבות בעלי זית וליישב את הסכסוכים באמצעות שלום.

* סאן זרח, מגשרת, עוסקת בגישור לענייני משפחה וגירושין 

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
1

אפשר למנוע את הגירושין

1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ