אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני חוזים >> מתי ניתן לבטל הסכם פשרה שאושר בביהמ"ש?

מתי ניתן לבטל הסכם פשרה שאושר בביהמ"ש?

מאת: עו"ד מיכאל חוואי | תאריך פרסום : 16/07/2014 11:20:00 | גרסת הדפסה

בשעה טובה חתמתם על הסכם פשרה, שאף קיבל תוקף של פסק דין בביהמ"ש. אך מה קורה אם גיליתם טעות בהסכם? איך ניתן להביא לביטולו? עו"ד מיכאל חוואי מסביר.

איש עסקים הגיע לפשרה בתביעת ענק שהגיש נגדו יריבו, והשניים חתמו על הסכם פשרה. לכאורה נדמה היה שהכל מתנהל על מי מנוחות, אך חצי שנה לאחר מכן, ביקש היריב - התובע לבטל את ההסכם, משום שהסכים להתקשר בו רק משום שטעה לחשוב שעורך הדין שנכח בעת החתימה על ההסכם מייצג גם אותו. לדבריו, שותפו ועורך הדין היו שותפים לקנוניה והטעייה, מה שמאפשר את ביטול ההסכם.

העליון נענה לבקשה והורה על ביטול ההסכם (ע"א 7663-11 דדון נ' חדד). לעמדתו, נפל בהסכם פגם מסוג טעות, ומאחר שההסכם, שקיבל תוקף של פסק דין, הוא חוזה לכל דבר, ניתן לבטלו בעילת ה"טעות" לפי חוק החוזים, שמשמעותה, כי לולא הטעות, הצד שביקש לבטל את ההסכם לא היה מתקשר בו.

מהו הסכם פשרה?

הסכם פשרה הוא כמו כל הסכם או חוזה בכל הנוגע לאופן כריתתו וביטולו. עם זאת, אין להתעלם מתכונותיו המיוחדות של הסכם הפשרה, שנועד לסיים את הסכסוך והצדדים לו בעצם 'קונים סיכון'.

משמעות הסכם הפשרה היא להגיע לפתרון מוסכם שנראה הוגן לשני הצדדים, לאחר ויתורים הדדיים וחלוקת הסיכונים והסיכויים של כל אחד מהצדדים. הצדדים חותמים על הסכם פשרה בשל ציפייתם הסבירה כי מדובר בסוף פסוק, ולא יבואו עוד תביעות באותו עניין.

מתי ניתן לבטל?

ביהמ"ש אינו נוטה לקבל בקלות בקשות לביטול הסכמי פשרה, ונטל ההוכחה מוטל על כתפי המבקש. אמנם לא מדובר בנטל הוכחה מוגבר בהשוואה לביטול חוזה רגיל (שגם הוא אינו פשוט), אך נקודת המוצא היא שהסכם פשרה הוא הסכם שהצדדים שקלו היטב טרם כריתתו, ויש לבחון בזהירות יתרה את טענת הפגם.

מעצם טבעם, הסכמי פשרה מועדים, יותר מהסכמים 'רגילים', לטענות בדבר פגמים ברצון, כמו כפייה או עושק, ולכן קיימת חשיבות מכרעת לבחינת נסיבות כריתת ההסכם. כך, על ביהמ"ש לבחון אם מדובר בהסכם שנכרת בחטף ובלחץ זמן, תוך איום שאינו לגיטימי או ניצול מצוקת אחד הצדדים, או שמדובר בהסכם הגון שנכרת לאחר מו"מ, ללא לחץ ותוך התייעצות עם עורכי דין. 

גם למועד הפנייה לביטול ההסכם יש חשיבות מכרעת: אם תגישו את בקשת הביטול בשיהוי ניכר, היא תידחה גם אם הצלחתם להוכיח שקיים פגם בכריתתו.

איך מבטלים?

כאשר אחד הצדדים מבקש לבטל את ההסכם עקב טעות המתייחסת להערכת הסיכונים והסיכויים ובשל הבנה מאוחרת כי הפשרה אינה מוצלחת כפי שחשב, הרי שמדובר בטעות בכדאיות העסקה, וזו אינה מקימה עילת ביטול. עם זאת, הסכם פשרה אינו חסין לגמרי מביטולו בשל טעות: כאשר אחד הצדדים מוכיח כי ביסוד ההסכם עומדת טעות יסודית בנקודה שלא הייתה שנויה במחלוקת ולגביה לא התפשרו הצדדים, הביטול יהיה אפשרי.

כך לדוגמא, צרכנים הגישו נגד חברת הכבלים עידן תביעה ייצוגית שנדחתה, ובערעור שהגישו הסכימו התובעים לוותר על התביעה, בתנאי שלא יחויבו בהוצאות משפט. כחודשיים לאחר מכן, הם הגישו בקשה לביטול הסכם הפשרה בטענה שההסכמה ניתנה עקב טעות, שכן הם לא ידעו כי בתוך זמן קצר המצב המשפטי ישתנה בשל הצעת חוק שהוגשה בנושא.

העליון דחה את הבקשה (ע"א 9344-04 אנגל נ' עידן מערכות כבלים) וקבע שפסק הדין, שניתן בהסכמה, הוא סופי ואין לפתחו אלא במקרים נדירים של שינוי מהותי כה חריג המהווה אי צדק.

כמה מילים על פרוצדורה: לשם ביטול הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין, יש להגיש תביעה חדשה בעניין לאותה ערכאה שנתנה להסכם את תוקפו המשפטי.

המלצה חשובה: אם הנכם עומדים לחתום על הסכם פשרה מומלץ שכל צד ישכור עורך דין משלו, שייצג את האינטרסים שלו ושלו בלבד. בנוסף, כדי שהסכם כזה יקבל תוקף של פסק דין שניתן יהיה לאכוף בקלות, רצוי להביאו לאישור ביהמ"ש.

אפשר לסכם בכך, שמצד אחד, ניתן לבטל הסכם פשרה ממש כמו כל חוזה אחר, בין היתר, בעילה של טעות, הטעייה ועושק, אך מצד שני, מאחר שהסכם פשרה שאושר בידי ביהמ"ש הוא פסק דין לכל דבר, ביהמ"ש לא ימהר לאשר את ביטולו.

 

 

לפסקי הדין המאוזכרים במאמר:

*עו"ד מיכאל חוואי עוסק בדיני חוזים ומסחר.

**המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.  

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני חוזים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני חוזים

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ